יום חמישי, 18 בנובמבר 2010

בראוניז ללא מרגרינה ותרגיל מחשבתי-לשוני

בראוניז הם נכס צאן ברזל במטבח שלי. הם המתכון הראשון שהכנתי, והמתכון שהכנתי הכי הרבה פעמים מאז. בראוניז הם השמלה השחורה הקטנה של המטבח- הם יראו נפלא בכל מקום עם קצת סטיילינג מתאים. אפשר לאפות אותם בתבנית עגולה, לשים קצפת וסוכריות מעל ולקרוא לזה עוגת יומולדת. אפשר לערבב לתוכם 3 סוגי שוקולד ולרפא לב דואב. אפשר להזליף עליהם שוקולד לבן, לפזר כמה פולי קפה מצופים שוקולד, להגיש עם אספרסו ולהיראות מתוחכמים. אפשר להגיש עם גלידה ורוטב שוקולד ולטפוח לעצמך על השכם שהכנת בבית "סאנדיי" שעולה 35 שקל למנה בבית קפה. בראוניז תמיד יתקבלו בשמחה ומעטים האנשים שלא אוהבים אותם (בני הדודים שלי לא אוהבים, אבל הם גם לא אוהבים שוקולד. כן, אנחנו מטפלים בזה, אבל הרופאים אומרים שאסור לפתח תקוות שווא).
יש לבראוניז אחלה תרגום לעברית- חומיות, אבל איכשהו זה לא תפס מספיק בשביל ליצור את אותו האפקט. בראוניז זה משהו שוקולדי ועשיר, נגיס, נימוח ומושחת, כמעט בוצי. חומיות נשמע לי כמו משהו יבש ועל גבול הדיאטטי שחתוך לריבועים קטנים מדי. אך מכיוון שאני אוהדת שרופה (גם אם לא המיומנת ביותר) של השפה העברית ומעדיפה להעשיר אותה כשאפשר, אנסה להשתמש במינוח העברי. רק תעשו לי טובה והצטרפו אלי לתרגיל מחשבתי- כשאני כותבת "חומיות", תחשבו חום-עמוק-עשיר-שוקולד-ממממ...
בסדר?
תודה.
כמו בכל מאפה לדעתי, חומיות (ממ... שוקולד-עמוק-עשיר.... ממ...) הן הרבה יותר טעימות עם חמאה. אבל מכיוון שרוב האפייה שלי מתבצעת עבור ארוחות שבת בשריות, החמאה לרוב יורדת מהפרק. בימים עברו הייתי מחליפה את החמאה במרגרינה כדי לקבל חומיות (ממ... וכו') פרווה, אך לא עוד! מצאתי מתכון מעולה עם שמן שמנפק חומיות פאדג'יות (למילה הזו יש תרגום?), מושחתות, וזולות יחסית. ההחלפה של המרגרינה בשמן, ושימוש בקקאו ולא בשוקולד בהחלט חוסכים כמה שקלים. זה נשמע קצת, אבל אם אפשר לחסוך בלי להקריב בכלל בטעם לדעתי זה שווה את זה. ולשם כך נתכנסנו פה הלא כן?
השימוש בשמן גם חוסך לכם את שטיפת הקערה בה הייתם ממיסים את השוקולד והמרגרינה. הידד למתכוני קערה אחת בלבד!

חומיות (בראוניז) ללא מרגרינה
מבוסס על: מתכון באתר allrecipes של הגולשת Trish
עלות: בערך 7 ש"ח
כמות: תבנית מלבנית בינונית (בערך 25 חומיות) 

מרכיבים:
¾ כוס קקאו
½ כפית סודה לשתיה
1/3 כוס שמן
½ כוס מים רותחים
2 כוסות סוכר
2 ביצים
1/3 כוס שמן (כן, שוב)
1ו-1/3 כוסות קמח
1 כפית תמצית וניל
¼ כפית מלח

הוראות:
מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבנית מלבנית בינונית.
בקערה גדולה מערבבים את הקקאו והסודה.
מוסיפים את השמן (הראשון) והמים הרותחים ומערבבים עד שהעיסה מסמיכה ומתאחדת.
מערבבים פנימה את הסוכר, הביצים, והשמן (השני).
מערבבים פנימה את הקמח, הווניל והמלח.
משטחים בתבנית ואופים 35-40 דקות, או עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא נקי.
מקררים וחותכים לריבועים.

רעיונות ושכלולים:
להוסיף לבצק שוקולד קצוץ מכמה סוגים שרוצים, או אגוזים, או חמוציות, או עדשים (הסוכריות, לא הקטניות), או גרידת תפוז, או תמצית מנטה... להזליף מעל העוגה שוקולד מומס (הכי יפה שוקולד לבן), או לקשט באבקת סוכר, או קצפת, או גלידה...
(הייתי כותבת ו/או במקום סתם או, אבל כל הסלשים האלה עושים כואב בעין. הבנתם שאפשר לשלב בין כמה אופציות כן?)
שלג על בראוני

27 תגובות:

  1. יצא ממש מצוין, תודה :)

    השבמחק
  2. אני פשוט אוהבת את דרך המחשבה שלך והכתיבה שלך תענוג צרוף - חג שמח - ואיזה כייף לי שהגעתי לבלוג שלך (אגב, רשמתי אותך בבלוג שלי כמועדפת)

    השבמחק
  3. אי אפשר פשוט להחליף את המרגרינה בשמן במתכון המקורי שנתת? כך אי עושה בדרך כלל [200 גר' מרגרינה=3/4 כוס שמן] -זה לא יצא טוב? מה עושה הסודה לשתיה?
    ישר כוח על הבלוג! פורים שמחים
    אודה לתגובתך
    צופית

    השבמחק
  4. היי צופית, ברוכה הבאה :)

    האמת היא שמעולם לא ניסיתי להחליף את החמאה בשמן במתכון עם החמאה, אני מניחה שזה יוצא סבבה, אולי קצת יותר עוגתי, כי השמן פחות מוצק מחמאה/מרגרינה. כשחיפשתי מתכון לבראוניז עם שמן, חיפשתי מתכון "ייעודי" שמראש תוכנן לשמן, והטריק הזה עם המים החמים, הקקאו והשמן באמת יוצר עיסה סמיכה שעוזרת לבראוניז להיות יותר פאדג'יים ופחות עוגתיים.
    הסודה לשתייה, כרגיל, עוזרת להתפחה, אבל אם את שואלת ספציפית למה שמים את זה עם הקקאו ולא עם הקמח מאוחר יותר, באמת שאין לי מושג. אני הולכת לפי המתכון שמצאתי ואף פעם לא ניסיתי אחרת.
    לסיכום, לא ניסיתי בעצמי, אבל אני מנחשת שאפשר להחליף את החמאה בשמן בכמויות שתיארת. אם את רוצה ללכת על בטוח ואין לך כוח לנסיונות, תכיני את המתכון הזה, כי אני יודעת שהוא יוצא טוב ופאדג'י, והוא לא דורש יותר מאמץ או מרכיבים יוצאי דופן .
    שימי לב שבמתכון הנוכחי כמות הבראוניז גדולה יותר (וכן כמויות הסוכר הקקאו והקמח).
    בהצלחה וחג שמח!
    (ואם יש לך עוד שאלות אני פה)

    השבמחק
  5. הכנתי ויצא מצויין:)

    השבמחק
  6. כיצד הם נשמרים בצנצנת או במקרר? ולכמה זמן?
    תודה מראש. נראה מעולה!!!

    השבמחק
    תשובות
    1. אפשר לשמור בחוץ, צריך רק לעטוף את התבנית/צלחת היטב בשקית או בניילון נצמד.
      בהצלחה!

      מחק
  7. וואו וואו וואו הכנתי אותם פעם אחת והתמכרתי ! ;)

    השבמחק
  8. הכנתי פעמיים ולא תפח בכלל. חסר משהו במתכון? אולי אבקת אפיה?

    השבמחק
    תשובות
    1. יש במתכון סודה לשתייה שמתפיח, יכול להיות ששכחת לשים? בכל מקרה, ההבראוניז יוצאים יחסית דקים ולא תופחים הרבה מעבר לגובה המקורי של הבצק.

      מחק
  9. מה מידות התבנית?

    השבמחק
    תשובות
    1. המידות המדוייקות לא קריטיות. משהו קטן עד בינוני. לא גדול מדף A4, רצוי קטן יותר.

      מחק
  10. אם רוצים להמיר את השמן בחמאה והקקאו בשוקולד, זה פוגע במרקם? מה הכמויות?
    מתכונים כאלה הם הצלה בימים של משלוחים :)
    תודה רבה!

    השבמחק
    תשובות
    1. לדעתי חבל לעשות המרות כל כך קיצוניות כשהמוני, אם לא רוב המתכונים ברשת מתבססים מלכתחילה על חמאה ושוקולד. חפש/י בגוגל מתכון לבראוניז עם חמאה ושוקולד. אני בטוחה שתמצא/י משהו מוצלח.

      מחק
  11. ווואו יצא מעולה! בחיים לא היו מנחשים שזה פרווה!
    תודה רבה לך מתכון פשוט זול ומעולה!!!

    השבמחק
  12. יצא פשוט מצויין! (הוספנו רבע חבילה שוקולד צ'יפס, אני יודעת שאת ממליצה לקצוץ שוקולד, זה היה ברגע של עצלנות, וזה ממש הוסיף...)
    תודה

    השבמחק
  13. יצא ממש מעולה!! מתכון מצוין!
    הוספנו מעל שוקולד לבן מומס, ואז גירדנו מעל שוקולד חום..

    השבמחק
  14. אבאל'ה כמה סוכר!! ואני יודעת שבראוניז תמיד מכילים הרבה סוכר...אין לך איזה מתכון פלאים עם פחות סוכר בחייאת!!

    השבמחק
    תשובות
    1. היי,
      לצערי זאת כמות סטנדרטית לגמרי של סוכר בבראוניז. רוב המתכונים על בסיס קקאו מכילים 2 כוסות, ואלה שמכילים שוקולד מכילים 1 וחצי כוסות אבל אז יש גם את הסוכר בתוך מאות הגרמים של השוקולד. אני יודעת שזה נראה הרבה אבל באמת שזו הכמות שצריך. אם את רוצה מתכון עם פחות סוכר עדיף ללכת על קינוח אחר...

      מחק
    2. זה עניין של טעם. אני עושה את המתכון הזה עם 1.5 כוסות סוכר ואפילו קצת פחות ויוצא סבבה לדעתי (אבל אני גם אוהבת שוקולד מריר 85%, אז קחו את עצתי בעירבון מוגבל..)

      מחק
  15. יצא ליגה תודה רבה

    השבמחק
  16. הי, רחל יקרה, בלוג אחלה.
    ניסת פעם להקפיא אותן?

    השבמחק
    תשובות
    1. לא, אבל רובם המכריע של העוגיות והבראוניז עוברים הקפאה סבבה. בהצלחה!

      מחק
  17. ניסיתי את המתכון בפסח. המרתי את הקמח בשקדים טחונים וקמח מצה .יצא נפלא. הוספתי אגוזים ומעל הבלילה פיזרתי שוקולד שבור על פי המלצתך.... ממליצה בחום! תבורכי!

    השבמחק
  18. יצא מעולה!! וטעם מדהים כמו שוקולד .. ממש התחסל.. פעם הבאה אכפיל כמויות. תודה רבה™™™

    השבמחק
  19. יצא נחמד מאוד - כמו עוגת שוקולד רגילה
    לא בראוניז

    השבמחק