יום שלישי, 14 בספטמבר 2010

ילדי הירח אוכלים בטטות ממולאות פיקנטיות בסגנון הודי


אחד אחד היו נאספים
מגודלי שיער ויחפים
ספרי הבישול האהובים שלי הם כנראה הספרים של קולקטיב Moosewood, המביאים מתכונים מהמסעדה הותיקה שלהם בצפון ניו יורק. ממסעדת מוסווד יצאו כמה וכמה ספרי בישול, המפורסם שבהם כנראה הוא הראשון- The Moosewood Cookbook שהיווה את תנ"ך הבישול של ההיפים, לפחות כך אומרים לי הורי.
בכל פעם שאני פותחת אחד מהספרים האלה, במיוחד החדשים יותר, אני מוצאת עוד כמה מתכונים מעניינים שתרם נתתי עליהם את הדעת ושאני חייבת להכין כשיש לי הזדמנות. יש שם מתכונים במגוון רחב של סגנונות אתניים, אבל את רובם אפשר להכין בזמן ומאמץ סביר- לא מדובר בפרוייקטי בישול מתוסבכים שדורשים יום שלם. והכי חשוב, המתכונים שלהם מפורטים, מתוארים ומוסברים היטב, ואפשר לסמוך עליהם. גם אם משהו נשמע מוזר, בסוף כמעט תמיד מקבלים אלכימיה נפלאה של טעמים. יש במאכלים שלהם כל כך הרבה עושר ועניין שבכלל לא מרגשים שזה ספר בישול צמחוני.
טם טם טאאאאם!
|צחוק פרה מרושע מהדהד|

ובכן דעו לכם אחי הקרניבורים, שיש אוכל צמחוני טעים. האמינו לי, אני מאוד אוהבת בשר, אבל יש עוד הרבה מאכלים אחרים ונפלאים בעולם. המנטליות בספרים של מוסווד היא לא- "בואו ננסה לחפות על זה שאין בשר" אלא "אופס, שמנו במתכון כל כך הרבה דברים טעימים ששכחנו את הבשר. טוב, חפיף." הם מכינים אוכל עם הבנה ואהבה גדולה לדברים שצומחים מהאדמה, ואני ממש לא רוצה לפספס את זה רק מכיוון אני מקובעת על הרעיון שאוכל צריך שיהיו לו הורים.

טוב, אז אם אחרי כל הטררם הזה אני לא אביא מתכון פיגוז אני אאבד 50% מהקוראים שלי (בבחינת המעריץ של צביקה פיק נהרג בתאונת אופנוע וגו'). על כן, מובא בפניכם מתכון שינסה להקל על קיבתכם לאחר הבליסה הכבדה של ראש השנה - בטטות ממולאות פיקנטיות בסגנון הודי. למרות הבריאות והקלילות של המתכון, שמורכב כמעט כולו מירקות, הוא משביע ומלא טעם וחיות (חיוניות אולי? אני לא יודעת אם זו המילה הנכונה, משתמשים בה בעיקר לתאר שיער בפרסומות לשמפו). אפשר להגיש את הבטטות בפני עצמן, כעיקרית קלה, או כשחקניות חיזוק בארוחה גדולה יותר.



בטטות ממולאות פיקנטיות בסגנון הודי
מתוך: Moosewood Restaurant Low Fat Favorites מאת the Moosewood Collective, עם שינויים קלים מאוד שלי.
כמות: 8 חצאי בטטות ממולאות, יספיק ל-8 כתוספת ול-4 כעיקרית
עלות: כ-17 ש"ח, תלוי מאוד במחיר הבטטות


מרכיבים:
4 בטטות בינוניות מתאימות בצורתן למילוי (כלומר מעוגלות ומוארכות קצת, ואחידות יחסית. בלי כל מיני פיתולים וצורות מוזרות)
2 כוסות בצל קצוץ (בערך בצל גדול אחד)
2/3 כוס מים, מיץ תפוחים לא מומתק, או מיץ תפוזים (אני השתמשתי במים)
6 שיני שום קצוצות
2 כפות גדושות ג'ינגר טרי קצוץ
1 כף כמון
רבע פלפל חריף קצוץ (אפשר להוסיף או להחסיר לפי מידת אהדכם לחריף)
1 ו-1/3 כוס עגבניה, גמבה או פלפל ירוק קצוץ (בערך אחד גדול)
6 כפות שמנת חמוצה
3 כפות מיץ לימון
1 כוס אפונה קפואה או טריה (לא ניסיתי משומרת, אבל אני מנחשת שגם זה אפשרי)
מלח ופלפל לפי הטעם (אני שמתי חצי כפית מכל אחד)


הוראות הכנה:
שוטפים קלות את הבטטות (אנחנו הרי נאכל אותן על קליפתן) ואופים ב-200 מעלות (חום בינוני-גבוה) במשך כשעה או עד שהן רכות.
בזמן שהבטטות נאפות, שמים בסיר את הבצל והמים/מיץ ומבשלים מכוסה על אש בינונית במשך כחמש דקות, עד שהבצל מתרכך. מוסיפים את השום, הג'ינג'ר, הכמון, הפלפל החריף והעגבניה/גמבה/פלפל(עג"פ?) ומבשלים חמש דקות נוספות, עד שהעג"פ מתרכך. מורידים מהאש ומערבבים פנימה את השמנת החמוצה.
סירות בטטות מוכנות למילוי
כשהבטטות מוכנות חותכים אותן לחצי לאורך, ומרוקנים אותן, תוך השארת שוליים של כחצי ס"מ (שיהיה מה שיחזיק את המלית). 
את בשר הבטטות המרוקנות מערבבים לתוך תערובת הירקות המבושלים, ומוסיפים גם את מיץ הלימון, האפונה, המלח והפלפל.
ממלאים את סירות הבטטות שיצרנו במלית ואופים ב-180 מעלות (חום גבוה) במשך 15-20 דקות.


ילדי הירח, ילדים יפים.

4 תגובות:

  1. אף פעם לא הבנתי את המתכונים עם כפות השמנת. מה אני אמורה לעשות עם השמנת שנשארה? זה לא שאפשר לשמור אותה.

    נ.ב. מה זה לקטת?

    השבמחק
  2. ציידת-לקטת זה כמו hunter-gatherer

    השבמחק
  3. אם תשתמשי ב-6 כפות יישאר לך קצת יותר מחצי מיכל שמנת חמוצה.
    אז את יכולה:
    לאכול עם חביתה וסלט כמו בקיבוץ
    להכין מזה מטבל (מתכון בקרוב) ולאכול עם ירקות וקרקרים
    לאכול יחד עם הבטטות הממולאות שהכנת
    לערבב לתוכה קצת סוכר ולצפות איתה עוגה או לאכול עם פירות
    להכין ממנה פרוסטינג שוקולד מעולה (תשאלי את שולי. מתכון בקרוב)
    לשים בסנדוויץ' עם פלפלים קלויים ופסטו
    למרוח על הפנים כמסיכת לחות
    לעטוף כמתנה ולהעניק לשכנים בעילום שם
    לשתול באדמה ולראות אם צומח מזה עץ שמנת
    להקריא לה ספרים
    לסוע איתה למושב לבקר את הדודה חיה והדוד יואב

    בקיצור, יש הרבה מה לעשות עם קצת יותר מחצי מיכל שמנת חמוצה. צריך רק קצת יצירתיות.

    לחילופין, אם את ממש לא רוצה להיתקע עם שמנת חמוצה במקרר, ואת קונה במיוחד, קני מיכל "חצי מנה". כמדומני שזה יספיק כמעט בדיוק.

    נ.ב. אכן, כדברי המגיב/ה אנונימי/ת מדובר בחברה' הללו:
    http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A6%D7%99%D7%99%D7%93%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%A7%D7%98%D7%99%D7%9D
    ובה באופן ספציפי:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ayla_%28Earth%27s_Children%29

    השבמחק
  4. נראה ממש טוב. אני אנסה בקרוב.
    בזמן האחרון אני רק מגדלת עלים מבטטות בכוס זכוכית...

    השבמחק