אני אוהבת לתכנן באילו מתכונים חדשים ומיוחדים אתנסה, אני אוהבת לפנטז על עטיפות וכלי הגשה צבעוניים, אני אוהבת את שעות האפייה והבישול, וכמובן, את שלב ההרכבה, שבסופה מסודרים משלוחי המנות, כמו חיילים במדי צלופן, על השולחן של המטבח.
אני אוהבת להסתובב אצל כל החברים עם תיק ענק מלא במשלוחי מנות, לראות למה כולם התחפשו, לברך אותם בחג שמח לתת ולקבל משלוחים ולהתפעל מהיצירתיות אחד של השני... אין על פורים.
הבעיה היא שזה יכול להיות עסק קצת יקר.
הבה נסתכל על משלוח המנות הישראלי המצוי:
סלסלת קש בינונית - 3 ש"ח
חבילת ביסלי קטנה - 2 ש"ח
טבלת שוקולד 100 גרם- 5 ש"ח
מיני מקופלת ומיני פסק זמן - 2 ש"ח
אוזן המן + כמה סוכריות גומי או מסטיקים - 1 ש"ח
קיבלנו עלות של כ-13 ש"ח למשלוח די סטנדרטי, לא מפוצץ, מהודר או מקורי במיוחד.
אם אתם מתכוונים לתת רק משלוח אחד או שניים, זה עוד בגדר הסביר, אבל עם עשרה משלוחי מנות כאלה הוצאתם 130 ש"ח.
חבל לא?
בואו נפרק את משלוח המנות המשעמם והקצת יקר הזה, וננסה לראות איך אנחנו מרכיבים משלוחים יפים ומקוריים, בפחות כסף.
צמצמו את גודל האריזה
אתם מכירים את הטריק של הדיאטות - לאכול מצלחת קטנה יותר? הוא תקף גם למשלוחי מנות. אם אתם קונים סלסלות גדולות למשלוחי מנות, תצטרכו למלא אותם בהרבה יותר ג'אנק כדי להימנע ממראה ריק ועלוב. אתם עשויים אפילו למצוא את עצמכם בעולם הבמבה וביסלי בתפזורת, או יותר גרוע, תצטרכו לקנות נייר גרוס כדי למלא את החללים.
פשוט אמרו לא. אותו כמות משלוח שתיראה פטטית במגש רחב ידים, תיראה נדיבה ומפנקת ארוזה בקפידה בכלי קטן יותר.
תחשבו מחוץ לסלסלה
אתם יודעים שאף אחד לא באמת משתמש בכל הסלסלות האלה שמקבלים בפורים, יפות ככל שתהיינה. סלסלה ממוצעת תשמש להעברת משלוחי מנות ממוחזרים כמה פעמים לאורך החג, עד שלבסוף תאוכסן מעל למקרר, תעלה אבק עד פסח ותישרף עם החמץ.
חבל לקנות משהו כל כך חסר פואנטה לא?
אתם יכולים לקנות צלחת או קערה חד פעמית יפה בפחות מחצי שקל במגוון עצום של צורות, צבעים ודוגמאות. סורו לכם לחנות למוצרים חד פעמיים, היווכחו במבחר, ורכשו לכם סט של עשרות צלחות חד פעמיות יפות ומכובדות ב-10-20 ש"ח.
מודאגים מזיהום הסביבה? זכרו שחד פעמי לא אומר פלסטיק בהכרח. יש גם צלחות שעשויות מחומרים מתכלים כמו קנה סוכר.
כמובן שהאופציה הכי סביבתית היא לנצל קופסאות וצנצנות שיש ממילא בבית למשלוח מנות. שנה אחת ארזנו את המשלוחים בתוך סלסלאות הפלסטיק הכחולות של הפטריות והעגבניות שרי ששמרנו במשך כמה חודשים.
אוזן המן ארטיזאן? הלוואי. |
אף. אחד. לא. אוהב. אותן.
אם אתם מכינים אותם לבד בבית, סבבה.
אם אתם קונים אותם במאפיית גורמה קטנה, סבבה.
אם אתם קונים אותם באריזה בסופר, או במשקל במאפיית זיל הזול בשוק, חבל על הכסף. אתם אוכלים את כל אוזני ההמן הקנויות שנותנים לכם? כמו שאמרו חז"ל, מה ששנוא עליך אל תשים לחברך במשלוח מנות.
קנו ממתקים ושוקולדים בשוק או בחנויות לסיטונאים
אם אתם מכינים מספר מצומצם של משלוחי מנות ואין לכם כוח לעבור בעוד חנויות נוותר לכם. אבל אם אתם מתכוונים להפציץ בממתקים קנויים, חפשו את החנויות שיתנו לכם דילים. חפיסת שוקולד שווה יכולה לעלות בסופר 6 ש"ח ויותר בכיף. בחנויות סיטונאות יש המון מבצעים של 2 ו-3 בעשר שיחסכו לכם עשרות שקלים במצטבר. שלא לדבר על אריזות הגומי הקטנות והיקרות בטירוף בסופר לעומת שקיות הקילו שאפשר לקנות בשוק ב-20 ש"ח. חפשו בגוגל "ממתקים בסיטונאות" יחד עם שם העיר שבה אתם גרים ותוכלו למצוא בקלות חנות קרובה אליכם.
צמצמו את כמות הפריטים הקנויים במשלוח
אם אין לכם כוח להכין כלום בבית, ואתם רוצים רק לעבור בסופר, לארוז ולצאת ידי חובה, אני לא אנסה לשכנע אותכם לאפות 20 סוגי עוגיות ביתיות.
אבל תחשבו שנייה על העלויות.
חפיסת שוקולד חביבה של 100 גרם עולה כאמר 5-6 ש"ח. שלושה פאדג' בראוניז מעוטרים בשוקולד לבן, מפנקים וקלים להכנה (מתכון בהמשך), תופסים יותר מקום במשלוח, הם טעימים ומושקעים יותר, והם עולים שקל וחצי. אם אתם מחפשים לחסוך באמת, העיפו את המוצרים הקנויים היקרים, והחליפו אותם במאפים ומרקחות מעשה ידיכם, שקל להכין בכמויות גדולות.
תפתחו את הראש
מי אמר שמשלוח מנות חייב להיות מורכבת מג'אנק? יש עולם שלם של מאכלים ומשקאות איתם אפשר לפנק את חבריכם, שלא כוללים במבה וטורטית. אולי הם יעריכו דווקא משלוח של חומוס ביתי, כמה פיתות טריות וסלט? אולי טאפרוור עם מרק טעים, שקיק קרוטונים וכמה כפות חד פעמיות? כשפורים בירושלים יוצא ביום שישי, הרבה מכינים חלות טריות למשלוח מנות, ולפעמים גם פשטידה או קוגל לשבת.
רוצים לצאת הכי מגניבים? רכשו כמה לחמניות טריות, כמה מאות גרמים של פסטרמה (ברוב הסופרים יש מבצע קבוע - קונים 400 גרם ומשלמים על 300), עגבנייה ופחית חמוצים, והרכיבו לכל החברים שלכם סנדוויצים לתפארת. אם אתם באמת עפים עליהם צרפו גם בקבוק בירה.
אחרי יום שלם של ממתקים וסוכר הרוב ישמחו לקצת אוכל אמיתי. את הבמבה והטורטית מישהו אחר כבר יספק להם.
תפסיקו לנסות להרשים את כולם
אתם עומדים מול מדף השוקולדים/חטיפים/מפיות/יין פטישים ותוהים לעצמכם אם לקנות את היקר יותר או את הזול יותר? קחו את הזול יותר. אף אחד לא יזכור אם נתתם סוכריות גומי של עלית או של כרמית, ולאף אחד לא באמת אכפת. משלוחי מנות נועדו להרבות שמחה בינינו, לא תחרות ועצבים.
רוצים עוד רעיונות וטיפים?
הריני להודיע על הקו החם לענייני משלוחי מנות בפייסבוק של בישול בזול. רוצים רעיונות לגבי:
איך להכין משלוח מרשים בתקציב נתון?
איך להתאים את משלוחי המנות לתחפושת המשפחתית?
איך להרכיב משלוח למשפחה של אבא עם צליאק, אמא בדיאטה וילדים אלרגיים לחלב?
כתבו לי בעמוד הפייסבוק של בישול בזול ואני מבטיחה לנסות לעזור ולחשוב איתכם.
קבלו עוד טיפ לשדרוג משלוחי המנות: שקיות צלופן. 7-8 ש"ח ל-30 שקיות, נותנים למאפים ביתיים לוק מהוקצע ומרשים. |
עכשיו לבראוניז. הם פאדג'יים ושוקולדיים וקלים להכנה, מה עוד צריך? טעם השוקולד מגיע מקקאו, במקום ממאות גרמים של שוקולד, כך שמדובר במתכון זול משמעותית ממתכוני בראוניז אחרים שתראו. לא רק שזה המתכון האהוב עלינו במשפחה, רובנו כבר זוכרים אותו בעל פה.
פאדג' בראוניז
מבוסס על: מתכון מתוך הספר Favorite Recipes of America Desserts, של Marry Anne Richards
עלות: כ-9 ש"ח
כמות: כ-20 בראוניז
מרכיבים
110 גרם חמאה
7 כפות קקאו
2 ביצים
1 כוס סוכר
1 כפית תמצית וניל
3/4 כוס קמח
1/2 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית מלח
לקישוט אופציונאלי: כ-16 גרם שוקולד לבן (4 קוביות)
הוראות הכנה
ממיסים במיקרוגל את החמאה והקקאו ומערבבים עד שהתערובת אחידה.
טורפים את הביצים והסוכר ומערבבים פנימה את תערובת הקקאו ואת הוניל.
מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה והמלח ומערבבים רק עד שהתערובת אחידה.
אופים בתבנית קטנה-בינונית בחום בינוני, 180 מעלות, במשך 25-30 דקות.
לקישוט השוקולד הלבן:
נותנים לבראוניז להתקרר. אם אתם רוצים ציפוי שלא יסדק בזמן חיתוך הבראוניז, חתכו את הבראוניז לפני הציפוי, וסדרו את הפרוסות על מגש או תבנית עם מרווח קטן בין כל פרוסה לפרוסה.
ממיסים את השוקולד הלבן במיקרו בפולסים של 30 שניות. מערבבים בין פולס לפולס עד שהשוקולד נמס.
מעבירים בזהירות את השוקולד המומס לפינה של שקית סנדוויץ', חותכים חור קטנטן בקצה עם מספריים, ומזליפים את השוקולד מעל הבראוניז.
הערות
אוהבי הבראוניז הפאדג'יים על גבול הלא אפוי - תתחילו לשקול להוציא את הבראוניז כבר אחרי 20 דקות.
גודל התבנית ישפיע על עובי הבראוניז מן הסתם. אם אתם אוהבים אותם עבים, השתמשו בקטנה יותר. אם אתם אוהבים אותם דקים, השתמשו בתבנית בינונית. שימו לב שזמן האפייה מתקצר ככל שהבראוניז שלכם דקים יותר.
גיוונים
- הוסיפו לתערובת כפית תמצית מנטה יחד עם תמצית הוניל לבראוניז מנטה. טעים ברמות.
- אפשר להוסיף לבראוניז שוקולד צ'יפס או שוקולד קצוץ מכל סוג שתרצו, אגוזים, חמוציות, סוכריות עדשים, שברי עוגיות, מה שבראש שלכם.
- אפשר לקשט עם קצפת, שוקולד מומס, או כל ציפוי אהוב עליכם.
- המתכון הזה מעולה בתור בסיס לעוגות יותר מורכבות - אופים בתבנית קפיצית עגולה, מצפים בשכבות של מוס וגנאש, ויש עוגת רושם שלא מהעולם הזה.
- המתכון מתפרוות בהצלחה על ידי החלפת החמאה במרגרינה. אם אתם מעדיפים להתשמש בשמן יש לי מתכון אחר לבראוניז עם שמן פה.
אני רק שאלה -
השבמחקמה זאת אומרת "מה ששנוא עליך אל תשים לחברך במשלוח מנות"? ועוד מפי חז"ל...
והבונבוניירה של ר' קישון, מה יהא עליה?
חסורי מחסרא והכי קתני: "מה ששנוא עליך על תקנה לחברך למשלוח מנות, וכל הממחזר את הבונבוניירה דעת חכמים נוחה הימנו".
מחקידוע שמשלוח מנות ממוחזר הוא המשלוח החסכוני ביותר, רק תדאג שאתה לא הפראייר שקונה את הבונבוניירה לראשונה :)
תודה על כל הטיפים
השבמחקוהבראוניז ניראים מעולהההההההההההה
מאד אהבתי את הקישוט עם השוקולד לבן - זה משדרג אותם לגמרי
תודה :) וראיתי את העוגה שלך בטייסטספוטינג אתמול (זיהיתי אותה מיד כמובן), סחטיין!
מחקבאופן חגיגי ניתן להכתיר אותך למרתה של החסכנים!!! אחלה פוסט שבעולם.
השבמחקI am not worthy!!
מחקנהדר! גם המתכון וגם הטיפים! המון תודה
השבמחקאיך לא הזכרת את במבה לולו?! זו היתה המנה הממוחזרת הקלאסית של משלוחי מנות לפני כעשר שנים. שקל לאריזה - שקל שהולך רחוק...
השבמחקאני ממש אבל ממש רציתי להזכיר את זה! אבל איכשהו לא מצאתי מקום טוב לשלב. חשבתי האמת דווקא בפוסט על החרם. אולי בפורים הזה, כשמחרימים את כל היצרנים לבמבה לולו תהייה עוד עדנה...
מחקצחוק צחוק - אבל במבה לולו זו הבמבה הכי טעימה שיש!
מחקכשאני נתקלת בה, אני קונה בסטוקים ואוכלת כ- 5-6 שקיות ברציפות
תני את הכתובת שלך ונעשה מגבית - כל הבמבה לולו ממשלוחי המנות של כל קוראי הבלוג יישלחו ישירות אליך :)
מחקאחלה פוסט, גברת. במיוחד מסכימה עם להימנע מלקנות את אוזני ההמן המגעילות של הסופר.
השבמחקהייתי אתמול בסופר, וכמובן שאוזני ההמן היו במבצע, אז כולם העמיסו אוזני המן בכמויות. רציתי לרוץ לעברם תוך כדי צעקת "לאאאאאא!!!" בסלואו מושן ולהעיף מידיהם את האריזות, אבל החלטתי שעדיף לסיים את קניותי בשלום ולא לעשות סצנה :)
מחקתודה על כל הטיפים והמתכונים. האם יש לך הצעות כיצד לחסוך במליות לאוזני המן? מכיוון שגם אם נחליט לחסוך ולאפות בבית, עדיין המליות, שאינן פרג, מאד יקרות. במיוחד אם אנחנו רוצים יותר מסוג מלית אחד. תודה מראש וחג שמח
השבמחקיאי! סוף סוף מישהו קיבל את הצעתי וביקש ממני עצות!
מחקאז ככה, מקום טוב להתחיל איתו זה ממרח תמרים. אריזה של 450 גרם שבטוח תספיק למלא המון אוזני המן, עלתה בערך 5 שקל בפעם האחרונה שהייתי ברמי לוי, ואפשר לעשות איתו מליון וריאציות:
אפשר לערבב לתוכה גרידה מקליפת תפוז ומעט מיץ תפוזים לטעם תמר-תפוז.
אם יש לכם בבית טחינה גולמית אפשר לערבב קצת טחינה לתוך ממרח התמרים ולקבל גם מלית חלבה-תמרים (עוד אופצייה יותר חלבה-אית היא להכין ממרח חלבה מטחינה גולמית וסילאן. שמים 2 כפות טחינה על כל כף של סילאן.)
אתם יכולים לעשות תמרים ואגוזים - מערבבים אגוזי מלך קלויים וקצוצים לתוך ממרח התמרים. אגוזים נטו זה די יקר, אז הממרח תמרים מותח אותם, והקלייה נותנת להם טעם חזק יותר.
אפשר לערבב להכין עיסה מקקאו וקצת מים ולערבב לתוך ממרח תמרים למילוי תמר-שוקולד.
אפשר לערבב פנימה קוקוס למילוי תמר-קוקוס.
אפשר להוסיף לממרח תמרים תבלינים כמו קינמון,ג'ינג'ר, ציפורן וכדומה.
בקיצור, אני בהחלט ממליצה על ממרח תמרים כבסיס :)
חוץ מזה, אפשר ללכת על ריבה זולה, או ממרח שוקולד זול. יש את האלה שבאים עם 2 טעמים באותה צנצנת - שוקולד ונוגט או מה שזה לא יהיה - ואז קיבלתם 2 מליות שונות במחיר צנצנת אחת.
משהו שאני עשיתי שנה שעברה היה להכין חצי כמות של בצק בראוניז ולהשתמש בו בתור מלית. זה עוד 10 דקות עבודה, אבל זה טעים, זול יותר מכל אופציית שוקולד קנויה, וגם יותר זול ממלית של שוקולד ושמנת נטו.
אפשר כמובן גם להכין ריבה ביתית שזה הכי טעים, אבל זה דורש קצת יותר התעסקות.
אם יש לך עוד שאלות אני כאן.
חג שמח!
אחלה טיפים למליות.חבל שלא ראיתי אותם אתמול...איכשהו, מלבד מלית פרג, לא עלה לי שום רעיון נוסף.
השבמחקהיי,
השבמחקקודם כל תודה רבה על העצות.
שנית, את יודעת אולי היכן ניתן לקנות שקיות צלופן כבתמונה?
תודה, ופורים שמח
יש בחנויות לחד פעמי (פעמית סטור וכאלה), בחנויות למוצרים למסיבות, ויתכן שיהיה גם בחנויות מתמחות של מוצרי בישול ואפייה.
מחקבהצלחה וחג שמח.
הי, קודם כל את ממש יצירתית ואני נהנת לקרוא את המתכונים שלך!
השבמחקרציתי לשאול באיזו תבנית בדיוק השתמשת למתכון הזה ולמתכון של הבראוניז ללא מרגרינה (עם השמן)?
תודה וחג שמח!
אופס, איכשהו פספסתי את זה, אז לזיכוי הרבים - תבנית מלבנית בגודל בינוני - בערך גודל של דף A4. אפשר גם יותר קטן ואז הבראוניז יהיו יותר עבים (יש שרואים בכך יתרון).
מחקטעים כמו תמיד :)
השבמחקמהממם !
השבמחקשאלה פרקטית :
כשמעמידים אחד על השני בתוך שקית צלופן - איך הם לא מועכים אחד את היופי של חברו ?
תודה !
ממש מדהים
השבמחקהאם יש לך רעיון למשלוח מנות הקשור לכבאים?
משהו עם אש ומים?
הממ... רעיונות לתוכן: בקבוק קטן של מים מינרלים, משהו בטעם ברבקיו או על האש - ביסלי או דוריטוס או משהו? סוכריות קינמון חריפות, שוקולד עם שבבי צ'ילי, אפשר להוסיף צנצנת סחוג או חריף, ביתי או קנוי... אפשר גם את עיגולי הבמבליק/ליקריץ השחורים כי זה בצורה של הצינור כיבוי...
מחקואת המשלוח עצמו אפשר לעטוף בצילופן אדום כתום וצהוב שייראה כמו אש.
מקווה שעזרתי
לאחר ששמתי מלח במקום סוכר במתכון היקר והסופר מושקע החלטתי ללכת על אלטרנטיבה זולה יותר (שנראית טעימה לא פחות :) )
השבמחקיהיה נורא אם אשים רק 100 גרם חמאה במקום 110. אני לא נוהגת להשתמש בחמאה בבית וקצת חבל לי לקנות שתי חבילות. יש משהו שכדאי לשים במקום?
אולי תוסיפי גם כף שמן כדי להשלים את השומן במתכון?
מחקתגובה זו הוסרה על ידי המחבר.
השבמחקהיי, הפוסט עדיין קיים ומשמש אנשים לקראת פורים:-)
השבמחקרציתי לשאול, יש אפשרות להמיר את המרגרינה בשמן ושיצא אותו דבר? או שהמרקם חשוב? תודה:-)
זה לא מרגרינה, זה חמאה... אבל כן, אפשר. שימי חצי כוס שמן במקום 110 גרם חמאה.
מחקתודה!
מחק