יום שני, 11 ביוני 2012

מבוא לבישול בזול #2 - מוצרים מעובדים

בפוסט הקודם ביססנו את הטענה שיותר זול לבשל אוכל בבית מאשר לקנות אותו בחוץ. 
דעו לכם שהעיקרון הזה נכון גם כשמשווים בין המחיר של מוצרים מוכנים ומעובדים בסופר, לבין מחיר הכנת המוצרים האלה לבד. 
בואו ניקח שניצל בתור דוגמא. אתם יכולים לקנות אריזה של 700 גרם שניצלים קפואים במחיר של 27 ש"ח בערך. לעומת זאת, אתם יכולים לקנות 700 גרם חזה עוף פרוס שנמכר ב-25 ש"ח לקילו, תמורת רק 17.5 ש"ח. תוסיפו לזה את העלות של 2 ביצים, פירורי לחם וקצת שמן, עדיין תקבלו מחיר של כ-22 ש"ח (וגם קיבלתם יותר שניצל, כי במקרה שלנו 700 גרם היה משקל העוף נטו. השד יודע כמה מהשניצל הקנוי זה עוף וכמה זה פירורי לחם ושומנים מן הצומח). 
הסיפור דומה עם עוגות ועוגיות מוכנות. קצת קשה להשוות ביחידות בודדות, כי אי אפשר לקנות ביצה אחת וכוס וחצי קמח. אז בואו נסתכל על כמויות גדולות יותר. אם תקנו תבנית ביצים (13 ש"ח) +1 קילו קמח (4 ש"ח) + 1 קילו סוכר (4 ש"ח) + 1 בקבוק שמן (9 ש"ח) +חבילת אבקת אפייה (2 ש"ח) +1 ליטר חלב (5 ש"ח), תוציאו 37 ש"ח. עם המרכיבים הללו אתם יכולים להכין לפחות שמונה עוגות בתבנית אינגליש קייק, בעלות של 4.63 ש"ח לעוגה. 
אם תרצו לקנות עוגת הבית לעומת זאת, תצטרכו לשלם כ-9 ש"ח לעוגה בגודל זהה. כלומר, המחיר כמעט כפול. ובינינו, מה הייתם מעדיפים, עוגת הבית, או עוגה ביתית טרייה מהתנור?


בשורה התחתונה, כמעט כל מוצר "מעובד" שאפשר לקנות בסופר, יצא לכם יותר זול אם תכינו אותו לבד בבית - עוגות ועוגיות, קציצות ושניצלים קפואים, תערובות למרק, רטבים לסלט ולבישול, לחם, סלטים מוכנים כמו חומוס ומטבוחה, והרשימה עוד ארוכה.
גם למוצרים מעובדים שאי אפשר באמת להכין בבית, כמו דגני בוקר, משקאות קלים, ביסלי, במבה ודומיהם, יש תחליפים מעשה בית. אולי כדאי להחליף את הדגנים היקרים שאתם אוכלים לארוחת הבוקר בטוסט או חביתה? אולי אפשר לתת לילד עוגיות שוות מעשה בית, במקום ביסלי, לטיול השנתי? אולי הגיע הזמן לשתות קצת פחות דיאט קולה וקצת יותר מים, שבריאים וזולים מכל משקה קנוי?
כשאני מנסה לקנות ולבשל בזול, אני משתדלת להימנע כמה שאני יכולה ממוצרים מעובדים, שפשוט יקרים יותר, ולקנות כמה שיותר מוצרים בסיסיים.
למה אני מתכוונת כשאני אומרת מוצרים בסיסיים? פירות וירקות, קטניות יבשות כמו עדשים וחומוס, דגנים כמו אורז וגריסים, ביצים, מוצרי חלב זולים כמו לבן, שמנת חמוצה וחלב בשקית, וחומרי גלם כמו קמח, סוכר, שמן וכדומה.  

אם רוב עגלת הסופר שלכם תהיה מורכבת ממוצרים בסיסיים יותר, אתם תוציאו משמעותית פחות כסף בסופר. אתם לא חייבים לקנות רק מוצרים בסיסיים. אבל כל פעם שאתם באים לשים מוצר מעובד יותר בעגלה שלכם, נסו לחשוב - אני באמת צריך את הרוטב הזה? אולי בעצם אכין רוטב לסלט ב-2 שניות עם קצת שמן זית ולימון. אני אני באמת צריכה את הפיצה מקפיצה הזה? אולי פשוט נכין פיצה-פיתה עם ירקות וגבינה במיקרו? פחות טעים מפיצה מקפיצה זה לא יכול להיות...
ברגע שתתחילו לחשוב במונחים של מוצרים בסיסיים (זולים) לעומת מוצרים מעובדים (יקרים), אתם תוכלו לסנן החוצה את המוצרים שעולים לכם ביוקר, ושאתם לא באמת חייבים בבית. 

יש לגישה הזאת גם יתרונות בריאותיים כמובן. כשאתם אוכלים יותר פירות וירקות, דגנים וקטניות, אתם אוכלים פחות שומן, פחות סוכר, יותר סיבים תזונתיים, ובכלל יש לכם הרבה יותר שליטה על מה שנכנס לכם לפה. אם אתם מהאנשים שמקבלים חררה כשאתם קוראים את רשימת המרכיבים על החטיפים של הילדים ("חומרי טעם וריח, צבע מאכל אדום אלורה E129, חומר מעכב חמצון בוטילטיד הידרוקסיאניזול E320..."), אתם בכלל חייבים לאמץ את הגישה הזאת.

הרעיון של צמצום השימוש במוצרים מעובדים עובר כחוט השני בבלוג: מתכוני המאפים מתבססים על בצק ביתי ולא על בצק קנוי. אין פה כמעט מתכונים עם ירקות קפואים, שהם אולי טעימים, אבל לרוב יקרים בהרבה מירקות טריים. הבשר והעוף שיופיעו פה יהיו מהסוגים הזולים יותר (אם אתם מחפשים מתכון לסטייק פילה הגעתם לבלוג הלא נכון), וכנ"ל הגבינות ומוצרי החלב.


25 תגובות:

  1. אני מסכימה עם כל מילה
    ויש ברשת מלא מתכונים לדגני בוקר ביתיים שאני מתה לנסות, לקטשופ ביתיועוד ועוד
    אם רק רוצים אפשר הכל ובזול

    השבמחק
    תשובות
    1. האמת שלא העליתי בדעתי בכלל שאפשר לנסות להכין דגני בוקר בבית (חוץ מגרנולה ודברים כאלה). עכשיו אני צריכה ללכת לחפש...

      מחק
  2. לגיל חובב יש מתכון לקטשופ ביתי (אבל שעות של בישול ואין אפשרות להכין בחורף, רק עגבניות של קיץ)

    השבמחק
  3. נהדרת! איזה כיף לקרוא!

    השבמחק
  4. אפשר לעשות כמעט הכל לבד, אפשר גם לגדל את הפרות לבד ואז גם יהיה חלב וגבינות בבית בלי צורך לקנות (האמת שתמיד חלמתי על דבר כזה)
    אבל.....!! זה הכל עניין גם של זמן
    וזמן הוא לא בחינם.
    שאנחנו קונים מוצרים מעובדים אנחנו משלמים גם על העבודה, ולכן כאשר מכינים בבית חייבים לקחת בחשבון גם את הזמן שאנחנו משקיעים.
    יש אנשים שהזמן שלהם הוא יקר יותר - כי הם עסוקים יותר, ולכן בחישוב נכון שכולל את כל הנתונים - הקניה תהיה דווקא זולה וטובה יותר.

    השבמחק
    תשובות
    1. נכון אבל... כמות החומרים המשמרים והמרכיבים שנועדו לחסוך עלויות (אתה לא באמת חושב שכל מטרתם של יצרני האוכל היא לספק לך אוכל בריא ומזין-הם רוצים להרוויח וזה בא על חשבון איכות האוכל) ואז הזמן והכסף שמבלים אצל רופאים מתקזז..

      מחק
    2. בנוסף, אם חוסכים זמן על ידי קנייה מוצרים מעובדים, בהכרח משקיעים יותר כסף. יותר כסף = יותר שעות עבודה. יותר שעות עבודה = פחות זמן בבית עם המשפחה.
      אז מה שווה יותר? לעבוד קשה כדי לקנות אוכל מעובד, או לעבוד פחות ולהכין אוכל פשוט?

      מחק
    3. כמעט כל דבר שמכינים בבית...לוקח כמה דקות עבודה להכין, ולאחר מכן קצת יותר זמן בישול או אפייה שממילא אפשר לעשות בזמן הזה משהו אחר. מי שעובד יכול להמשיך לעבוד, לענות למיילים וכדומה.

      מחק
  5. מסכימה עם כל מילה. הבעיה היא רק למצוא את הזמן ואת המתכונים שיהיו גם מהירים, גם טעימים וגם זולים יחסית. לדעתי זו התרומה הגדולה של בלוגי האוכל למיניהם, שמוכיחים שגם אנשים "רגילים", שמנהלים חיים עמוסים ומלאים, מוצאים את הזמן לבשל אוכל ביתי באופן כמעט יומיומי. אולי זה מה שיביא את הבשורה ויגרום ליותר אנשים להתחיל לבשל בבית.

    השבמחק
  6. וואי וואי וואי אתם ממש כותבים לי כבר את הפוסט הבא על ערך הזמן. נראה לי שאעלה אותו יותר מוקדם כדי שלא תחשבו שאני חיה בסדרט שראוי לכולנו נחזור לימי טחינת הקמח וחביצת החמאה העליזים.

    וויני - מאז שאמרו לנו שמרפסת השירות לא מספיק גדולה להחזיק פרה אני פחות משוכנעת בהיתכנות הכלכלית של התוכנית הזו ;)

    טעמים שרואים מכאן - סיכמת יפה את איך שאני מרגישה בעניין. יש תפיסה (כוזבת בעיני) שלבשל בבית לוקח מלא זמן וזה לא משתלם. כל אחד צריך לבחור בחוכמה מה מכינים לבד, מה קונים מוכן, ועל מה מוותרים כדי למצוא את האיזון שנכון בשבילו. אנחנו כאן כדי לתת לאנשים אופציות משתלמות מבחינת יחס הכסף/זמן ולעזור להם להחליט החלטות מודעות: אם תכין שניצל ביתי זה יחסוך לך x שקלים ויקח לך y זמן. עכשיו אתה יכול להחליט אם אתה רוצה לשלם את ההפרש ולקבל עוד קצת זמן פנוי, או להשקיע עוד קצת זמן ולחסוך כסף.

    השבמחק
  7. גם אני דוגל בהכנה עצמאית של דברים. אבל לאו דווקא מההיבט של חסכון כספי (שהוא, כמובן, חשוב) אלא מהיבט בריאותי. אני רוצה לשלוט במה שנכנס לגוף שלי. כך אני לא מכניס לגוף כימיקלים שונים ומשונים. אני מכין בבית הרבה מאד דברים (לחם, יוגורט, חמוצים, רוטב עגבניות, רסק תפוחים, ועוד ועוד).

    הערת אגב: דווקא דגני בוקר לא תוכלי להכין בבית. לפחות לא דגני בוקר מסוג "קורנפלקס" ודומיהם. הם דורשים מכשור מסורבל ועבודה רבה, והתפוקה נמוכה ביותר. לארוחת בוקר מזינה (וזולה ביותר) אני ממליץ על דייסת דגנים. אין קל מזה: משרים את הדגן הרצוי במים (אני משרה כוס דגן בארבע כוסות מים) למשך 12-24 שעות. אני משתמש בדגנים גרוסים. הדגן עשוי לתסוס, וזה בסדר (ואפילו רצוי). מוסיפים קורט מלח, מביאים לרתיחה עדינה ומבשלים על אש נמוכה למשך 30-60 דקות, עד שהדייסה מוכנה. מעבירים לכלי ומאפסנים במקרר. בבוקר לוקחים מנה מהדיסה, מחממים, ונהנים (עם מעט דבש, פירות, יוגורט, או מה שעולה על רוחכם). כוס דגן מספיקה לחמש מנות יפות.

    השבמחק
  8. ההכנה בבית אכן זולה ובריאה יותר. זמן ההכנה לעומת זמן החימום של מוצרים מעובדים גם הוא איננו בעייתי במאכלים דוגמת קציצות, שניצלים וכו'.
    הבעיה היא שהאוכל "מתייבש" לי במקרר או במקפיא, והמנה השנייה כבר פחות טעימה. יש לך רעיון איך לשמור על העסיסיות?
    אה, ואני אנונימית (:8

    השבמחק
    תשובות
    1. אנונימית 8! זו את! אני מרגישה שכל כך התקרבנו! :) (רגע, אנונימי מס' 8 פה כותב בזכר. אני מבולבלת.)

      בכל מקרה, הכי חשוב לעטוף הכל בצורה הכי הרמטית שאפשר- טפרוור זה בדרך כלל לא מספיק כי הוא לא אטום. נילון נצמד או שקיות פלסטיק (אפשר מעל הטאפרוור) עובדות יותר טוב. חשוב גם להקפיא כמה שיותר מהר - כשאני מכינה פשטידה שאני רוצה להקפיא חלק ממנה אני מיד מחלקת למנות אישיות ומקפיאה, לפני שהיא יושבת כמה ימים במקרר ונהיית פחות טרייה.
      ספציפית לגבי אוכל יבש יותר כמו שניצלים (וכל דבר אחר שאין לו רוטב שילחלח אותו), אני לפעמים מטפטפת עליו כמה טיפות מים לפני שאני מחממת במיקרו. וצריך לוודא מראש שמבשלים רק עד שצריך ולא מעבר, כי כל חימום נוסף ייבש ויבשל יותר את האוכל מעבר למידת העשייה הרצויה.

      מחק
    2. בהמשך לדברי עידית, אני מכינה כך פרילי: מערבבת גביע גיל עם 2 כפות של "מעדן פרי". זוהי בעצם ריבה שעשוייה מ-100% פרי ללא תוספת סוכר. חלק מהיצרנים גם נמנעים מהוספת חומרים משמרים וצבעי מאכל.

      מחק
  9. חזק וברוך!!!

    השבמחק
  10. עם הכנתי לבד יוגורטים וגבינות,העיניין לא משתלם כלכלית כי יש המון פחת שצריך לשפוך.אבל אני אופה לחם לבד בבית ומבשלת כמעט הכל בעצמי.
    רסק עגבניות לא כדאי לי לקנות פשוט משיקול כלכלי.
    הרסק המוכן יותר זול.
    מכינה חומצים בטעמי פירות,
    ומבשלת הכל לבד,כולל בצקים של מלוואח ג'חנון בצק עלים וכד'.
    הרבה פעמים מכינה פסטה בבית,למרות שיש לי מלאי גדול של פסטות יבשות כי לא תמיד יש כוח וזמן להכין בצק פסטה.

    השבמחק
  11. כמו כן מכינה פרילי בטעמים לבד

    השבמחק
    תשובות
    1. מגניב! בא לך לנדב מתכון לרסק עגבניות ולפרילי?

      מחק
    2. רסק התכוונתי שאני לא מכינה טעות שלי.
      אבל פרילי כן:מערבבת שמנת,לבן יוגורטים מה שיש והכל יחד,סוכר,ליפתן פירות מוכן מקופסה
      ומעט פודינג וניל,
      מערבבים מוסיפים סוכר וניל לפי טעם.
      שמים במקרר לכמה שעות וטורפים.

      מחק
  12. נכון חלקית. שכחת לחשב עלויות של תנור אפיה וכד'

    השבמחק
  13. בחישוב של העלות הביתית לא לקחת בחשבון את עלויות החשמל בהדלקת התנור, הגז והמים (גם לבישול וגם לשטיפת הכלים). אני לא יודעת להעריך את העלויות האלו, אבל לא בטוח שהן זניחות כ"כ..

    השבמחק
  14. היי אנשים שמעלי, זאת הערה נכונה, אז הבה ואביא את החישובים איך שאני רואה אותם:

    מים:
    ----
    קודם כל, אם קונים אוכל מוכן, בכל זאת צריך לאכול על צלחות עם סכו"ם וכוסות, צריך לחמם את האוכל במשהו, להגיש אותו עם משהו, וצריך לשטוף את כל הכלים האלה אחר כך. אם מכינים אוכל בבית נוספים רק עוד איזה סיר או שניים, סכין וקרש (שרובנו מלכלכים בכל מקרה, כי אנחנו לא קונים סלט חתוך בסופר) וכף לערבוב. כלומר, את רוב הכלים תשטפו בכל מקרה.
    צריכת המים לאדם ליום לבישול, שתייה ושטיפת כלים היא 30 ליטר (ראו פה: http://www.hayeruka.co.il/shop/front/category.asp?DisplayMode=&ShopID=500&UID=%7B89ECFB45-8F35-44C5-84DE-6C8BC138443A%7D),
    בהנחה שקוב מים עולה 6 ש"ח (ראו http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000474627,
    לא הצלחתי למצוא מידע עדכני יותר, אז אני מחשבת קצת מעל התעריף הגבוה), ויש 1000 ליטר בקוב, צריכת המים היומית עולה בערך 18 אגורות. גם אם צריכת המים שלכם תעלה ב-50% בעקבות בישול ביתי (והיא לא תעלה עד כדי כך...) תשלמו רק עוד 9 אגורות ביום לאדם.

    חשמל:
    -----
    קודם כל קחו בחשבון שגם אוכל מוכן צריך לחמם איכשהו - מיקרוגל, תנור, גז...

    אפשר לראות פה:
    http://www.israel-electric.co.il/bin/en.jsp?enVersion=0&enDispWhat=object&enZone=WiseConsumage&enDispWho=General^l416&enPage=IP&enDisplay=view&
    את הצריכה בקוט"ש של מכשירי חשמל ביתיים שונים.
    כשמצליבים את המידע עם העלות של קוט"ש לצרכן ביתי, 58.96 אגורות, כולל מע"מ:
    http://www.iec.co.il/HomeClients/Pages/TariffsAndAccounts.aspx
    רואים שעלות הפעלת התנור לשעה עולה קצת יותר משקל, הפעלת כיריים חשמליות לשעה עולה פחות מחצי שקל, הפעלת מיקרוגל לשעה עולה פחות מ-3 אגורות.
    כלומר, יעלה לכם גג שקל וחצי מבחינת צריכת החשמל לבשל ארוחת ערב לכל המשפחה, ורובנו לא מפעילים תנור במשך שעה כדי להכין ארוחת ערב. ובכל מקרה, כאמור, גם חימום אוכל מוכן זה לא בחינם.

    גז:
    ---
    על הגז הכי קשה למצוא נתונים כי יש המון חברות, אז אני יכולה רק לדבר מנסיוני. אנחנו משתמשים בגז לפחות 3 פעמים בשבוע, כשבשישי אנחנו משתמשים בו המון - כמה להבות במשך כמה שעות טובות. הגז אצלנו מגיע מבלונים, כל בלון קטן עולה 120 ש"ח. כל בלון החזיק עד כה קרוב לשנה. כלומר, אנחנו משלמים בערך 12 ש"ח לחודש לגז. משמע, כ-3 ש"ח בשבוע. אני משערת שלפחות 70% מהשימוש הוא ביום שישי, משמע שהשימושים הקצרים והיומיומיים יותר עולים בערך חצי שקל.

    כלומר, בשורה התחתונה, סביר שתשלמו חצי שקל- שקל וחצי על החשמל/גז הדרושים להכנת ארוחה ביתית, פלוס עוד כמה אגורות אקסטרה על שטיפת כלים.

    אז כן, אני עדיין טוענת שמשתלם להכין בבית.
    וסחטיין למי ששרד עד פה :)

    השבמחק
  15. אהבתי ,בהחלט מזדהה עם רעיון החסכון הכספי והחסכון בשומנים,סוכרים וחומרים משמרים.

    השבמחק
  16. אני מכין קטשופ בבית. זה לוקח פחות מחמש דקות וזה ממש טעים. פשוט מערבבים רסק עגבניות, סילאן, חומץ, מלח, שום ומעט מים במעבד מזון, טוחנים ואם יש צורך מוסיפים עוד מים ומתקנים תיבול לפי הצורך, ושומרים בקופסת פלסטיק או בבקבוק לחיץ. בהמשך אנסה לפרסם מתכון מסודר, בינתיים אני פשוט עובד בשיטת "לפי העין".
    אורן

    השבמחק
    תשובות
    1. קטשופ בסיסי זה פשוט רסק, מים, חומץ, סוכר, ומלח. ואפשר לערבב בכף...
      הנקודה הקריטית היא להגיע לאיזון נכון של המרכיבים, ויוצא קטשופ אורגינל.
      כל שאר החומרים אלו שידרוגים.

      מחק