יום שישי, 12 באוקטובר 2012

שלום לקיץ, קובלר עגבניות

אני מנסה לכתוב את הפוסט הזה כבר חודש. כל פעם קורה משהו אחר. חגים, אירועים, שינויים, הסחות דעת... התחלתי לקרוא את משחקי הכס... קשה לי לאחרונה פשוט להתיישב, לפקס, ולכתוב. אך לא עוד! ז'ורז'ט ברוב אדיבותה הלחיצה אותי, והפוסט הזה יצא היום! מחר! מחרתיים! 

אנחנו כבר בסתיו, אבל יש לי עוד מאפה אחד של קיץ שצריך לצאת לפני שאנחנו פוצחים בשלב המרקים, הנזידים ושאר מנות המתוארים כ-"מהביל" ו"מנחם" (שם תואר שצריך להוציא דחוף מאוצר המילים הקולינרי עקב שימוש יתר).
במסגרת חיטוטי ב-How to Cook Everything Vegetarian, הספר/משקולת 10 קילו של מארק ביטמן, נתקלתי ברעיון פשוט אך חדשני. אנחנו תמיד מכינים פשטידות מירקות יבשים כמו תפוחי אדמה ובצל ופטריות... למה שהעגבניות לא תקבלנה גם הן פשטידה משל עצמן? מכיוון שהעגבניות מתקתקות ומלאות מיץ, למה שלא נכין את הפשטידה באותה צורה שבה מכינים קראמבל פירות? כך, העגבניות מקבלות טיפול מינימלי, יושבות בנחת בתחתית הפשטידה ומתבשלות להן, ומעליהן סוכך בצק זהוב עם טעם עשיר של תירס וחמאה. באמת שאני לא יודעת איך זה קורה. יש רק 55 גרם חמאה במתכון שזה לא המון, אבל בכל זאת טועמים את החמאה, בעדינות אך בבירור, בבצק.
בקיצור, די התאהבתי בפשטידה הזאת. היא קלה להכנה (אין הקפצות או טיגונים מקדימים, אין קיצוצי ירקות אינסופיים), ומכילה רכיבים פשוטים שמשתלבים ביחד לכדי שיר הלל לקיץ (או שיר פרידה ממנו). 

שימו לב:
- השתמשו בעגבניות בשלות. הן מרכז המנה. יש עדיין עגבניות יפות בסופרים ובשווקים, אבל אם אתם נופלים על יום רע, וכל העגבניות ירוקות-צהובות, וותרו והכינו משהו אחר.
- זכרו, יש הבדל בין קמח תירס וקורנפלור! קורנפלור הוא אבקה לבנה דקה שמשתמשים בה בכמויות קטנות כדי לעבות תבשילים. פה מערבבים אותו עם העגבניות כדי שהמיצים שהם מגירים במהלך האפייה יתעבו קצת. קמח תירס הוא קמח צהוב וגרגרי שמכינים איתו מאפים, פולנטה, ממליגה וכו'. פה הוא מהווה את שדרת הבצק של הפשטידה, יחד עם הקמח הרגיל. לקריאה נוספת אודות נפלאותיו של הקורנפלור ראו פה ופה.
- הפשטידה/קובלר לא נפרסת יפה. תחשבו על קראמבל תפוחים. אי אפשר להוצא ממנו פרוסות מסותתות. אנחנו הולכים על לוק כפרי פה.

קובלר עגבניות
מבוסס על: מתכון של מארק ביטמן (שמופיע גם באתר שלו)
עלות: כ-12 ש"ח
כמות: 8-10 מנות

מרכיבים
1.5 ק"ג עגבניות (8-10 עגבניות בינוניות)
1 כף קורנפלור
1/4 כפית מלח
פלפל שחור טחון
1 כוס קמח
1 כוס קמח תירס
1 ו-1/2 כפית אבקת אפייה
1/4 כפית סודה לשתייה
1 כפית מלח
55 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות קטנות
1 ביצה טרופה קלות
3/4 כוס רוויון (או 3/4 כוס חלב + כפית חומץ או מיץ לימון - מערבבים ונותנים להם לעמוד כמה דקות עד שהתערובת מתגבששת ונפרדת קצת)

הוראות הכנה
משמנים תבנית מלבנית בינונית ומחממים את התנור ל-180 מעלות.
מוציאים את עוקצי העגבניות חותכים אותן לפרוסות (8-12 פרוסות לעגבניה בערך. זה לא צריך להיות פיצי). מערבבים בעדינות בקערה עם הקורנפלור, המלח (1/4 כפית) והפלפל.
מניחים במעבד מזון את הקמח, קמח התירס, אבקת האפייה, הסודה לשתייה והמלח (1 כפית). מוסיפים את החמאה ומעבדים בכמה פולסים עד שהתערובת פירורית-חולית שכזו. מוסיפים את הביצה והרוויון ומעבדים בקצרה, רק עד שמתגבש בצק.
לחלופין, אפשר בלי מעבד מזון - מניחים בקערה את המצרכים היבשים שצוינוי לעיל, מוסיפים את החמאה ומועכים אותה עם מזלג לתוך תערובת הקמח, עד שמתקבל מרקם פירורי. מוסיפים את הביצה והרוויון ומערבבים רק עד שהתערובת מתאחדת ומתגבשת לכדי בצק. 
משטחים את תערובת העגבניות בתבנית, ומפזרים מעל את הבצק, אפשר עם האצבעות, אפשר עם כף. בגלל שהעגבניות נוזליות והבצק מעט קשיח, לא תוכלו לשטח אותו לגמרי בצורה אחידה. זה בסדר גמור. אנחנו הולכים על לוק כפרי פה. ובכל מקרה רצוי להשאיר כמה חורים קטנים שיאפשרו לאדים מנוזלי העגבניות לצאת.
אופים במשך כ-45 דקות, עד שהבצק מזהיב והעגבניות מבעבעות.
מגישים חם או בטמפרטורת החדר בעזרת כף גדולה (כאמור, לוק כפרי).




15 תגובות:

  1. נראה מדהיםםםםםםםםםםם
    בדיוק לפני שבוע ראיתי גם מתכון לקאבלר עגבניות ומאד מצא חן בעיני
    אבל אם הכנת ואת ממליצה אז עדיף לי להכין מהמתכון הזה

    התמונות מעוררות תיאבון חבל"ז

    השבמחק
    תשובות
    1. ממליצה מאוד. הקמח תירס מוסיף לו מימד מיוחד :)

      מחק
  2. שבוע טוב;

    נעים להכיר אותך; שמחה שגילית אותך!

    יופי של מתכונים ; יופי של בלוג;כל הכבוד.

    מירה

    השבמחק
  3. למה עגבניות למה?
    למה למה למה?
    קובלר זה מצוין, אבל למה עגבניות, ביז? למה?
    את יכולה לארגן לי קצת מהציפוי, בבקשה? אבל חדש, לא כזה שנגע בעגבניות. תודה לך.

    השבמחק
  4. נראה טעים!! אני אוהבת כל דבר עם פירורים, מתוק או מלוח, אבל קובלר עגבניות עדיין לא ניסיתי. נראה לי שיש לי הזדמנות אחרונה לפני שיתחיל החורף :)

    השבמחק
  5. מתכון מדהים!!!
    אני מטורפת על כל דבר עם פירורים, מתוק או מלוח. קובלר עגבניות עדיין לא ניסיתי.
    מזל שיש לי עוד צ'אנס לפני שיתחיל החורף וייעלמו העגבניות הטובות :)

    השבמחק
  6. או! מתכון! כמה חיכיתי לו! האמת שטעמתי מהקובלר (קובלר נשמע כמו סגנון אופרה) והוא טעים מאוד. מתקתק- מלוח. טעים.

    השבמחק
  7. הכנתי עכשיו בדיוק כמו במתכון וזה בתנור.. נראה יאמי!
    התפתתי לא להוסיף שום ובזיליקום.. מה את אומרת? יכול להתאים?

    השבמחק
    תשובות
    1. בהחלט יכול להתאים! הוא מקבל באהבה תוספות הקובלר הזה :)

      מחק
  8. אם אוסיף לזה גבינה צהובה, תשפטי אותי?

    השבמחק
    תשובות
    1. רק לטובה. זה הולך אחלה עם גבינה מותכת, מנסיון.

      מחק
  9. אפשר לפנק את העגבניות גם בקצת בלסמי ובזיליקום טרי וקצוץ...

    השבמחק