יום שני, 7 במרץ 2011

מיני אזני המן עם פטנט קטן


מיני אוזני המן. כי אפשר לצלם אותם עם אנשי לגו.
אוזני המן היו רעיון טוב בתיאוריה, עוגיה מקופלת יפה סביב מלית באמצע שנותנת טעם וצבע. מאוד חמוד ואסטטי. אבל מתישהו איבדנו את הדרך. אולי היה זה התיעוש והייצור המסחרי - העלייה בפופולריות של אוזני המן קנויות על פני אלה המתוקנות בידיים אוהבות עם כוס זכוכית וריבה (במלעיל). כיום קשה למצוא אנשים שממש אוהבים אוזני המן.

קודם כל, יש את עניין הגודל. לרוב אוזני המן הם פשוט מאסת בצק ענקית וטפלה שיכולה לשמש לכל היותר כתופסת מקום בסלסלת משלוח המנות, כדי שלא נצטרך לבזבז עליה עוד כיפכיף. לא באמת מצפים שאדם אחד יאכל אוזן המן שלמה מרצונו החופשי.

ואז יש את עניין המילוי. כל עוד המילוי צבעוני, סביר להניח שמדובר בריבה כלשהי ושהאוזן פחות או יותר ראויה למאכל. אבל ברגע שנכנסים לתחום המליות הכהות אזי המציאות נהיית מעורפלת ומתעתעת. האם מדובר במלית תמרים יבשושית? או שמא מלית אגוזים מתוקה מדי? אתה מפתח תקוות - אולי מדובר במלית שוקולד? כן, אני כמעט בטוח שזה שוקולד! ואז, מה גדול מפח הנפש כאשר מגלים שהמלית היא לא יותר מאשר מלית פרג גרגרית ונבזית.

רכבת ההרים הרגשית-קולינרית הזאת איננה לטעמי.

לכן, הפוסט היום יהיה על מיני אוזני המן. גודל שמתאים הרבה יותר למה שאוזן המן אמור להיות לדעתי. הגודל הזה מאפשר לאדם יחיד לאכול אוזן המן שלמה בכוחות עצמו, ואולי אפילו כמה.
אהא! אתם בטח אומרים לעצמכם. אנחנו יודעים למה לא עושים מיני אוזני המן. מציק לקרוץ כל כך הרבה עיגולים ולשחרר אותם מהבצק המרודד. זה יקח מלא זמן. עדיף כבר לעשות מעט אוזני המן גדולים ולסגור ת'בסטה. מדובר פה בלא יותר מאשר עוד בלוגרית שרוצה לשכנע אותנו לכלות את זמננו בפרוייקטים חמודים אך חסרי תכלית.

אכן, המצקצקים בלשונם צודקים. הכנת מיני אוזני המן דורשת יותר עבודה. אבל יש לי פטנט שיקל עליכם להקטין את אזני ההמן שלכם, ושיקרוץ במיוחד לבעלי מטבחים קטנים. יודעים מה? אתם יכולים להשתמש בפטנט גם אם אתם לא מכינים מיני אוזני המן. איך אני איתכם?

אצלי במטבח אין הרבה שטח עבודה. אוסף המילים "מרדדים על משטח מקומח" עושה לי עקצוצים. לכן החלטתי לנסות קיצור דרך שמנוצל רבות להכנת עוגיות בגודל אחיד - גלגול והקפאה. למה שזה לא יעבוד על אוזני המן חשבתי לעצמי? ואכן זה עבד, השמחה הייתה רבה, ועכשיו אני פה כדי להפיץ את הבשורה - אפשר להכין אזני המן בלי להתעסק ברידוד ומערוכים ומשטחים מקומחים ובכך לחסוך הרבה זמן ועצבים. ווהו!

וכך עושים: מכינים את הבצק, מגלגלים אותו לגליל בעובי הרצוי, ומקפיאים כמה שעות. אחרי שהגלילים קשים, מוציאים אותם מהפריזר ופורסים מהם עיגולי בצק עם סכין.
לא משנה אם הפרוסות לא עגולות לגמרי, לא שמים לב אחרי שמקפלים. אם הפרוסות ממש נמעכות או נקרעות אפשר לסדר אותן קצת עם האצבעות. את הפרוסות מסדרים בצפיפות על תבנית האפייה שלכם (הם יתפסו חצי מהשטח אחרי הקיפול), ומשם ממשיכים כרגיל - מוסיפים מלית, מקפלים ואופים. חסל סדר משטחים מלאי קמח ושאריות בצק בכל מקום. רק דבר אחד אחרון, קמחו בנדיבות את התבנית שלכם. עיגולי הבצק שיושבים ומחכים למלית הם דביקים, וקשה לקפל כמו שצריך אם עיגולי הבצק מחליטים להידבק לתבנית.

אם כך, נעבור למתכוננו. המתכון של היום הוא מתכון סטנדרטי לבצק אוזני המן, וכיאה לסדרת העוגיות ללא מרגרינה שאני מטפחת פה, המתכון פרווה, ומבוסס על שמן. כמובן שאתם לא חייבים להשתמש במתכון שלי כדי להשתמש בפטנט שהצגתי לעיל. בטוחני שלקוראי יש שלל מתכונים מוצלחים משלהם באמתחתם. אבל אם אתם מחפשים מתכון פשוט, טעים, וקלאסי לאזני המן, זה המתכון שלכם.

חודש טוב!

אוזני המן (ללא מרגרינה)
מבוסס על: מתכון מהבלוג Kosher Persian Cooking
עלות: כ-7 ש"ח (תלוי בעלות המילויים)
כמות: כ-75 אוזני המן קטנים, או כ-45 בגודל רגיל.

מרכיבים
2 ביצים
2/3 כוס סוכר
1/2 כוס שמן
3 כפות מיץ תפוחים או מים
1 כפית תמצית וניל
1 כפית אבקת אפייה
3 ו-1/3 כוסות קמח
מילויים לאזני ההמן: ריבה, חלבה, ממרח תמרים וכד'.

הוראות הכנה
טורפים את הביצים עם הסוכר (אפשר ידנית, עם מזלג או מטרפה). טורפים פנימה את השמן, אז את המיץ והוניל.
מערבבים פנימה את אבקת האפייה ואת הקמח בהדרגה, מערבבים רק עד שהתערובת אחידה.
מחלקים את הבצק לשנים ומגלגלים כל חלק לגליל בקוטר הרצוי של עיגולי הבצק שלכם.
עוטפים את הגלילים בנילון נצמד ומקפיאים במשך מספר שעות. אנחנו רוצים שהבצק יהיה קשיח מספיק כדי שאפשר יהיה לפרוס אותו בלי למעוך את הגליל, אבל שלא יהיה קשה מדי, שלא נצטרך להיאבק כדי לנסר ממנו חתיכות.

פורסים את גלילי הבצק לעיגולים ומסדרים על תבנית אפייה מקומחת בנדיבות (אין צורך להשאיר רווחים גדולים, אחרי הקיפול ייווצרו רווחים). שמים מעט מלית במרכז כל עיגול בצק ומקפלים לצורת אוזן המן. אל תתפתו לשים יותר מדי מלית, זה גורם להם להיפתח באפייה.
אופים 10-15 דקות, עד שהעוגיות רק מתחילות להזהיב, בתנור שחומם מראש בחום בינוני – 180 מעלות. 

קח חמודי. חג שמח.
אוזן ההמן כולה שלי! נומנומנום.
אחי, אפשר ביס?
טוב... למה לעזאזל התחפשת?
אוזן המן! יאמי!
אחי בחיאת! אמנם פורים אבל שים לפחות מכנסיים.



47 תגובות:

  1. נראה מעולה!
    אם אפשר, יש לי כמה שאלות:
    1.באיזה גודל העיגולים- עם מה קרצת אותם?
    2.האם אפשר להוסיף קקאו לבצק בכדי ליצור אזני המן בפסים חום-לבן?
    3.אם כן כמה קקאו להוסיף והאם צריך להוסיף עוד נוזל?
    תודה. אני ממש אוהבת להעזר במתכונים באתר המקסים הזה:-)

    השבמחק
  2. תיקון לשאלה...
    בהנחה שמרדדים את הבצק ולא עושים את הגלילים, במה משתמשים לקרוץ עיגולים?
    האם אפשר לוותר על הזמן במקפיא אם עושים עיגולים בצורה הזו?

    השבמחק
  3. היי דידי תודה שבאת לבקר. כמובן שאפשר לשאול :)
    1. ההיקף של הגליל היה בערך כמו הרווח שנוצר כשעושים עיגול עם האגודל והאצבע המורה. נראה לי שזה הגודל של צנצנת גרבר בערך.
    2. לא ממש הבנתי למה התכוונת בפסים. התכוונת שחלק מהבצק תשאירי לבן ולחלק תוסיפי קקאו? בכל מקרה, אף פעם לא ניסיתי אבל אני מניחה שאפשר להוסיף קקאו לבצק. לרוב כשאני מוסיפה קקאו אני פשוט מליפה חלק מהקמח באותה כמות של קקאו, ואז לא צריך לשחק עם הנוזלים. אם לא הבנתי אותך נכון תגידי.
    3. אם את מרדדת את הבצק אז בכלל לא צריך להקפיא אותו.
    תודה על הפרגון :)

    השבמחק
  4. לפעמים אני חושבת שאני היחידה שמשחקת בלגו. עדיין. נחמד לגלות שלא כך הדבר

    השבמחק
  5. הבעיה היא שעכשיו הם מלאים פירורים ואני צריכה לנקות אותם לפסח... :)

    השבמחק
  6. תודה על התגובה המהירה!
    בנוגע לפסים- התכוונתי ליצור מראה זברה, לרדד בצק חום על בצק לבן ולאחר מכן להפוך לגליל ולחתוך ואז נראה לי נחמד שהאוזן יוצאת בפסי זברה:)
    ושוב תודה!
    חג שמח:-)

    השבמחק
  7. אהההה! הצילומים מעולים!

    השבמחק
  8. אודיה -
    תודה :) אבל רוב התודות הולכים לאנשי הלגו. הם באמת דוגמנים בחסד. לא זזים בכלל.

    דידי-
    אוקי עכשיו הבנתי :) אז מה שאמרתי לא כל כך רלוונטי כי את לא רוצה לצבוע את כל הבצק. אז הייתי פשוט מוסיפה כמה כפות קקאו לחצי מהבצק. נראה לי שתוספת קטנה לא תשפיע על המרקם מספיק בשביל שתצתרכי להוסיף עוד נוזלים. אבל כאמור, לא ניסיתי.
    אשמח לשמוע איך יצא.
    חג שמח!

    השבמחק
  9. הכנתי ועכשיו אני יכולה להחמיא לא רק על הצילום אלא גם על המתכון :)
    הייתי אחות טובה ועשיתי שעת יצירה עם האחים, הם נהנו, ואמא התלהבה מהמתכון המעולה וחסר המרגרינה!

    השבמחק
  10. הא. אמרת מלית.

    השבמחק
  11. הא. גם אתה אמרת מלית.

    אודיה - צל"ש על האחיות המוצלחת :)
    אם אמא שלך בקטע של אפייה ללא מרגרינה תגידי לה גם לקפוץ לבלוג מדי פעם. יש פה כמה מתכונים כאלה, ואני מקווה להמשיך להעלות.

    השבמחק
  12. האם הבצק של אוזני ההמן הוא בעצם בצק פריך?
    אם כן, האם ניתן לעשות בו עוגיות אחרות?
    אשמח לרעיונות..
    ישר כח על הבלוג הנפלא! בזכותו הפסקתי להשתמש במרגרינה (בלי נדר)..

    השבמחק
  13. טכנית הבצק הזה הוא לא בצק פריך, כי בצק פריך מכיל שומנים מוצקים כמו מרגרינה או חמאה. אני לא ניסיתי להשתמש בבצק הזה לשום דבר מלבד אוזני המן, אבל תני לי לכוון אותך למתכון דומה, שאני יודעת מנסיון שהוא רב שימושי - http://bishulbezol.blogspot.com/2010/12/blog-post_05.html
    המתכון שהבאתי לחיתוכיות . הבצק די דומה לבצק פריך, ואפשר להשתמש בו בכל מיני צורות:
    - אפשר לרדד, לקרוץ צורות ולקשט בשלל קישוטים כמו שמתואר בפוסט
    - אמא שלי מכינה מבצק מעין עוגיות רוגלעך קטנות- מרדדים, חותכים למשולשים, מפזרים סוכר, קינמון, ושוקולד צ'יפס ומגלגלים.
    - אפשר להכין עוגיות סנדוויץ עם מילוי של ריבה, שוקולד, או כל ממרח אהוב עליך.
    - אפשר להוסיף טעמים לבצק: להוסיף גרידת תפוז, או לימון, או תמציות טעם שונות.
    - אפשר לצבוע חלק מהבצק עם קקאו כמו שהציעה דידי באחת ההערות הקודמות ולהכין עוגיות שיש או עוגיות ספירלה.
    - אף פעם לא ניסיתי, אבל אני מנחשת שאפשר להשתמש בבצק בתור קלתית לפאי.

    תודה רבה על המחמאות, לכבוד הוא לי :)

    השבמחק
  14. כל מה שיש לי להגיד זה
    חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח

    הרגת אותי עם אנשי הלגו!!!

    וכמובן שאנחנו חולקות אהבה למתכונים עם שמן במקום מרגרינה או חמאה כי אפשר :)
    מתכון מעולה

    השבמחק
  15. סוף סוף יצאו לי אוזני המן כמו שצריך. אני כל כך שמחה שעשיתי אתמול קצת גוגל...

    השבמחק
  16. מתכון מעווללה !!

    השבמחק
  17. ניקי, אפשר עם מיץ תפוזים במקום או שעדיף מים?

    השבמחק
    תשובות
    1. בהחלט אפשר עם מיץ תפוזים במקום מים, אבל לא קוראים לי ניקי :))
      אם כי, אם התבלבלת ביני לבין ניקי ב. מהבלוג אוכל עושים באהבה, אז זו בהחלט מחמאה :)
      מכרי פה בבלוג קוראים לי ביזול (=ביזול+בזול פחות כמה אותיות מיותרות)

      מחק
    2. המתכון הזה מדהים!! הכנתי עם קמח מלא 70%, את כמות הסוכר חלקתי לחצי חום וחצי לבן, והשתמשתי במיץ תפוזים. האוזני המן יצאו משהו משהו תודה רבה!!

      מחק
    3. ממש תודה על העדכון! טוב לדעת שזה יוצא טוב גם עם קמח מלא. חג שמח!

      מחק
  18. נראה מפתה. מה תפקיד הקמח בתבנית? נייר אפיה לא מספיק?

    השבמחק
    תשובות
    1. אכן מיועד למניעת הידבקות. לא ניסיתי עם נייר אפייה, אבל אני מניחה שזה מספיק.

      מחק
  19. ביזול תודה, ינוסה בקרוב
    רציתי לדעת אם יש דרך להכין עוגיות קראנצ'יות ללא מרגרינה או חמאה, או שזה בהכרח יוצא רך/ נימוח
    כי:
    אני אוהבת קראנצ'י
    ואני נמנעת ממרגרינה ...

    השבמחק
    תשובות
    1. בגדול פשוט צריך לשחק עם זמני האפייה - לאפות עוד אקסטרה דקה או שתיים (נכון לכל מתכון של עוגיות). בהקשר של עוגיות שמרדדים או פורסים בהן את הבצק (כמו אזני המן וחיתוכיות) רצוי להכין עוגיות יחסית דקות אם את/ה מתכוונ.ת לאפות אותן עד פריכות, כדי שיתקבל אפקט פריך שניתן לאכול, ולא אפקט של בטון יצוק.
      זה לא יצא במרקם פריך שזהה לחמאה, אבל קראנצ'י זה יכול להיות, זה לא חייב לצאת רך.

      מחק
  20. הכנתי היום, יצא טעים.
    הבצק יצא דביק בטירוף, גם אחרי 5 שעות במקפיא. כלומר בהתחלה זה לא היה קשה לעיבוד, אבל בהמשך הידיים הדביקות שלי עם הבצק הדביק די הקשו על העיצוב...
    השתמשתי בקמח 100% מלא, והדביקיות ממש הפתיעה אותי.
    בכל אופן, מתכון מעולה, וכיף שהוא עבד כ"כ טוב גם עם קמח מלא.

    השבמחק
  21. הי ביזול
    אני צריכה עזרה! הכנתי את הבצק ועכשיו הוצאתי מהמקפיא וזה בקושי נחתך כנראה שזה היה יותר מידי זמן.. העניין הוא שהעיגולים שכן הצלחתי לפרוס טיפה הפשירו והם ממש נשברים בנסיון לקפל אותם.. מה לעשות?? הצילי נא את משלוחי המנות שלנו.....

    השבמחק
    תשובות
    1. הי בסוף הסתדרתי, פשוט עיבדתי כל עיגול עוד קצת ואז רידדתי במערוך אז בסוף כן יצאה עבודת נמלים:)
      בכל אופן יצא טעים והמילוי לא ברח בכלל רק שזה טיפה קשה וקריספי כזה אבל אני מניחה שזה מחיר החלפת השמן במרגרינה.
      פעם ראשונה שאני מכינה אוזני המן ויש לציין שנהניתי מאוד! וגם הקטנצ'יק שעזר לי;)
      תודה ופורים שמח!!

      מחק
    2. היי סורי, לא הייתי על המייל בשעות האחרונות...
      אני ממש שמחה לשמוע שיצא בסדר בסוף :)

      מחק
  22. שלום לך,
    אני לא מגיבה פה בדרך כלל אבל המתכונים שלך מעולים !! הכתיבה שלך והתמונות מוסיפות הרבה חן ומעלות חיטך גדול על הפנים.
    פשוט תענוג.
    הגלילות תמרים שלך הן שם דבר אצלינו בבית. הילדים ובעלי רק מחכים לראות שוב את הצנצנת מתמאלת שוב.
    תמשיכי בעשייה הברוכה!!!

    השבמחק
  23. היי בישול בזול! אני חייבת לציין שהמתכונים שלך מעולים!

    אתמול בערב הכנתי את הבצק לאוזני המן ויצרתי 2 גלילים לא ארוכים ובאמת בערך בגודל של העיגול שנוצר בין האצבע לאגודל. עוד לא ניסיתי לחתוך אבל לפי מה שזה נראה העיגולים ממשש פיצים כדי ליצור עיגול, לשים מילוי ולקפל מצד אחד ומצד שני זה לא נראה מספיק ל-75 יחידות...

    אולי עשיתי משהו לא בסדר?..

    השבמחק
    תשובות
    1. ככל שאני כותבת יותר זמן אני מבינה שהערכות של כמה עוגיות יצאו זה הדבר שהכי קשה לתת. היו לי מתכונים שחצי מהמגיבים הגיבו ב"איך יכול להיות? יצא לי חצי מהעוגיות שאמרת!" והחצי השני הגיב ב"איך יכול להיות? יצא לי פי 2 עוגיות!"
      במקרה דנן, זה תלוי בעובי הפרוסות בעיקר, כנראה חתכתי דק יותר יחסית אליך. זה ממש לא סוף העולם :)

      מחק
  24. התמונות קורעות אותי כל פעם מחדש!

    השבמחק
  25. היי,
    במידה ואני מעוניינת לרדד את הבצק ולקרוץ עיגולים, זה בסדר עם המתכון הזה? הבצק לא יתפורר ויתפרק?
    בתודה,
    ליאת.

    השבמחק
    תשובות
    1. כן בהחלט. מומלץ לתת לבצק לנוח טיפה במקרר הוא יהיה יותר נוח לעבודה ככה.

      מחק
  26. תהי לי בריאה
    אחרי יום שלם של חיפושים באינטרנט נסיונות אכזבות
    הגעתי לכאן (בהתחלה חששתי בגלל השמן)
    מה אני יגיד.. מצאתי את שאהבה נפשי!
    פורים שמח נשיקות!

    השבמחק
  27. שאלה:
    האם אפשר לעשות את המתכון הנ"ל ללא הקפאה? כלומר, ללוש את הבצק ומיד להתחיל לעשות את אוזני ההמן?

    השבמחק
    תשובות
    1. אם אתם מתכוונים להשתמש בשיטת הגליל שהצעתי לעיל, לא, הגליל פשוט יימעך כשאתם מנסים לחתוך. אם אתם רוצים פשוט לרדד ולקרוץ, בהחלט אפשר, אם כי בכל זאת מומלץ לתת לבצק לנוח מעט במקרר לפני הרידוד. זה עושה אותו טיפה יותר נוח לעבודה.

      מחק
  28. גאוני ! שיטת הגליל מהירה, לא תופסת מקום ולא מלכלכת, והגודל מושלם !
    אני חתכתי עיגול אחד בכל פעם. "דיקקתי" אותו מעט ביד, שמתי מעט מילוי עם כפית קטנטנה וסגרתי ביד. כך הסידור בתבנית היה צפוף יותר ולא נדרש קימוח (טיפה בידיים).

    השבמחק
  29. האם אפשר להשתמש במיץ לימון, יש לי בדיוק סחוט, או שעדיף תפוזים?

    השבמחק
    תשובות
    1. יצא מעולה! תודה!!!

      מחק
  30. המרתי לקמח 100 אחוז מלא וסוכר חום. יצא פשוט מעולה!!! הבצק פריך וקרנצי' וממש כיף לעבוד איתו. אימצתי!! תודה רבה :)

    השבמחק
  31. 1 כפית אבקת אפייה ל3 כוסות קמח???
    בד"כ 1 שקית אבקת אפייה זה לקמח עד חצי ק"ג.

    השבמחק
    תשובות
    1. זה אכן מעט. העוגיות לא תופחות יותר מדי.

      מחק
  32. פטנט קטן? זה פטנט ענק!!

    השבמחק
  33. יצא לי מעולה תודה רבה!!! :)

    השבמחק
  34. שנה שלישית שאני מכינה את המתכון המעולה הזה.
    תודה רבה על האתר המקסים והכתיבה הנהדרת שלך.
    פורים שמח!

    השבמחק
  35. במילוי של ממרח תמרים מעורבב עם טיפה-טיפה גרידת קליפת לימון - יוצא מעולה!

    השבמחק