אתמול היה לי יומולדת. בשבת שחלפה חגגנו אני וחברי בתחרות הקינוחים המסורתית, רעיונו (הגאוני) של אישי היקר. כל חברינו באים אלינו עם קינוחים ומתחרים על תואר חביב הקהל בתחום הטעם והפרזנטציה, ועוד מגוון קטגוריות כמו "פרס אל גור לקינוח הסביבתי/ירוק", "פרס סטודיו C לקינוח המושחת ביותר" ו- "פרס צבעי הרוח ע"ש פוקהונטאס, לשימוש יצירתי בצבעי מאכל". היה כיף וטעים ואני מתה על החברים שלי, למקרה שזה לא היה ברור.
עכשיו, שלושה ימים לאחר האירוע המרגש, הכלים עדיין בכיור, אני עדיין קצת חולה, וכמובן שכעת תורו של האיש להיות עם דלקת ריאות. אבל מצד שני המקרר שלנו מפוצץ בשלל קינוחים טעימים, אז בסך הכל, החיים די טובים עכשיו.
הנה כמה מהלהיטים, ממי מחברי ששלח לי את המתכון לפני העלאת הפוסט (אזהרה: רוב העוגות פה אינן בדיוק ברוח בישול בזול):
* עוגת סופלה שוקולד ומוס ריבת חלב, על בסיס המתכון הזה של קרין גורן, כשממרח החלבה הוחלף בממרח ריבת חלב.
סורי על האיכות הפייסבוקית |
* עוגת מוס פררו רושה של מיקי שמו עם קצת שינויים: נוטלה במקום ממרח נוגט, פירורי וופלים של לואקר במקום הקורנפלקס, ומוס משמנת ושוקולד בלבד. אם אתם רוצים את רשימת השינויים המלאה פנו אלי.
אין תמונה, סורי, אבל היה טעים. האמינו לי.
* זוכת פרס "שיואו זה כזה כאילו, פרס לרלוונטיות תרבותית", עוגת הלייק:
עוגת שוקולד עם פודינג שוקולד ומוס שוקולד לבן מעל. הכיתוב מריסז פינאט באטר קאפס מומסים. ולאופת העוגה לא היה כוח להקליד את המתכון :) |
* העוגה שזכתה בבחירת הקהל בתחום הפרזנטציה, שהוכנה על ידי אחותי המוכשרת/פסיכית:
היא בניגוד אלי יודעת לצלם... תודה אחות שגרמת לי להיראות רע. |
* הקינוח שזכה בבחירת הקהל, "דאבלין מס", או כפי שכונה על ידי אחד השופטים - פויקה חלבי. לצערי אין לי תמונה, אבל מתכון דווקא יש:
מרכיבים
1 מתכון בראוניז מפה (האופה אצלי החליפה את החמאה בשמן)
1/4 מתכון עוגיות שוקולד צ'יפס מפה
1 מתכון פודינג שוקולד מפה
1 שקית שברי טופי אנגלי לאפייה, או 1 חבילת סוכריות טופי של וורטרס קצוצים
2 חבילות שמנת להקצפה
1 וחצי כפות אייריש קרים
הוראות הכנה
מכינים את הבראוניז, העוגיות והפודינג על פי ההוראות, מקציפים את הקצפת, ומקפלים לתוכה את האייריש קרים.
חותכים את הבראוניז לקוביות 2X2 ס"מ, ומרפדים איתם את התחתית של קערת זכוכית גדולה ויפה.
מפוררים מעל חצי מכמות העוגיות, מעל שופכים חצי מכמות הפודינג, מסדרים מעל חצי מכמות הקצפת, ומפזרים מעל הכל חצי משברי הטופי (שומרים מעט לעיטור בסוף).
חוזרים על כל השכבות הנ"ל עם כמויות המרכיבים שנותרו ומעטרים בשברי הטופי ששמרנו.
המתכון הוא יותר בתחום ה"יקר אבל שווה את זה" מאשר בתחום הבישול בזול, אבל מי שעיניו בראשו יכול להבין שמדובר בקינוח יוצא דופן ששווה לנסות לפחות פעם אחת...
מה שיש לו על הראש זה כתר. לא מצנפת. כתר. אה, והוא נסיכה, לא כלה. |
נכון שהחברים שלי מוכשרים??
ברוח הקינוחים המושחתים, אציע גם אחד משל עצמי ברוח בישול בזול - מוס שוקולד קלאסי, של כוהנת הקינוחים האמריקאית Maida Heatter (אין לי מושג אפילו איך לכתוב את שמה בעברית...) .
יש למתכון הזה פלוסים ומינוסים. המינוס העיקרי הוא הוא שיש בו ביצים חיות. אם זה מפריע לכם, אם אתם מבשלים לנשים בהריון, תינוקות, או אנשים שמסיבה כלשהי המערכת החיסונית שלהם חלשה, עברו הלאה. המתכון כולל גם הפרדת ביצים, הקצפה וקיפול, אז המתכון הזה הוא לא למתחילים טריים לגמרי במטבח. אם אתם יודעים להפריד ביצה, ואתם יודעים מה זה לקפל, לכו על זה. אם הפרדות וקיפולים עושים לכם פיק ברכיים, אולי כדאי למצוא מתכון אחר.
אם עוד לא הברחתי אתכם, דעו לכם שהמתכון הזה באמת נהדר. הוא פרווה ומתאים לרגישים ללקטוז, והוא לא כולל תחליפי סויה וריץ' למיניהם, אז אין פה שום התפשרות על הטעם. יש בו מעט מרכיבים, שמתחברים ביחד למוס קסום וקטיפתי. אם יש לכם אורחים פלצנים שאתם צריכים להרשים, ואין לכם כוח להכין איזה טורט רב שכבתי או טריקולד מטורף, רכשו לכם שוקולד איכותי, ביצים טריות ומובטח לכם שכולם יהנו.
מכיוון שבישול בזול פה, ההסתמכות על ביצים במקום על שמנת גם מורידה מעט את המחיר, בטח ביחס לקינוחים אחרים בסגנון.
אצלנו בבית מכינים את המתכון הזה כבר שנים. כל פעם שצריך להכין משהו מרשים מהר לפני שבת - מוס שוקולד. לכן על אף הכבוד שאני רוחשת למתכוניה של Maida, בעקבות שנים של הכנה יש לי שני שינויים קטנים למתכון המקורי. אני מקווה שהיא תסלח לי.
ראשית, אני נעזרת במיקרוגל להמיס את השוקולד, במקום לעשות זאת בסיר על הגז.
שנית, אני עושה שינוי בסדר הפעולות: Maida מבקשת שקודם נקציף את החלמונים עם השוקולד, אז נשטוף את המקציף ונקציף את החלבונים. אני שונאת להפסיק באמצע ההכנה כדי לשטוף ולייבש דברים. מצאתי גם שכשאני מקציפה חלבונים עם מיקסר, אפשר בקלות לעבור את גבול הקצפת היתר ולקבל קצף קשיח מדי, שקשה לקפל לתוכו את החלמונים והשוקולד. הרבה פעמים יש גם יותר מדי חלבון בתחתית הקערה שלא הוקצפה בכלל. הפתרון המשולב שמצאתי לכל הבעיות הללו הוא הקצפת החלבונים קודם במיקסר, אבל לא עד הסוף. אני משאירה את הקצף קצת יותר מדי רך, ומעבירה אותו לקערה נפרדת. אז אני מקציפה מהר את החלמונים והשוקולד, ואת ההקצפה הסופית של החלבונים אני עושה עם מקצף, ביד. ככה אין סכנה להקצפת יתר, ונשאר הרבה פחות חלבון לא מוקצף בתחתית הקערה (וגם לא צריך לעצור באמצע ולשטוף את המקציף).
לבסוף, שינוי של אבא שלי. שדרוג למעשה - מקפלים לתוך המוס גם כפית או שתיים של ליקר דובדבנים, או כל ליקר אהוב. מומלץ!
מוס שוקולד של Maida Heatter
מבוסס על: מתכון מתוך הספר Maida Heatter's Book of Great Chocolate Desserts
עלות: כ-15 ש"ח
כמות: 8-10 מנות (תלוי בגודל הכוסיות שלכם)
מרכיבים
225 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
1 כף קפה נמס
1/3 כוס מים רותחים
5 ביצים מופרדות
קורט מלח
הוראות הכנה
מעבירים את השוקולד לקערה ומחממים במיקרוגל כ-40 שניות עד שהוא מתחיל להתרכך. מערבבים את הקפה במים הרותחים ושופכים מעל השוקולד. מערבבים את תערובת השוקולד עד שכל השוקולד נמס והתערובת חלקה. אם יש בתערובת גושי שוקולד גדולים שלא נראה שהם ימסו, אפשר להחזיר את התערובת למיקרוגל לפולסים של 30 שניות, ואז לחזור לערבב. מניחים בצד להתקרר כ-5 דקות.
בינתיים, מקציפים את החלבונים עם המלח עד שמתקבל קצף רך מאוד. מעבירים את הקצף לקערה נפרדת.
מעבירים את החלמונים לקערת המיקסר ומקציפים 3-4 דקות, עד שהן בהירות ותפוחות מעט. מורידים את מהירות ההקצפה לנמוכה ומוסיפים בהדרגה את תערובת השוקולד. עוצרים מדי פעם כדי להוריד עם מרית את מה שנדבק לדפנות הקערה ומקציפים רק עד שהתערובת אחידה.
מקציפים את החלבונים ששמרנו בצד עם מקצף ידני עד שמתקבל קצף רך ולא יבש, אבל יציב.
מקפלים רבע מהחלבונים המוקצפים לתוך תערובת השוקולד, אז מקפלים פנימה עוד רבע. לבסוף, מקפלים חזרה את תערובת השוקולד לתוך יתר קצף החלבונים. מקפלים רק עד שהתערובת אחידה.
שופכים בזהירות את המוס לתוך כוסיות הגשה, מכסים ומעבירים למקרר ל-3 שעות לפחות.
עדיף לאכול ביום ההכנה או יום למחרת. ביום למחרת הטקסטורה היא פחות קרמית וקצת יותר ספוגית, שתי האופציות טעימות :)
רואים את המרקם האוורירי? |
תוך כדי בליסה |