יום ראשון, 4 באוגוסט 2013

עוגת פודינג שוקולד וחמאת בוטנים, מוות לנימוסי השולחן

אתגר חודשי של מנטקה בנושא בוטנים... אל תגידו שאתם מופתעים. כשמור מארגנת שם את העניינים, ובכן, זה היה רק עניין של זמן. גם אני כמו מור מנהלת רומן רב שנים עם הבוטנים, ספציפית עם חמאת הבוטנים, בעיקר כשהיא משולבת עם שוקולד. משחר ילדותי כרסמתי כריכי חמאת בוטנים וריבה בארוחת העשר וטרפתי כל ריסז שנקלע לסביבה. בשלב כלשהו אחותי ואני גילינו שאפשר לפלח כמה שורות של שוקולד מריר ממגירת האפייה, להמיס במיקרו עם כף חמאת בוטנים, ולהכין מעין ריסז ביתי. לא טוב כמו המקור אבל קרוב. כשממש אין כוח אפשר פשוט להוריד שורה של שוקולד, למרוח בחמאת בוטנים ולבלוס בהיחבא. 
וזה היה המתכון להיום. 
היו שלום.

טוב נו, יאללה מתכון אמיתי.

אפילו מתכון ממש טוב. במקור הוא נקרא בראוני קובלר, לא ממש ברור לי למה. מצד שני, אני מתקשה לחשוב איזה שם הייתי נותנת לו. מדובר במעין שילוב בין עוגה לפודינג. מכינים בצק, מעליו מפזרים סוכר, קקאו, וגושים של חמאת בוטנים, ומעל הכל שופכים מים חמים ואופים. לא מסובך במיוחד, רק קצת מוזר. באורח פלא, כשאופים את התפלץ הזה הוא יוצר שכבת עוגה מלמעלה, ושכבת פודינג/רוטב סמיכה מלמטה.
כשמגישים אותו לאורחים בארוחת שבת זה הולך ככה: בהתחלה מנסים לחתוך חתיכות יפות ונכשלים, אז כל אחד מקבל גוש אמורפי של עוגה ששוחה ברוטב. המשתתפים מרימים גבה על העוגה הקצת פחות מהוקצעת מבדרך כלל, אבל ברגע שהם טועמים הם מבינים שהלוק הוא לא מה שקובע פה. המנות מתחסלות והאורחים מתחילים לחוג סביב התבנית וליישר את העוגה, שלא באמת ניתנת ליישור כי הרוטב כל הזמן נוזל החוצה. לבסוף חבריכם מתדרדרים לכדי חבורה ברברית שיושבת סביב התבנית ואוכלת ממנה ישירות עם כף ההגשה. נימוסי שולחן מעולם לא היו מיותרים יותר.
ואתם יודעים מה עוד? העוגה הזאת פרווה, וטבעונית. כן כן, אתם יכולים להגיש לחבריכם קינוח טבעוני ואף אחד לא יניד עפעף. היא כמובן גם ללא מרגרינה למקרה שתהיתם.


אני רוצה רק לחדד - קראו את ההוראות היטב לפני הכנת המתכון. אני הכנתי בפעם הראשונה על אוטומט, לא שמתי לב כל כך מתי מוסיפים מה ומי מתערבב עם מי, ודי הרסתי את המתכון. אין פה שום דבר מסובך, פשוט סדר הפעולות חשוב, והוא שונה מהכנת עוגה בחושה רגילה.

עוגת פודינג שוקולד וחמאת בוטנים

מבוסס על: מתכון של Sugar Plum עם קצת שינויים שלי
עלות: כ-8 ש"ח
כמות: 6-8 מנות

מרכיבים
1/4 כוס שמן
1/4 כוס חמאת בוטנים
1/2 כוס סוכר
1 כפית תמצית וניל
1/2 כוס מים חמים
1 כוס קמח
3 כפות קקאו
1 כפית אבקת אפייה
1/4 כפית מלח

10 כפיות חמאת בוטנים

1/4 כוס סוכר
1/4 כוס סוכר חום
2 כפות קקאו

1 ו-1/4 כוסות מים

הוראות הכנה
מערבבים בקערה את השמן, חמאת הבוטנים והסוכר. מוסיפים את המים החמים ואת תמצית הוניל ומערבבים. מוסיפים את הקמח, הקקאו, אבקת האפייה והמלח ומערבבים רק עד שהתערובת אחידה.
משטחים את הבצק בתבנית קטנה, אני השתמשתי בתבנית 20 עגולה.
מפזרים מעל הבצק בתבנית כפיות קטנות של חמאת בוטנים, בעיקרון כתבתי 10 כפיות, אבל אפשר יותר או פחות, כראות עיניכם.
מערבבים בקערה את הסוכר, הסוכר החום והקקאו ומפזרים את התערובת מעל הבצק בתבנית.
שופכים מעל כל היצירה את הכוס ורבע של המים.
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות במשך כ-40 דקות עד שהחלק העליון של העוגה תפוח ויציב. 
מגישים חם עם כף גדולה ומוודאים שכולם מקבלים גם מהעוגה וגם מהרוטב/פודינג.




33 תגובות:

  1. איזה מגניב...

    השבמחק
  2. טוב זה ברור לי שאת תפלץ העוגה הזה אני הולכת להכין ובהקדם.
    נשאלת רק השאלה - חייבים להגיש חם? ואם כן, אז בעצם לאילו מועדים היא מתאימה... אני לא מחובבי ה"5 דקות לפני הדפיקה בדלת", זה ספונטני מדי לקונטרול פריק כמוני.

    השבמחק
    תשובות
    1. אפשר להגיש גם בטמפ' החדר או חמים, ובהחלט לא צריך להגיש מיד. אני הגשתי יום אחרי ההכנה. אם רוצים לחמם מחממים בעדינות בתנור או על פלטה. וכדי להפוך את העוגה לקיצית יותר אפשר כמובן להגיש עם גלידה :)

      מחק
  3. את יודעת מה הכי סופר מגניב במתכון הזה .. לנייג'לה האלוהית בספרה הראשון יש מתכון שששמתי עליו עין כבר שנים של עוגה דומה לזו אבל מבוססת על ממרח תמרים. אף פעם אין לי ממרח תמרים בבית ושנים אני זוממת על המתכון הזה וכל פעם לא יוצא לי פעם כי הוא נראה לי חורפי ובכלל קיץ ופעם כי הוא נראה לי כבד מדי לסוף ארוחה כבדה וככה מיליון תירוצים ועכשיו הבאת אותה בגרסה המהממת הזאת ויש ממרח בוטנים ויש שוקלד ויש תנור אין לי יותר תירוצים וחייבת להכין אותו וישא"ק.

    השבמחק
  4. הקינוחים המוצלחים ביותר בעולם, בעיני, הם אלה שמוגשים עם כף, שליכטות כאלה על צלחת, שפריצים ונזילות. אין יותר טעים מזה, פשוט אין. ואחרי רשומה כזאת, גם משעשעת וגם מעוררת תיאבון, אין מצב שאני מוותר על לנסות על זה!

    השבמחק
  5. סוף סוף לבעלי לא יהיה תירוץ ללמה הוא אכל את כל העוגה ( הוא מאלה שתמיד "רק מיישרים"...

    השבמחק
  6. אני אמנם מאלה שאוהבים את הקינוח השוקולדי שלהם אבסטרקטי, עם כמה שיותר שפריצים, כתמים ושאר מיני שווינריי, אבל ללוזרים שרוצים לשמור על מפה נקייה ונימוסי שולחן, נראה לי שאפשר גם לאפות בכלים אישיים (מפורצלן, כאלה של סופלה) לאפייה יותר קצרה, ובכך להתחזות לבני אדם מהוגנים.

    השבמחק
  7. היי האם אפשר לאפות בתבניות אישיות ואם כן כמה זמן? אפייה
    תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. אני מניחה שכן, הייתי אומרת לאפות 20 דקות ואז לבדוק מה המצב. קשה לי להגיד בדיוק כי אף פעם לא ניסיתי...

      מחק
  8. עקב מחסור בסוכר לבן עבדתי רק עם סוכר חום.
    כך או כך הצלחנו -חמישה אנשים- לחסל מחצית מהעוגה בלי להניד עפעף.
    היה מעולה

    השבמחק
  9. ביז, המשפטים הראשונים בפוסט קרעו אותי מצחוק. זה באמת היה רק עניין של זמן ואת חייבת להודות שהחזקתי מעמד יפה, כמעט חצי שנה ;-)

    ועוגת הפודינג הזו - הו וואו. חד משמעית: הו וואו.

    השבמחק
  10. וככה זה נראה לפני האפיה. הכנתי אתמול כמות כפולה וזה חוסל (פושר) על ידי חבורה של עשרה רעבים:

    https://lh4.googleusercontent.com/-tiKqtuxpg7E/UgeZ1sbRmJI/AAAAAAAAEgQ/d-Y-Pe_qzS8/w1185-h889-no/20130810_135054.jpg

    השבמחק
    תשובות
    1. ווהו! ואיזו נדיבות עם חמאת הבוטנים :)

      מחק
    2. והיה שווה כל טיפה! יש שם סה"כ כוס וחצי. המון אבל כדאי.

      מחק
  11. וואו בא לי! אין לי הרבה נסיון באפייה אז יש לי שאלות מפגרות: האם מים חמים הכוונה רותחים? או סתם מים חמים מהברז? וסוכר חום- משנה אם זה חום דחוס או דמררה? תודה רבה!

    השבמחק
    תשובות
    1. לא שאלות מפגרות, לגיטימי לגמרי :)
      1. אני השתמשתי בחמים מהברז, אבל יש לנו מים ממש חמים שם. אם המים בברז רק חמימים אז כדאי להרתיח.
      2. משנה - חום כהה. דמררה הוא יבש ובמרקם אחר.
      בהצלחה!

      מחק
  12. אני יודעת שכל הפוסט עסק בחמאת בוטנים אז קצת לא נעים לי לשאול, אבל האם אפשר להחליף אותה במשהו אחר כמו למשל ממרח התמרים שמישהי למעלה הזכירה? מטעמי אלרגיה. תודה :-)

    השבמחק
    תשובות
    1. אין לי שמץ. מעולם לא ניסיתי... אם יש בך רוח הרפתקנות את/ה מוזמנ/ת לנסות ולראות איך יצא. אולי טחינה גולמית תלך? ואז זה יהיה בטעם שוקולד חלבה? מצטערת שאין לי הצעה יותר קונקרטית, פשוט אף פעם לא ניסיתי להכין בלי ואני לא רוצה להמליץ סתם, בלי שניסיתי.

      מחק
  13. אוווו מיי גאד!!!!!
    היא עכשיו יצאה מהתנור והיא כל כךךךךךךךך טעימה!!!!!!!!!

    השבמחק
  14. הכנתי בגרסת השוקולד... פשוט בלי חמאת בוטנים ושמתי קוביות שוקולד מריר... יצא מעוללהה!!
    אני יותר אהבתי שזה היה לא חם... אבל זה פשוט משהו טעים שקל להכין וממש טעים לאכול...

    השבמחק
  15. באלייי להכין עכשיוווו!!!!!
    אבל סוכר חום..יש אפשרות להחליף במשו? נתקעתי בלי :-\

    השבמחק
    תשובות
    1. סורי על העיכוב בתגובה. למקרה שעדיין רלוונטי - אף פעם לא ניסיתי, אני משערת שזה כן יעבוד אבל הייתי מפחיתה כמות נגיד 2 כפות סוכר לבן במקום 1/4 כוס סוכר חום. אבל שוב, לא ניסיתי בעצמי.

      מחק
  16. אם נתקעתי בלי קקאו ויש לי רק שוקולית, זה יכול לעבוד? אולי בהפחתת סוכר?

    תודה :)

    השבמחק
    תשובות
    1. לא, אין מצב. סורי. שוקולית זה 90% סוכר אז פשוט לא יהיה לזה בכלל טעם של שוקולד...

      מחק
  17. היי, אם אני רוצה להכין בתבניות אישיות? אפשרי ? כמה מים חמים לשים מעל כלתבנית אישית? וכמה בערך תבניות קטנות זה ייצא?

    השבמחק
    תשובות
    1. לפי גודל התבניות... אם התבניות בגודל רבע מתבנית רגילה אז שמים רבע כמות בכל אחד. לא יודעת מה גודל התבניות שלך...

      מחק
  18. היי :) נראה מעולה!! אם אחליף את חמאת הבוטנים בנוטלה... זה אפשרי?

    השבמחק
    תשובות
    1. אני לא יודעת. יכול להיות שיהיה סבבה, יכול להיות שיהיה נוזלי מדי. אם את מרגישה הרפתקנית את מוזמנת לנסות ולעדכן :)

      מחק
  19. אין זה מדהים אותי האיפוק הזה,החוסר פרגון עצמיי למה לא כתוב פה במפורשותת שזה משגעע,מטריףףף משו מטורף אפילו לאלה שלא הכי חסידי חמאת בוטנים,כמוניי. השתמשתי בחמאת בוטנים מתוקה,הפחתתי מכמות הסוכר,הגדלתי שלא לומר הכפלתי את כמות הקקאו כי אני מכורהה לקקאו מכורהה! אה והוספתי שברי שוקולד מריר כי היה חסר לי קצת קקאו;) מדהים מדהיםם ולחשוב שעד היום חשבתי שחמאת בוטנים זה כזה מיותר משמין ולא משו מועיל במיוחד. תודה לך תוודה :))

    השבמחק
    תשובות
    1. אה ויכול להיות שקצת הרסתי לך את המתכון.. העוגה הייתה בתנור קצת יותר בתנור..לאחר ארבעים דקות טעמתי והיא הייתה לי פודינגית מידי אז הוספתי עוד עשר דקות בכרך עד שכמעט כל המיים התייבשו,שוב לא כולם אבל העוגה התקבלה יותר עוגתית ככה יותר אהבתיי! עשיתי פעם מתכון של קרין גורן גם עם אמבטיית הקסמים הזאת וכבר מאז לא אהבתי את הפודינגיות המוגזמת..אולי בגלל זה,מקווה שאת לא כועסת עליי..נכון? ;-**

      מחק
    2. מה פתאום?! את/ה אדיר/ה :)

      מחק