יום רביעי, 18 בינואר 2012

האם גם אתם סובלים משעמום עוגייתי?

האם צנצנת העוגיות שלכם משוועת לרענון? האם גם לכם נמאס מאותם 2-3 מתכוני עוגיות שאתם מכינים כל הזמן?
שלום. לי קוראים בישול בזול ואני פה כדי לדבר אתכם על שעמום עוגייתי.
שעמום עוגייתי זה לא בושה. 
השעמום העוגייתי יתקוף עד כ-80% מהישראלים במהלך חייהם וילווה בסימפטומים של פיהוק בהשפעת פחמימות, מלנכוליה במגע עם מאפים, תוגה בסביבת תנורים וכדומה.
אם הרשימה הזו נשמעת לכם מוכרת, ייתכן וגם אתם סובלים משעמום עוגייתי.
אולי אתם חושבים שאם תתעלמו ממנו, השעמום העוגייתי פשוט יחלוף, אבל זו מחשבה מסוכנת.
בלא טיפול, השעמום העוגייתי יכול להחריף ולגרום לסיבוכים מסוכנים כמו יאוש ירקותי, תסביכי תבלינים למיניהם ואף לפסיכוזת הפנקוטה, לא עלינו.
אבל אל תאבדו תקווה. לשעמום העוגייתי יש פתרון פשוט ויעיל. 
זה הזמן לספר לכם על עוגיות האפרסמון המפורסמות של בישול בזול.
עוגיות האפרסמון יקלו על סימפטומי השעמום העוגייתי במהירות ובאפקטיביות, ויגרמו לחבריכם להגיב בפליאה, בהתפעלות ובקריאות שמחה כגון "ממ!", "אתה חייב לגלות לי את המתכון!" ו-"מה פתאום עשר?! לא אכלתי יותר משלוש! באמא'שלי!"
כל שעליכם לעשות הוא לקרוא את המתכון, הניתן לכם חינם אין כסף באדיבות בישול בזול פתרונות לשעמום עוגייתי בע"מ, להכין את העוגיות כפי שמתואר, ולזלול. ניתן גם לחלוק עם בני משפחה וחברים באותו המחיר!
למה אתם מחכים? רוצו להכין את עוגיות האפרסמון המפורסמות ואמרו "שלום ולא להתראות" לשעמום העוגייתי, עוד היום!


טוב, אם הפרסומת הסופר משכנעת, ומבוססת לגמרי מדעית (אני יודעת על מה אני מדברת! כרגע קראתי את תזת המאסטר של האיש בנוירוביולוגיה! אני אשת מקצוע לכל דבר! יכול להיות שאני משוויצה בו בלי קשר לתוכן הפוסט? בטח שלא!) לא שכנעה אתכם, הנה כמה סיבות קצת יותר שפויות למדוע כדאי להכין את העוגיות הללו:
- שימוש כיף ומקורי בפירות העונה. אנחנו יודעים כבר כמה חשוב לקנות פירות בעונה, כדי לשמור על מחירי קניות שפויים בסופר וליהנות מתוצרת איכותית ובשלה שלא ישבה חודשים בהקפאה. כדאי לחגוג על האפרסמונים כל עוד הם זמינים.
- שימוש מעולה לאפרסמונים שנשארו. יש לכם כמה אפרסמונים באחורה של המקרר שאף אחד כבר לא רוצה לאכול כי הם מושיים? מעולה! אלה האפרסמונים הכי טובים למתכון הזה, כי אתם תצטרכו מחית אפרסמונים. מורידים את הקליפה, מוציאים/סוחטים את התוכן הנוזלי, קוצצים קצת אם צריך, ויש מחית אפרסמונים. אם האפרסמונים שלכם עדיין מוצקים זה גם בסדר. אפשר לקלף את האפרסמונים ולקצוץ את הבשר דק עם סכין, או לעבד בבלנדר או מעבד מזון למחית גסה. 
- העוגיות האלה ממש טעימות. באמת. יש להן טעם אפרסמון עדין כך שגם שונאי אפרסמון עשויים לאהוב אותן, והן רכות וטעימות, כמעט כמו עוגות קטנות רק בצורה של עוגייה. הן מהעוגיות האלה שפשוט נעלמות בלי ששמים לב. 
- העוגיות הן יחסית שפויות מבחינה בריאותית. יש בהן רק חצי כוס שמן, ואתם יכולים מראש לצמצם את כמות הסוכר מכוס ל-3/4 כוס אם אתם רוצים לקצץ קצת. עוד עוגיות פרווה עם שמן, ללא מרגרינה! הידד!


עוגיות אפרסמון
מבוסס על: מתכון מתוך הספר Favorite Recipes of America Desserts, של Marry Anne Richards, עם שינויים קלים שלי
כמות: כ-40 עוגיות
עלות: כ-8 ש"ח


מרכיבים
1/2 כוס שמן
1 כוס סוכר
1 ביצה
1 כוס מחית אפרסמון (ראו הסברים לעיל)
1 כפית סודה לשתייה
2 כוסות קמח
1/2 כפית קינמון
1/2 כפית אגוז מוסקט
1/2 כפית ציפורן טחונה


הוראות הכנה
טורפים בקערה את השמן, הסוכר והביצה (אפשר ביד, עם מזלג או מטרפה).
מערבבים את הסודה לתוך מחית האפרסמון, מוסיפים את התערובת לקערה ומערבבים עד שמתאחד.
מוסיפים את הקמח והתבלינים ומערבבים רק עד שהבצק אחיד.
מסדרים כפות של הבצק על תבנית אפייה משומנת ברווחים של 3-4 ס"מ לפחות (העוגיות מתרחבות...).
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות, עד שהעוגיות זהובות, כ-10 דקות.









30 comments:

  1. חיכיתי חיכיתי, בכיתי בכיתי, ועלה הפוסט! אבל אני א-ל-ר-ג-י-ת ל-א-פ-ר-ס-מ-ו-ן-!!!!! לאאאאאאאאאאא

    השבמחק
  2. אווץ' כל הבאסה. סביר להניח שאפשר להחליף עם פירות אחרים במרקם קרוב. מנגו עולה לי לראש כרגע. אפשר גם לנסות עוגיה מעניינת אחרת שהעליתי בעבר http://bishulbezol.blogspot.com/2010/10/blog-post_15.html - עוגיות ג'ינג'ר לדוגמא.

    השבמחק
  3. לאפרסמון יש קאץ', העפיצות שבו. ניסיתי פעם להכין ריבת אפרסמונים אבל בגלל העפיצות זה היה בלתי אכיל (כנראה היה צריך טון של פקטין) האם מרגישים בכלל את העפיצות בעוגיות?...ומה מרק ביטמן היה אומר על זה?

    כמה אפרסמונים צריך לכוס מחית?
    חוץ מזה אני אוהבת את הבלוג שלך, תמשיכי לתת בראש! :-)

    השבמחק
  4. אני מודה ומתוודה, נאלצתי לגגל את המילה עפיצות. עד כה התייחסתי אליה סתם כאל מילה שאומרים כשרוצים לדבר על יין בצורה פלצנית. לא ידעתי שזה יכול להתייחס לאפרסמון, או בעצם כל דבר שהוא לא יין. תודות לך גיליתי שיש מילה לתחושת היובש המגעילה והנוראית הזאת שמקבלים כשאוכלים בטעות פיסת קליפה של פקאן. תודה לך אנונימי, שנתת לי מילים כדי להיטיב ולתאר את כאבי בסיטואציה הזאת!
    אז לשאלתך, לא, ממש אין עפיצות בעוגיות. בעיקר מכיוון שאמורים להשתמש באפרסמונים מאוד בשלים, כאלה שכבר מושיים ומתפרקים, ואז הם פחות עפיצים (מסתבר). וגם לא משתמשים בקליפה שהיא החלק היותר עפיץ לא?
    לשאלתך השניה, קודם כל תודה שהזכרת לי, שכחתי לכתוב. 3-4 אפרסמונים יספיקו. תלוי בגודל שלהם.
    תודה על המחמאות :)

    השבמחק
  5. מסתבר שאני לא היחידה שאלרגית לאפרסמונים. ועקב חוק מרפי, תת סעיף מתכוני עוגיות- בעלי אלרגי למנגו.
    אז... חוץ מאפרסמונים ומנגו, מה עוד עובד טוב עם המתכון הזה?
    יכול להיות שתותים? (יקר להחריד כרגע, אבל מתישהו המחיר שלהם אמור לרדת)
    או אפרסקים משומרים? (הידד למתכוני מזווה!)
    ואולי אפילו דלעת? (חבל שעברנו את האלווין כי זה צירוף קלאסי, ונראה לי שיש מצב שזה יתאים)

    אשמח לשמוע את דעתך. תודה :)

    השבמחק
  6. הצחקת אותי מאוד עם המילה "מושיים"! האם הוגים אותה במלרע או במלעיל? אני בהחלט מסכימה שחסרה מילה מקבילה בעברית.

    דיו המשמש לכתיבת ספרי תורה (ואולי תשמישי קדושה אחרים) נקרא דיו עפצים והוא עשוי מצמח בעל שם זה. אולי זה קשור לדיון כאן?

    בתור אחת ששונאת אפרסמונים, אני שואלת אתכם: האם אתם יודעים איך אומרים אפרסמון בצרפתית? כדאי לכם לבדוק... ;-)

    השבמחק
  7. וואו ממש מכת מדינה האלרגיה הזאת.
    האמת, אני חושבת שזה ילך בסדר עם כמעט כל מחית פירות - תותים, רסק תפוחים, שזיפים, אפרסקים... כל מחית שהיא בערך באותו מרקם כמו בפנים של אפרסמון בשל במיוחד. אני לא יודעת לגבי האפרסקים המשומרים, הם נראים לי קצת נוזליים מדי, אבל כאמור, רסק תפוחים יכול ללכת (ועם מה שנשאר מפחית השימורים אפשר להכין את זה http://bishulbezol.blogspot.com/2011/08/blog-post_30.html)
    זה לא מתכון מסובך מבחינה כימית, ולא נראה לי שרסקי הפירות הם שונים ביניהם מספיק בשביל להרוס את העוגיות.
    דלעת נשמע לי גם סבבה, רק כדאי שהיא תהיה מבושלת, כי אני לא חושבת שהיא תתבשל מספיק באפייה הקצרה של העוגייה.
    אשמח לעדכון אם אתם מכינים מפרי אחר.
    בהצלחה!

    השבמחק
  8. הדס - אני לא בטוחה לגבי ההטעמה הרשמית. כמדומני שבנושא חשוב זה כדאי להיוועץ באקדמיה. אבל אני אומרת במלעיל. זו מילה תיאורית מאוד חשובה. אני לא מבינה איך מסתדרים בלעדיה.
    כן, אני יודעת איך אומרים אפרסמון בצרפתית :) העורך באקסנט גילה לי זאת תוך שהוא מזהיר אותי שמתכון לעוגיות אפרסמון עשוי להיות מעט פחות פופולרי בקרב קוראי מאשר מתכוני האחרים. כשהוא צודק, הוא צודק.
    לגבי דיו העפצים, אם אני זוכרת נכון, עפץ זה גם שם למין גלד שצמח מצמיח לעצמו כשחרקים נוברים לתוכו ומטילים שם ביצים. אפשר לראות אותם הרבה על עצי אלה. איכשהו אפשר להרתיח או לעבד אותם וליצור מהם דיו. וזה בלי להסתכל בויקיפדיה בכלל! תודה אבא! בקיצור, אף פעם לא טעמתי עפץ, וכפי שאת יכולה להבין, אין לי גם שום רצון לעשות כך, אז אני לא יודעת מה מידת העפיצות של עפצים.

    השבמחק
  9. אני דווקא מאוד אוהבת אפרסמונים, אבל אני לא חושבת שיצא לי לאכול אותם מבושלים בצורה כלשהי.
    אנסה להכין בקרוב.:)
    אגב - הציפורן (ללא ספק התבלין עם השם הכי מגעיל) קריטית? אין לי בבית...

    השבמחק
  10. יאי! מישהו אחד שאוהב אפרסמונים! יש תקווה לעולם!
    הציפורן לא קריטית, אפשר להשמיט. (ועכשיו כל פעם שאני חושבת על ציפורן אני אחשוב על ציפורניים. תודה. באמת תודה. :)
    בהצלחה!

    השבמחק
  11. עפיצות זה באמת לא נעים, אז אני מעדיפה יין לבן... וזה קורה כשהעפיצוצים (גורמי העפיצות, אתם יכולים לקרוא להם טאנינים, אבל אני מעדיפה עפיצוצים) גורמים לחלבונים שברוק להתאגד בחבורות ולשקוע (או משהו כזה, לא כל כך הקשבתי בשיעור).
    בכל מקרה, צחקתי מאוד מהפוסט למרות שכמו רוב המגיבים, אני לא חובבת אפרסמונים. לעומת זאת, יש לי הורים חובבי קניית אפרסמונים, אז אני אציע להם בביקורי הקרוב שימוש חדש לאלו שלא נאכלו.

    השבמחק
  12. הכנתי עכשיו ויצאו מעולות! בכלל לא עפיצות :-P, אלא רכות וריחניות. מאוד אהבתי את הרעיון של עוגיות עם פרי, זה מספק גיוון כי לפעמים קצת נמאס משוקולד (וואו, אני לא מאמינה שכתבתי את זה עכשיו).
    יש לי שאלה קטנה - לדעתך הבצק (בלילה?) ישרוד הקפאה?
    הייתי בשוונג של אפייה, אז הכנתי גם את המאפינס שקישרת אליהם בתגובות הקודמות, וגם הם יצאו טובים מאוד, אז רציתי להודות לך על כל המתכונים הידידותיים לאופה המתחיל. :)
    ומצטערת על האסוציאציה עם הציפורן...

    השבמחק
  13. איזה כיף לשמוע :)
    אני לא חושבת שהכי טוב להקפיא את הבצק. הוא כנראה ישרוד, אבל בגלל שיש בו סודה לשתייה, שמתחיל את פעולתו במגע עם נוזלים (נגיד הנוזלים במחית הפירות), העוגיות עשויות לצאת מוצקות ולא אווריריות, כי עד שמקפיאים ועד שמפשירים הסודה כבר ימצה את עצמו. אבל אף פעם לא ניסיתי, אני רק אומרת את זה על בסיס "מה שכולם אומרים". אולי כדאי להקפיא קצת בפעם הבאה שאת מכינה ולראות הכצעקתה.
    ואני מזדהה עם עניין הגיוון. אני אוהבת אותך שוקולד, אבל לפעמים צריך להתגעגע קצת (ולאכול עוגיות עם דברים אחרים) כדי שהאהבה תמשיך לפרוח :)

    הדס - את המצאת את המילה עפיצוצים נכון? כי אם אני משתמשת בזה בשיחה ומרימים עלי גבה אני אגיד להם שטכנולוגית מזון אמרה לי שזה קביל.

    השבמחק
  14. המתכון נשמע מעולה! אני אוהבת המצאות וחידושים פירותיים בתוך התנור...
    ממש מדגדג לי להכין אותם עוד הערב אבל... כל הבוקר הכנתי עוגיות אחרות!
    אהבתי את הבלוג!! עוד נשוב להפגש :)

    השבמחק
  15. יאמי נאמי! יצא מעולה, אני כ"כ אוהבת אפרסמון... :) הטעם של הציפורן קצת השתלט בעיני אז לנגלה הבאה שנכנסה לתנור הוספתי גם מחית בננה... עוגיות חורפיות להפליא- הכי כיף עם כוס תה ושמיכת פליז.. ולהתסכל על הגשם...

    השבמחק
  16. אפרתי - תודה :) איזה עוגיות הכנת?

    אנונימי - יאי! תודה על העדכון. הוספת מחית של בננה אחת נכון? אז בכלל יצא לך עוגיות בריאות. טוב לדעת שיצא טוב ככה.

    השבמחק
  17. איך יכול להיות שעמום עוגייתי עם הבלוג שלך?כבר ניסיתי כמה מתכונים (בהמרה לקמח מלא וסוכר קנים) ויצא מעולה, חוץ מהערך המוסף של הרשומות המשעשעות...

    השבמחק
  18. היי אפרילולה, לשם כך אני כאן. אני נלחמת את מלחמת השעמום העוגייתי! :)
    את יכולה אולי להגיד לי באילו מתכונים עשית המרות ויצא לך טוב? שאני אדע מה לענות לאנשים כשהם שואלים אם אפשר עם קמח מלא. אני תמיד שמחה לשמוע על המרות ושינויים מוצלחים.

    השבמחק
  19. לפי פרשת השבוע האחרונה "מושי" זה במלרע. ;-)

    השבמחק
  20. ההורים שלי תמיד צחקו עלי שהם היו צריכים לקרוא לי מושי, אז את זה אני דווקא יודעת :) אגב, האלטרנטיבה השניה היתה חצרמוות.

    השבמחק
  21. אתמול הכנתי מחית תפוחי עץ מהתפוחים שהתרכו לי בבית. היום ראיתי את המתכון רצתי להכין הורדתי את הציפורן ויצא נפלא.
    תודה רבה אני מזמינה עוד מתכונים כאילו

    השבמחק
  22. הכנתי את המתכון והעוגיות יצאו נפלאות! לכל שונאי האפרסמון למיניהם, הקשר בין העוגיות לאפרסמון מקרי בהחלט. אין שום דבר בטעם שמרמז שאפרסמון הוא המרכיב העיקרי בעוגיות. הטעם המרכזי הוא של התבלינים (קינמון, אגוז מוסקט וכו'). שווה לנסות!

    השבמחק
  23. הכנו בבית מאפרסמונים שכבר היו כמעט רקובים- יצא תענוג! קצת מזכיר עוגיות דבש, ואכן הטעם האפרסמוני כמעט לא מורגש.
    גם נהננו וגם נמנע "בל תשחית" ברור, אכן אשת חיל שכמותך :)

    השבמחק
  24. בכמה אפרסמונים אני צריכה להשתמש בשביל לעשות את המחית?

    השבמחק
    תשובות
    1. בערך 2. תלוי בגודל האפרסמונים. צריך למדוד.

      מחק
  25. בתור טבעונית, במה אוכל להחליף את הביצה?

    השבמחק
    תשובות
    1. אני לא ממש מבינה באפייה טבעונית אז קשה לי לענות לך, סורי.

      מחק
  26. היי, יש לי ארגז של אפרסמונים בשלים, ואין סיכוי שאכין כל כך הרבה עוגיות. יש אפשרות להקפיא את הרסק?

    השבמחק