יום שני, 6 בפברואר 2012

(סלט) פירות שנשתבחה בהן ארץ ישראל

קוראי בישול בזול הותיקים כבר מכירים את האיבה רבת השנים שאני רוחשת לפירות יבשים. הם יקרים - פי 3 לפחות מפירות רגילים, הם מפוצצים בסוכר, ומעטים האנשים שבאמת באמת אוהבים אותם. רובנו סתם מוצאים את עצמנו מנשנשים עוד משמש, ועוד תפוח מיובש, ועוד אננס מסוכר (או איך שאבא שלי קורא לזה "סוכר עם קצת אננס בפנים"), לא כי אנחנו באמת רעבים או נהנים מהם הנאה גסטרונומית עמוקה, אלא סתם, כי הם שם. 
אז מה דעתכם, לכבוד ט"ו בשבט, אשכרה לחגוג עם פירות הארץ, ולא עם פירותיהן המיובשים והמצ'וקמקים של טורקיה או איראן?
מה דעתכם על איזה... סלט פירות?
רגע רגע! לאן אתם הולכים!?
סלט פירות לא חייב להיות בליל של פירות חבוטים בגווני בז' שמוגש מתוך טאפרוור.
הוא יכול להיות גם חגיגה צבעונית ומקורית של פירות עם טעמים עזים ומיוחדים. 

לא משוכנעים? קבלו כמה טיפים לשדרוג סלט הפירות שלכם:
  • גרעינים או אגוזים - רוצים תוספת של קראנצ'יות לסלט הפירות? תוסיפו גרעיני חמניה או דלעת, אגוזי מלך, שבבי שקדים, פקאנים מסוכרים, כיד הדמיון. אם רוצים לשדרג עוד קצת, קולים את האגוזים. אין כמו הריח והטעם המשכרים של אגוזי מלך ופקאנים קלויים (להסברים על איך לקלות אגוזים ראו במתכון של הפוסט הזה). בכל מקרה, זכרו להוסיף את האגוזים לסלט הפירות ממש לפני ההגשה, שלא יספגו נוזלים ויאבדו את הקראנצ'יות שלהם.
  • יש בין הסועדים ילדים שאתם רוצים להפתיע? הוסיפו לסלט הפירות חופן שוקולד צ'יפס או מרשמלו. קניתם אותם ברגע.
  • אין ילדים בנמצא? זה הזמן לפרוץ למרתף היינות או ארון המשקאות שלכם. כל סלט פירות טעים יהיה טעים יותר עם קצת יין, אדום או לבן, גרנד מרינייה, צ'רי הרינג או סתם שוט של וודקה. במקרי חירום אפשר להסתפק גם ביין פטישים.
  • תבלינים יבשים - שדרוג מוכר, אהוב ועדיין טעים. מוסיפים מעט קינמון, ציפורן, אגוז מוסקט, ג'ינג'ר, ואפילו צ'ילי גרוס, לחריפות מעניינת ובלתי צפוייה.
  • עשבי תיבול טריים - אני לא צריכה להגיד לכם שנענע היא תוספת מצויינת לסלט פירות. אבל מה דעתכם על קצת לואיזה מהעציץ? אולי בזיליקום? או רוזמרין? שימוש בעשבי תיבול לא שגרתיים תכניס את סלט הפירות המשעמם לעולם של טעמים שלא הכרתם. וכל החברים שלכם יחשבו שאתם מה זה פודיז מגניבים. רק בעדינות עם הכמויות אם אתם מתנסים בשילוב שחדש לכם.
  • ג'ינג'ר מסוכר, מכירים? נכון הקוביות המסוכרות בצבע חום בהיר שכולם קונים בטעות ואף אחד לא אוכל? אם במקרה יש לכם בבית קצת ג'ינג'ר מסוכר, נסו לקצוץ דק כמה קוביות ולהוסיף אותם לסלט הפירות. כך תקבלו פיקנטיות נעימה שמפוזרת בסלט, ולא גוש ג'ינג'ר לפנים שאף אחד לא רוצה לאכול חוץ מדוד אברם. תזכרו לשמור לו כמה קוביות שלמות בצד, שלא יתלונן.
  • אתם מתכוונים להשתמש בתפוז בסלט הפירות שאתם מכינים? מעולה! לפני שאתם מקלפים, הורידו גרידה מהקליפה והוסיפו גם אותו לסלט, לטעם הדרי נפלא. אפשר להשתמש כמובן גם בגרידת לימון אם יש לכם. בכל מקרה זכרו, אתם רוצים רק גרידה דקיקה של החלק הכתום/צהוב, בלי הלבן המר.
  • עדיין משעמם לכם? תתחילו לשחק עם אופן ההגשה. אפשר להגיש בכוסות אישיות. אפשר לחלק את הפירות לפי צבעים ולסדר אותם בשכבות בקערת זכוכית יפה. אפשר לסדר את הפירות על מגשים ולתת לכל אחד להרכיב את סלט הפירות האישי שלו. 
  • רוצים עיצוב למתקדמים? חפשו קצת על טכניקות של גילוף/פיסול בפירות. יש המון אתרים וסרטי הדגמה ברשת על הנושא. חלקם יחסית פשוטים, חלקם די מורכבים, ואת חלקם קשה להאמין שיצר בן אנוש. אני התנסיתי קצת בטכניקות, כפי שאתם רואים, סתם ממה שראיתי ברשת. גילפתי חצאי קלמנטינות בזיגזג, וניסיתי לגלף פלח תפוח לצורת עלה, בהצלחה חלקית (והנה עצה בגרוש - אם אתם מגלפים על תפוח, השתמשו בתפוח אדום. קשה יותר להתרשם מגילופים על תפוח ירוק כי הקונטרסט לא מספיק חזק). כל העניין לוקח כמה דקות לאנשים שמנוסים בשימוש בסכין.  מי יודע, אולי יש בכם כישרון חבוי שרק מחכה להתפרץ? יצויין שאם אתם מאלה שלא מסתדרים עם חפצים חדים וכל הזמן חותכים את עצמם במטבח, כדאי שתמצאו אומנות אסייתית אובססיבית אחרת, קצת פחות מסוכנת לבריאותכם. אולי אוריגמי? 



ועוד קטנה לפני הסיום - נכון שאני כל הזמן חוזרת על המנטרה של פירות העונה? איך שהם טריים יותר ובריאים יותר וזולים יותר? פה ההזדמנות שלכם לנצל אותם בגדול.
מה בעונה עכשיו? 
שלל פירות הדר - תפוזים, לימונים, קלמנטינות, אשכוליות, פומלות וכו', תפוחים ואגסים בכל מיני צבעים, אפרסמונים, בננות, קיווי מתחיל להיכנס, התותים עדיין קצת יקרים אבל כבר אפשר למצוא אותם במחירים יותר שפויים בשוק, והרימונים הם בסוף של הסוף של העונה.
אז צאו ליהנות מהפירות שנשתבחה בהן ארץ ישראל! 
ט"ו בשבט שמח!


8 תגובות:

  1. איזה פוסט משמח! הכי כיף פירות אמיתיים, בצבע שלא מזכיר את הקונוסים על הכביש, ואשכרה עם טעם של פירות..
    והגילוף על התפוח מקסים :) תודה..

    השבמחק
  2. ולתפארת. מדינת. ישראל.
    סיימתי לקרוא ולגמרי הרגשתי כאילו אני אמורה להצדיע לדגל או משהו.
    בכל אופן, אני לגמרי איתך בעניין הסלידה מפירות יבשים, הם מטופשים כל כך. לדעתי אפילו דנו כבר בנושא הזה בעבר.

    אגב, אני לא מסתדרת עם חפצים חדים - ליתר דיוק, הם לא מסתדרים איתי - אבל אני לחלוטין רואה את עצמי נפצעת, כולל דם והכל, גם מאוריגמי. עצות? רעיונות?

    ושיהיה לך ט"ו בשבט שמח!

    השבמחק
  3. מה זאת אומרת?? את תמיד אמורה להצדיע אחרי שאת קוראת את הפוסטים שלי!
    מממ... אומנות לחימה? הסרטת סרטי חתולים ליו טיוב? הדבר היחיד שאני מצליחה לחשוב עליו שבאמת לא יגרום לך או לסובביך שום נזק זה צפייה אובססיבית במנגה. ככה את אפילו לא צריכה לזוז מהכורסא. ייתכנו תופעות לוואי אפילפטיות קלות, אבל אם שרדת את עלילות בבאי כנראה שתשרדי גם את זה. הולך?

    השבמחק
  4. העיצובים באמת מקסימים. :)
    אני אוהבת רימונים גם בסלט רגיל, זה נותן לו טוויסט מעניין (הבעיה היא שלפרק רימון זה אחד הדברים המעצבנים שיש).

    השבמחק
    תשובות
    1. במיוחד כשאת לובשת חולצה לבנה חדשה ואת ילדה טובה ומפרקת אותו בתוך קערת מים והוא עדיין משפריץ לך על כל החולצה!! סתם כאילו, נראה לי. תיאורטית.
      אבל שום דבר לא יכבה את אהבתי העזה לרימונים! גם ובמיוחד בסלטים רגילים!

      מחק
    2. כ"כ מוכר... אני איתך גם בשורה התחתונה.:)

      מחק
    3. רימונים מפרקים ככה - חוצים את הרימון לרוחב ואז דופקים עליו מעל קערה גדולה עם כף עץ - חזק! כל הגרגרים משתחררים לתוך הקערה בלי להתעסק איתם בכלל! - אבל עדיין צריך ללבוש סינר כי זה משפריץ.

      מחק
  5. סלט פירות זה הקינוח הקבוע בבית שלי. הכי מרענן והכי בריא ולא צריך להוסיף זוכר כי הפירות מספיק מתוקים לבדם. עדיף פי מיליון מעוגה מטופשת או גלידה משמינה. מפת ארץ ישראל מלאה בפירות קיץ מעולים אז למה לא לנצלם?

    השבמחק