יום שלישי, 4 ביוני 2013

שרלוט רויאל פטל

מה, או למעשה, מי, שהכי המחיש את היותי בחופשת לידה, הוא העכביש שמצאתי בקערת המיקסר שלשום. אמנם אינני חובבת גדולה של המיקסר גם בימים כתיקונם, ואני משתדלת להימנע מלהזדקק לו עקב עצלנותי הרבה, אבל בכל זאת - עכביש?! קורים בתוך וו הגיטרה והכל?! כשעכביש מקים בית נאמן בישראל אצלך במיקסר, כנראה שלקחת פסק זמן די משמעותי מהמטבח. 

מה בכלל דרבן אותי להוציא את המיקסר ולגרום למשבר נדל"ן בקרב האראכנידים המקומיים? המשימה החודשית של מנטקה, שהשתתפתי בה רק פעם אחת (קוקוס), ומאז חלפו על פני עוד שתי משימות מהם הברזתי, מי בצער רב יותר (מרשמלו) ומי פחות (בירה), עקב משימות האמהות שנחתו עלי (הם לא לומדים אי פעם לחתל את עצמם, נכון?). כעת הגיע הזמן לחזור לעניינים.

החודש נבחר חומר גלם יחסית נורמלי - פירות יער, אבל הוא מעט בעייתי בכל הנוגע לבישול בזול. צריך להוציא משכנתא קטנה כדי לקנות אותם טריים, והקפואים גם די יקרים. לכן החלטתי להשתמש בפירות יער בתצורת ריבה. צנצנת קטנה של ריבה 100% פרי בטעם פטל, פירות יער, תות וכדומה, עולה בדרך כלל באיזור ה-10 ש"ח ממה שראיתי.


דומה?
אם כבר הולכים על חומר גלם מעט יותר יקר, הבה נכין לכבודו משהו מרשים. הטור של מיקי שמו, עם מתכוני השרלוט במוסף ישראל היום של שבוע שעבר, נתן את ההשראה להכנת שרלוט רויאל בטעם פטל. שרלוט רויאל הוא קינוח קלאסי הידוע בכינויו העממי - עוגת מוח. כלומר, אני לא יודעת אם כולם קוראים לו כך, אבל בחיאת תודו שהוא נראה קצת כמו מוח עם כל הפיתולים האלה. בכל מקרה, העקרון פשוט - מכינים עוגת רולדה, פורסים לפרוסות, מרפדים איתם קערה וממלאים במוס או קרם. 

כדי להקדים תשובה לשאלות:
1. אני משערת שאפשר בקלות להחליף את ריבת הפטל בכל טעם אחר של ריבה שבא לכם.
2. אני חושבת שיהיה די קל להפוך את המתכון לפרווה, אבל הוא עשוי לצאת מאוד מתוק, כי הריץ' הוא כבר ממותק. אם אתם רוצים לפרוות את המתכון הייתי משמיטה כמובן את הסוכר מהמוס, אולי מוסיפה קצת פחות ריבה ואולי מוסיפה קצת מיץ לימון כדי לחתוך את המתיקות.
למה "אני חושבת" ו"אני משערת"? כי לא ניסיתי בעצמי ותשובותי מבוססות אינטואיציה ונסיון קודם בלבד. אם אתם כן מנסים לפרוות את המתכון אשמח אם תדווחו איך יצא.

המתכון הזה קצת יקר יחסית למתכונים האחרים פה בבלוג, אבל בהינתן שמדובר בעוגת רושם גדולה המחיר סביר יחסית לעוגות אחרות בקטגוריה.

אה, וכמובן שאתם רוצים לראות מה שאר המשתתפים בפרוייקט עשו עם פירות היער. יש שם טריקולד פירות יער, מאפינס, בראוניז, פאדג'... שווה להעיף מבט.

שרלוט רויאל פטל
מאת: בישול בזול
עלות: כ-36 ש"ח
כמות: כ-12 מנות

מרכיבים
לרולדה:
4 ביצים
3/4 כוס סוכר
1 כפית תמצית וניל
קורט מלח
3/4 כוס קמח
1/2 כפית אבקת אפייה
2 כפות שמן
כמה כפות ריבת פטל, 100% פרי (אני השתמשתי ב-5-6 כפות)

למוס:
2 כפיות ג'לטין
3 כפות מים
2 מיכלי שמנת מתוקה (500 מ"ל סה"כ)
2 כפות סוכר
1/2 כוס ריבת פטל, 100% פרי
1 כפית תמצית וניל

הוראות הכנה
מכינים את הרולדה:
מקציפים במיקסר במהירות גבוהה את הביצים, הסוכר, המלח והוניל עד שמתקבלת קציפה תפוחה ובהירה, כ-8 דקות. מנפים פנימה את הקמח ואבקת האפייה תוך כדי הקצפה. מומלץ לעצור פעם פעמיים ולערבב עם מרית, כי הקמח נוטה ליצור גושים שמצטברים בתחתית המיקסר. מערבלים פנימה את השמן, ומערבבים/מקפלים עם מרית עד שהתערובת אחידה. מרפדים תבנית גדולה (נגיד התבנית של התנור) בנייר אפייה משומן ומשטחים את הבלילה בתבנית. וודאו שגובה הבלילה אחיד ושהקצוות לא דקים מדי. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות, עד שהעוגה מזהיבה, 8-10 דקות.
מחכים עד שהעוגה תתקרר מספיק כדי שאפשר יהיה לגעת בה, הופכים אותה על משטח נקי ומקלפים בעדינות את נייר האפייה. מורחים את העוגה בריבה ומגלגלים לרולדה הדוקה ככל האפשר. עוטפים את הרולדה ביריעה של ניילון נצמד או נייר כסף כדי שלא תתפרק, ומעבירים למקרר.
בזמן שהרולדה מתקררת מרפדים קערה בינונית - גדולה בניילון נצמד (שיהיה אפשר לשלוף את השרלוט מהקערה בקלות). כשהרולדה כבר לא חמה, מוציאים אותה מהמקרר, פורסים לפרוסות בעובי בינוני ומרפדים את הקערה בפרוסות הרולדה. מעבירים למקרר ומכינים את המוס רק כשפרוסות הרולדה קרות לגמרי.

מכינים את המוס:
מניחים את הג'לטין בקערה קטנה, מוסיפים את המים ומשהים 10 דקות עד שהג'לטין סופג את המים. מקציפים את השמנת והסוכר במיקסר במהירות גבוהה, ובינתיים מחממים את הג'לטין במיקרוגל במשך 20-30 שניות עד להמסה. כשהשמנת מגיעה למרקם של קצפת רכה מוסיפים את הריבה ותמצית הוניל, ולאחר מכן את הג'לטין המומס. מקציפים עד שהמוס מגיע למרקם של קצפת יציבה אבל לא נוקשה מדי - עוד כדקה, אולי פחות. מעבירים את המוס לקערה המרופדת ברולדה.

להגשה, הופכים את השרלוט על צלחת יפה, מורידים את הניילון הנצמד, חותכים עודפי רולדה אם יש, כדי שגובה התחתית תהיה פחות או יותר אחידה. אפשר לקשט מסביב בפירות חתוכים כדי להוסיף טעם וצבע ולהסתיר קצוות לא אחידים אם יש.

עדיין בקערה, לפני ההוצאה


שלום שרלוט!


9 תגובות:

  1. זה פשוט מהמם ביופיו. ובאיחור קל, מזל טוב להולדת הביזולית.

    השבמחק
  2. את נהדרת כמו תמיד.
    כל פוסט שלך הוא הנאה צרופה

    השבמחק
  3. כרגיל - תמיד כיף לקרוא פוסטים שלך, ומזל טוב גם ממני (באיחור קל...)

    לגבי הפרוות (אהבתי!) - אפשר לנסות עם קצפת שעושים מקרם קוקוס מוקצף
    אפשר להשיג היום כמעט בכל הרשתות, לא יקר מדי, רק צריך לזכור לשים יום קודם במקרר
    ולהקציף רק את מה שהפך לשומן מוקשה (בלי הנוזלים שישקעו לקרקעית)

    צריך רק לשים לב לא לקנות מי קוקוס!

    השבמחק
  4. תודה רבה על המתכון...
    כתבת: "מערבלים פנימה את השמן"... מהי כמות השמן?
    האם מקציפים חלבונים וחלמונים לחוד או שהביצים שלמות?
    תודה רבה!!

    השבמחק
    תשובות
    1. שכחתי לכתב את כמות השמן. צודקת! תוקן, תודה. (2 כפות)
      את הביצים מקציפים שלמות, זה מה שכיף במתכון, שלא צריך להפריד :)

      מחק
  5. תודה רבה!!!!
    יצא מאלף.... כמה מחמאות...
    את נ-ה-ד-ר-ת!!!!

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף לשמוע! ממש שימחת אותי :)

      מחק
  6. ביז, עוגת המח שלך הורסת!
    וטיפ קטן: אני אמנם לא אמא, אז אין לי זכות דיבור, אבל נראה לי שאם מיכאלאנג'לה הקטנה מגיעה מתישהו למצב שהיא יודעת לחתל את עצמה -- זה הזמן לגמול אותה.

    השבמחק