המתכון של היום הוא מרק סגול. מכיוון שאין לי השראה לטקסט לפני המתכון, נתחיל באסוציאציות.
כל מי שחשב שהחדר הסגלגל בבית הלבן נקרא כך בשל צבעו הסגול שירים את היד.
(מצויין. אתם תעשו היום תורנות מטבח. מואהאהא! סתם.)
נכון שזה מבלבל העניין הזה? כאילו, הבית עצמו כבר קרוי על שם צבע, כל בר דעת יסיק מכך שהממשל האמריקאי בקטע של צבעים, ושהחדר המדובר צבוע ומרוהט בגווני סגול. מאוד מרטה סטיוארט.
שהיא גם אמריקאית.
מש"ל.
הממ...
מה עוד מזכיר לי סגול?
סגול הוא צבעו של צב הנינג'ה דונטלו, צב הנינג'ה האהוב עלי, כפי שקוראי הותיקים יודעים.
רגע- מיכאלנג'לו! לא! אל תיעלב! לא התכוונתי לזה ככה... זה לא כמו שזה נשמע!
אוף צבי הנינג'ה האלה ממש אמוציונאלים. ורק לפני כמה שבועות האיש שלי לקח את מיכאלנג'לו לנסיעת עבודה טיול גיבוש לפריז. יש אפילו תמונות!
כן כן, זהו מיכאלנג'לו (צב נינג'ה ואהוב הבלוג) עושה פוזות בלובר ליד פסל העבד הגוסס של מיכאלאנג'לו (אמן מתקופת הרנסאנס, ואביו הרוחני של צב הנינג'ה). שאף אחד לא יגיד שאנחנו לא מפנקים את הצב הזה.
אז איפה היינו? אה כן, מרק סגול. אם עד היום הכרתם רק מרק כתום, ואולי מרק אדום או צהוב לקובה, הגיע הזמן להתרענן.
מה טיבו של המרק הסגול החדש והמיסתורי הזה? ובכן, מדובר במרק בעל אופי אסיאתי, קליל ומהיר הכנה. את בסיס הטעם נותנות כמה פטריות שיטאקה, ולהם נוספים שום, ירקות פרוסים דק שמתבשלים בעדינות במרק, ותיבול של סויה, שמן שומשום, ושמן צ'ילי. את הצבע נותנים צבעי פנדה סגולים, אחד מהרכיבים המסורתיים במטבח הסיני (הם עשויים מדובי פנדה לא?). בהיעדר צבעי פנדה סיניים אותנטיים מומלץ להשתמש בכרוב סגול.
אי אפשר שלא לחייך למראה קערה מלאה במרק מהביל וסגלגל.
הרעיון התגלגל מתוך מתכון שאני מאוד אוהבת שנקרא green jade soup. התחשק לי להכין את המרק הזה אתמול, אבל לא היה לי בבית תרד או כרוב סיני, שהם די חשובים למתכון. כרוב סגול לעומת זאת, כן היה לי. אם מוסווד מכינים מרק ירוק, למה שלא אכין מרק סגול?
מרק סגול אסיאתי
מאת: בישול בזול, בהשראת מתכון של מוסווד ל-Green Jade Soup מתוך הספר Moosewood Restaurant Cooks at Home
עלות: כ-8 ש"ח
כמות: 6-8 מנות
מרכיבים
8 כוסות מים
4 פטריות שיטאקה מיובשות, מפוררות לחתיכות
4 שיני שום פרוסים גס
1/4 כפית מלח
3 גזרים פרוסים דק
1 בצל פרוס דק
1/4 כרוב סגול גדול, או 1/2 כרוב סגול קטן, פרוס דק
1/4 כוס רוטב סויה
1/2 כפית שמן שומשום
1/4-1/2 כפית שמן צ'ילי (אופציונלי, אפשר להשמיט אם לא אוהבים חריף)
בצל ירוק פרוס להגשה (אופציונאלי)
הוראות הכנה
מעבירים לסיר את המים, הפטריות השום והמלח, מביאים לרתיחה ומבשלים על חום בינוני במשך 5 דקות.
מוסיפים את הגזר, הבצל והכרוב ומבשלים עוד 8-10 דקות עד שהירקות רכים אבל לא סמרטוטיים.
מכבים את האש ומוסיפים את הסויה, שמן השומשום, ושמן הצ'ילי.
מגישים חם (עם בצל ירוק אם רוצים) בקערות זכוכית כדי שתוכלו לראות את הצלליות הסגולות שהמרק יוצר.
כל מי שחשב שהחדר הסגלגל בבית הלבן נקרא כך בשל צבעו הסגול שירים את היד.
(מצויין. אתם תעשו היום תורנות מטבח. מואהאהא! סתם.)
נכון שזה מבלבל העניין הזה? כאילו, הבית עצמו כבר קרוי על שם צבע, כל בר דעת יסיק מכך שהממשל האמריקאי בקטע של צבעים, ושהחדר המדובר צבוע ומרוהט בגווני סגול. מאוד מרטה סטיוארט.
שהיא גם אמריקאית.
מש"ל.
הממ...
מה עוד מזכיר לי סגול?
סגול הוא צבעו של צב הנינג'ה דונטלו, צב הנינג'ה האהוב עלי, כפי שקוראי הותיקים יודעים.
רגע- מיכאלנג'לו! לא! אל תיעלב! לא התכוונתי לזה ככה... זה לא כמו שזה נשמע!
אוף צבי הנינג'ה האלה ממש אמוציונאלים. ורק לפני כמה שבועות האיש שלי לקח את מיכאלנג'לו ל
רציתי להעלות את התמונה כבר מזמן אבל זה לא ממש התחבר. לא שהפעם זה כן התחבר כל כך... |
אז איפה היינו? אה כן, מרק סגול. אם עד היום הכרתם רק מרק כתום, ואולי מרק אדום או צהוב לקובה, הגיע הזמן להתרענן.
מה טיבו של המרק הסגול החדש והמיסתורי הזה? ובכן, מדובר במרק בעל אופי אסיאתי, קליל ומהיר הכנה. את בסיס הטעם נותנות כמה פטריות שיטאקה, ולהם נוספים שום, ירקות פרוסים דק שמתבשלים בעדינות במרק, ותיבול של סויה, שמן שומשום, ושמן צ'ילי. את הצבע נותנים צבעי פנדה סגולים, אחד מהרכיבים המסורתיים במטבח הסיני (הם עשויים מדובי פנדה לא?). בהיעדר צבעי פנדה סיניים אותנטיים מומלץ להשתמש בכרוב סגול.
אי אפשר שלא לחייך למראה קערה מלאה במרק מהביל וסגלגל.
הרעיון התגלגל מתוך מתכון שאני מאוד אוהבת שנקרא green jade soup. התחשק לי להכין את המרק הזה אתמול, אבל לא היה לי בבית תרד או כרוב סיני, שהם די חשובים למתכון. כרוב סגול לעומת זאת, כן היה לי. אם מוסווד מכינים מרק ירוק, למה שלא אכין מרק סגול?
מרק סגול אסיאתי
מאת: בישול בזול, בהשראת מתכון של מוסווד ל-Green Jade Soup מתוך הספר Moosewood Restaurant Cooks at Home
עלות: כ-8 ש"ח
כמות: 6-8 מנות
מרכיבים
8 כוסות מים
4 פטריות שיטאקה מיובשות, מפוררות לחתיכות
4 שיני שום פרוסים גס
1/4 כפית מלח
3 גזרים פרוסים דק
1 בצל פרוס דק
1/4 כרוב סגול גדול, או 1/2 כרוב סגול קטן, פרוס דק
1/4 כוס רוטב סויה
1/2 כפית שמן שומשום
1/4-1/2 כפית שמן צ'ילי (אופציונלי, אפשר להשמיט אם לא אוהבים חריף)
בצל ירוק פרוס להגשה (אופציונאלי)
הוראות הכנה
מעבירים לסיר את המים, הפטריות השום והמלח, מביאים לרתיחה ומבשלים על חום בינוני במשך 5 דקות.
מוסיפים את הגזר, הבצל והכרוב ומבשלים עוד 8-10 דקות עד שהירקות רכים אבל לא סמרטוטיים.
מכבים את האש ומוסיפים את הסויה, שמן השומשום, ושמן הצ'ילי.
מגישים חם (עם בצל ירוק אם רוצים) בקערות זכוכית כדי שתוכלו לראות את הצלליות הסגולות שהמרק יוצר.
תהייה - כמה מצבע המרק מגיע מהכרוב?
השבמחקכלומר - השימוש הנפוץ יותר במים שבושל בהם כרוב סגול הוא בחוגי מדע בגרוש - אם מוסיפים למי כרוב חומצה (חומץ, מיץ לימון) הם הופכים ורודים, מוסיפים בסיס (סודה לשתייה) - ומקבלים צבע כחול. אם לא יותר מדי מהצבע מגיע מכל הדברים האחרים , יש פה פוטנציאל למרק לקמוס, שיכול להיראות מעניין על הצלחת בלי להשפיע הרבה על הטעם (לפחות בצבע הכחול).
הייתי מנסה את זה בעצמי, אבל היות ואין לי מה לעשות עם כל מיני מרכיבים אזוטריים כמו שמן סומסום או גזרים סגולים, אין לי אפילו מושג אפילו איפה לחפש אותם.
אז, אם במקרה נשאר אצלך מרק - אפשר לגרום לו להופיע בצבעים אחרים? כמה לא מתאים טעם של מיץ לימון למרק הזה?
90% מהצבע נגיד? הפטריות והסויה מעכירות קצת את הצבע, הגזר מושך טיפה לכיוון הכתמתם, כל היתר לא ממש משפיעים.
מחקאז כן, אפשר להגיד שמדובר במרק לקמוס.
אבצע את הניסוי ואדווח היום בערב!
(אגב, הגזרים כתומים ורגילים לחלוטין, ושמן שומשום אפשר לקנות בכל סופר, יש בדרך כלל מדף של מוצרים אסיאתיים עם אצות לסושי ואיטריות אורז וכל מיני כאלה)
וזה עבד! התוצאות פה: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.361813563905791.90248.169220556498427&type=1
מחקאיזה יופי!
מחקתודה רבה.
במפתיע, המרק הורוד נראה הרבה יותר טעים, הייתי בטוח שזה יהיה הפוך. נו, שוין.
מגניב.
בחובבת אוכל אסיאתי, והאיש גם כן, המתכון בא בזמן. והתמונה של הנינג'ה בפריז גדולה!
השבמחקעמית, מגניב, גם אני חשבתי על זה ( מצטערת אבל כרוב סגול מתאים אצלי רק לניסויים בכימיה)
השבמחקאצלי כל מתכון הוא ניסוי בכימיה! ;)
מחקהתמונות מאד מעוררות תיאבון, ולפי המרכיבים נראה לי מרק שאני מאדדדדדד אוהב
השבמחקמצא חן בעיני!! ומתכוונת בעז"ה לנסות.
אח, מיכאלאנג'לו.. אתה יודע איך לחיות, חבוב.
השבמחקביז, את יודעת שלעולם לא אוכל משהו עם כרוב, אבל אני לחלוטין מעריכה את העובדה שהמרק סגול. אם היית מגישה אותו בקערה אובלית, הוא בכלל היה סגלגל מכל הכיוונים. just sayin'..
את הפנדות צריך להשרות?
השבמחקכשראיתי מתכון למרק סגול חשבתי שאת מכוונת לבורשט, אבל זה נראה הרבה יותר טוב, ינוסה בקרוב.
רק אם הן מיובשות, אם את משיגה טרי אפשר להשתמש ישר :)
מחקבפטריות מפוררות הכוונה היא לפיטריות שיטאקה מיובשות מפוררות?
השבמחקאכן כן, באמת הייתי צריכה לדייק. אני אעדכן את המתכון. תודה!
מחק:)
השבמחקתודות.
זה נראה פשוט וטעים. ינוסה בקרוב