יום ראשון, 25 בספטמבר 2011

סלט סימנים

לאחרונה קיבלתי את מבוקשי - הספר How to Cook Everything Vegetarian של מארק ביטמן. שמא תחשדו שהכותרת יומרנית מדי - מדובר בספר מאסיבי. ענקי. גורגנטואני. באמת ייתכן שיש שם הסבר על איך לבשל כל מתכון צמחוני עלי אדמות. הספר היחיד ברשותינו שגדול יותר מהכרך עב הכרס הזה, על כל 995 עמודיו, הוא האטלס הנוירואנטומי שהושאל מהאוניברסיטה.
בהתחלה חשבתי שאקרא את הספר לפי סדר, אבל זה התחיל להרגיש לי קצת כמו עונש. אז אני משאירה אותו לצד הספה וכל פעם שאני עוברת ויש לי דקה פנויה אני פותחת בעמוד רנדומלי ומדפדפת קצת. כך גיליתי שמארק ביטמן יודע לתאר כל מאכל כאילו הוא המאכל הטעים בעולם. פתחתי בפרק על קציצות לצמחונים והתחלתי להזיל ריר למשמע התיאור של המבורגר צמחוני המבוסס על חומוס ושזיפים מיובשים. בעולם של ביטמן הכל איכותי וטרי, מקומי וטהור, וכל שילוב של מרכיבים טומן בחובו פוטנציאל לאלכימיה קסומה של טעמים וניחוחות. 
לאט לאט אני מתחילה להכין משם מתכונים. חלק מוצלחים וחלק פחות.


באחד הימים נחתתי באמצע הפרק על סלטי ירקות. היו שם שלל רעיונות שאני מתכוונת להתנסות בהם, אבל הראשון שתפס לי את העין היה הגרסא שלו לקולסלואו. אני ממש לא מחבבת סלטים עם מיונז ושמחתי לראות שהגרסא שלו לקולסלואו נטולת הממרח הלבנבן והמושי הנ"ל. המתכון הראשי אמנם כלל כוסברה, ומכיוון שחלק ממשפחתי תעדיף לאכול סבון על פני כוסברה, נאלצתי לוותר. אבל ראיתי ברשימת הווריאציות האפשריות גרסא מעניינת. קצת מתוק, קצת חמוץ קצת פיקנטי... נשמע לרוחי. 
הכנתי את הסלט לעל האש שהיה לנו עוד באותו הערב ואמא שלי העירה שלא רק שזה טעים, אלא שזה מתאים מאוד לראש השנה. למה? בגלל הסימנים, אלה שכולם זוכרים באהבה מהגן: אוכלים דבש לשנה מתוקה... רימונים, שירבו זכויותינו כגרעיני הרימון... תמרים שיתמו אויבנו... אז הסלט הזה כולל כמה סימני ראש השנה מוכרים. גם גזר - שיבטלו כל גזירות קשות מעלינו, כרוב - שיקרב משיח צדקנו, ותפוח - שיתפחו אוייבנו ויהיו שמנים, בעלי כולסטרול גבוה וניידות מוגבלת. טוב כנראה זו לא המשמעות, אבל התפוח הוא כבר מאכל חג מסורתי גם בלי הקשר מילולי ברור (אגב, מנהג רווח בקרב בני ישראל הקדושים - אם אתם רוצים להמציא סימן לראש השנה פשוט הפכו את שם המאכל לפועל ותוסיפו אחרי זה את אוייבנו. שניצלים - שישנצלו אויבנו. בורקס - שיתברקסו אוייבנו. רואים? עובד יופי.)
אז רגע לפני ראש השנה קבלו רעיון מקורי, קליל ומתאים לסעודת החג. לא רוצים להכין לראש השנה? לא צריך, אפשר סתם ככה כשמתחשק לכם לגוון בסלטים. 


סלט כרוב עם גזר ותפוחים
מבוסס על: מתכון של מארק ביטמן מתוך הספר הנפלא How to Cook Everything Vegetarian
עלות: כ-8 ש"ח
כמות: קערת סלט גדולה. תספיק כתוספת לארוחה של 10 איש לפחות.


מרכיבים:

1 כף חרדל דיז'ון
2 כפות מיץ לימון
1 שן שום מעוכה
3 כפות שמן
1/2 כרוב ירוק פרוס דק (לי יצא כ-12 כוסות כרוב פרוס)
2 גזרים מגוררים
1 בצל קטן מגורר (לא צריך לסחוט אבל אל תוסיפו את כל הנוזלים)
2 תפוחים קלופים ומגוררים 
1 תפוח חתוך לקוביות של 1-2 ס"מ.


הוראות הכנה
מערבבים בצנצנת את החרדל, מיץ הלימון, השום והשמן. מעבירים את יתר החומרים לקערה, מערבבים ושופכים מעל את הרוטב.


שלום סלט צבעוני ויפה!
מסורת בקרב יהודי ארה"ב המתחכמים לאכול סלרי עם צימוקים: 
So we should have a raisin celery 
(מלשון raise in salary, העלאה במשכורת. שנזכה כולנו אמן)


9 תגובות:

  1. הסלט נראה טעים והפוסט מעניין ומשעשע. כיף לקרוא. תודה רבה.

    השבמחק
  2. לייק הסטרי על יהודי ארה"ב המתחכמים! :)

    והפוסט כולו מעולה כתמיד.

    השבמחק
  3. ואם אני מאחלת לעצמי להתשנצל ולהתברקס.. ולא לאויבינו.. זה בסדר?
    רייזין סלרי. קראתי ואז אמרתי לעצמי את זה בקול (אבל בלב. בקול בתוך הלב) כבר ארבע-חמש פעמים. אני מצחקקת בקול (אבל שוב - בלב).

    שנה טובה!!! וזולה :-)

    השבמחק
  4. חחח זה ממש הצחיק אותי שיתפחו אויבנו וישמינו...חחח יכולת מוגבלת חחחחחח

    הסלטט מממשש לטעמי! אוהבת אוהבת את כל מה שיש בו! הבצל לא דומיננטי מדיי?
    אוהבת מתכונים צמחוניים! ההמבורגר הזה נשמע לי ממש טוב

    שתהיה לך שנה טובה ומתוקה ושכל אויבייך יבשלו ביוקר ויהיה להם חור בכיס והם גם יסתפגנו ויתקרמבו!! (מלשון סופגניה וקרמבו אם לא הבנת)

    השבמחק
  5. ארז - תודה!

    תפרנית- איזה מרגש שיש לך לינק בשם! רגע, את לא הכרת את הרייזין סלרי? מתאים לך להכיר.

    מור - נראה לי שזה בסדר. אבל את בטוחה שאת רוצה להשנצל? זה נשמע לי לא כל כך נעים...

    טל - הבצל לא מאוד דומננטי, בעיקר בגלל שאחרי שמגררים אותו ויוצאים ממנו כל הנוזלים ממילא לא נשאר ממנו יותר מדי(במיוחד ביחס לגודל של כל יתר הסלט). זה מוסיף קצת פיקנטיות נעימה, זה לא ברמה של חריפות ניכרת. הסלט הוגש לשונאי בצל חי בסלטים והם לא התלוננו. אבל את יכולה גם להתחיל עם מעט ולהוסיף לפי הטעם אם את רוצה. או להשמיט. אני מבטיחה לא להלשין עליך למר ביטמן :)
    אני באמת מתכוונת להתנסות בהרבה מהדברים שם, המוצלחים יעלו לבלוג. אז בתקווה, יש למה לצפות :)

    ותודה לכם חברים יקרים על האיחולים, שתהיה לכולכם שנה טובה ומתוקה וזולה (במובן הטוב..) ושאוייביכם יסתמבקסו(=סמבוסק) ויתפלאפלו (=פלאפל) ויסתבחו (=סביח. היי! זה אשכרה הגיוני בצורה זו או אחרת!)

    השבמחק
  6. אני בעד ההמבורגר עם שזיפים מיובשים.. :)
    מתי את מנסה (ומצלמת) ?? ...

    השבמחק
  7. אני מנחשת שזה לא יעלה עד אחרי החגים. בדרך כלל זמן הבישול שלי בתוקפה זו מתועל לדברים שאני יודעת שיצאו טוב ושאנשים יאהבו, ופחות להתנסויות קולינריות.
    אבל אם אתה חסר סבלנות ורוצה מתכונים כדי להתנסות בעצמך אשמח לשלוח לך :)

    השבמחק
  8. ואני תמיד חשבתי שבורקס זה למען ילכו לאויבינו הברקסים... :)
    בכל מקרה, פוסט משעשע אפילו יותר מהרגיל.
    אגב - הכנו את הבשר ברימונים לראש השנה. מוצלח ביותר!

    השבמחק
  9. יפה! אהבתי :) לשנה הבאה...
    תודה לך, ואני שמחה לשמוע שהבשר גם יצא טוב, תודה על העדכון :)

    השבמחק