יום שני, 3 במרץ 2014

אינסוף מתכונים לארוחת הערב - סיכום פרוייקט מוקפצים

היום פרוייקט המוקפצים מגיע לסופו. היו לנו מוקפצים עם כל מיני ירקות ותיבולים, וראינו שמוקפץ זה הרבה מעבר לסויה. אפשר לשלב עשבי תיבול טריים, כל מיני ירקות לא בדיוק סיניים כמו עגבניות ושומר, אפשר להשתמש במגוון תבלינים יבשים, וגם פירות מתקבלים בברכה. אין סוף לתבשילים המהירים שאתם יכולים להכין עם קצת יצירתיות ופתיחות. רוצים מדריך?
קבלו:

1. בוחרים ירקות

מומלץ להתחיל מלטגן בצל אבל לא חובה.
את הירקות מוסיפים למוקפץ לפי רמת הקושי: ירקות קשים יותר צריכים יותר זמן בישול. רוצים להקטין את זמן הבישול? קצצו את הירקות הקשים לחתיכות קטנות יותר.
מחוסרי השראה? להלן רשימת ירקות חלקית:
קשים וצריכים הרבה בישול: בצל לבן או סגול, בטטה, תפו"א, סלרי, סלק, גזר, שומר
צריכים זמן בישול בינוני: פלפלים, קישוא, ברוקולי, כרובית, חצילדלורית/דלעת
צרכים, צריכים מעט בישול: אפונה, עגבניות רגילות או שרי, כרוב אדום או לבן, תרד, פטריות
צריכים מעט מאוד בישול אם בכלל: נבטים, תירס או תירס גמדי מקופסא, בצל ירוק, עשבי תיבול טריים
אפשר כאמור לשלב גם פירות, לפי מה שאוהבים ומה שבעונה.
זכרו, לא לדחוף למוקפץ את כל הירקות במקרר. בין 2 ל-4 סוגים זה אופטימלי לטעמי.

2. בוחרים תיבול

יש אינסוף תיבולים פוטנציאליים, ואפשר קצת ללכת לאיבוד עם כל האפשרויות. על כן, הריני להציג בפניכם כמה קבוצות של תיבולים. אתם ממש לא חייבים לקחת רק תיבולים מאותה הקבוצה, אבל אם אתם פוחדים לפשל, דעו שכמעט כל ההצעות מאותה הקבוצה הולכות סבבה ביחד.
אסייאתי - סויה, שום, ג'ינג'ר, פלפל חריף טרי או יבש, שמן שומשום, שמן צ'ילי, רוטב צ'ילי מתוק, חמאת בוטנים, חלב קוקוס, לימון (מיץ ו/או גרידה), חומץ אורז, ממתיקים - סוכר, דבש, סילאן
ים תיכוני/אירופאי - עשבי תיבול טריים, שום, חומץ - בלסמי, בן יין או סתם חומץ רגיל, יין אדום או לבן, רסק עגבניות, עשבי תיבול יבשים - טימין, אורגנו, בזיליקום, רוזמרין, מרווה, ממתיקים - סוכר, דבש, סילאן
מקסיקני - פלפל חריף טרי או יבש, שום, אורגנו, כמון, טבסקו, כוסברה, לימון, רסק עגבניות
הודי - שום, ג'ינג'ר, פלפלים חריף, כוסברה, רסק עגבניות, חלב קוקוס, תבלינים ותערובות תיבול יבשים - קארי, גראם מסאלה, כמון, כורכום, כוסברה

שום, ג'ינג'ר ופלפל חריף טרי מוסיפים יחסית בתחילת הבישול כדי שיבואו במגע עם השמן החם וישחררו את הטעמים והריחות שלהם. תבלינים יבשים מוסיפים באמצע - שלא ישרפו בשמן החם בהתחלה כשהסיר יחסית ריק, אבל שיהיה להם זמן לשחרר טעמים. כל היתר מוסיפים לקראת סוף הבישול.

3. בוחרים חלבון

חזה עוף או חזה הודו חתוכים לקוביות או רצועות, בשר טחון ואפשר גם קוביות טופו. כמובן שיש עוד אופציות, אלה הזולים יותר. אפשר כמובן גם לשלב סוגים שונים. בשר ועוף מוסיפים לקראת סוף הבישול וכשהם מוכנים מסיימים את הבישול. חזה עוף הוא נהדר כשהוא מבושל במידה. יותר מדי זמן בסיר והוא יבש וסיבי.

4. תוספות ושדרוגים

אפשר להוסיף נודלס, אורז, או כל פחמימה מבושלת אחרת, בדקות האחרונות של הבישול. כך תוסיפו נפח ותקבלו באמת ארוחה שלמה בסיר אחד.
אפשר להוסיף ביצה ב-2 הדקות האחרונות של הבישול כדי לעבות את המוקפץ ולהוסיף חלבונים.
אפשר להוסיף שומשום, בצל ירוק, אגוזים קצוצים, צימוקים, או כל תוספת אחרת שנראה לכם שתשפר את הטעם, המראה או המרקם.
אפשר להוסיף מעט קמח או קורנפלור לעיבוי הרוטב של המוקפץ, לקראת סוף הבישול.

-----------  גזרו ושמרו  -----------

וכעת הערה למען הסדר הטוב: אליבא דאמת, למוקפץ יש הגדרה מאוד מדוייקת בכל הנוגע לצורת הבישול. יש להכין אותו על אש גבוהה מאוד, כזאת שאין בדרך כלל במטבחים ביתיים, ומהר - כל העסק מבושל תוך כמה דקות. אבל מכיוון שרובנו מכינים תבשילים מהירים בבית שלא עומדים בכללים, ובכל זאת קוראים להם מוקפץ, בחרתי לקרוא לתבשילים המהירים של ירקות ובשר/עוף שהעליתי בסדרה הזאת מוקפצים. הבהירות לרוב הקוראים נראתה לי חשובה יותר מדיוק בטרמינולוגיה קולינרית פחות מוכרת. היידה פופוליזם!

אז... רוצים עוד מוקפץ אחרון לדרך? מה דעתכם על ברוקולי (עכשיו בעונה!) מוקפץ עם בשר טחון ברוטב חמאת בוטנים אסייאתי? אם עד כה טעמתם חמאת בוטנים רק במתוקים, שווה לפגוש אותו גם בתבשילים פיקנטיים. הוא נותן טעם חזק ומורכב וממכר.

בשר וברוקולי מוקפצים ברוטב חמאת בוטנים אסייאתי

מאת: בישול בזול
עלות: כ-30 ש"ח
כמות: 4-6 מנות

מרכיבים
2 כפות שמן
1 בצל פרוס
2 שיני שום פרוסות או קצוצות
1 פיסת ג'ינג'ר טרי בגודל 2 שיני השום, קצוץ
1 ראש ברוקולי קטן, חתוך לפרחים
500 גרם בשר טחון
3 כפות רוטב סויה
4 כפות חמאת בוטנים
1/2 כפית שמן צ'ילי (אופציונאלי)

הוראות הכנה
מחממים את השמן בסיר בינוני על אש גבוהה, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא מתחיל להשקיף, כ-5 דקות, ובוחשים מדי פעם. מוסיפים את השום והג'ינג'ר ומקפיצים דקה (איזה ריח!). מוסיפים את הברוקולי ומקפיצים עד שהוא נהיה ירוק בוהק ומתחיל להתרכך, כ-5 דקות. מוסיפים את הבשר ומטגנים תוך כדי ערבוב עד שהוא מבושל ברובו. מוסיפים את הסויה, את חמאת הבוטנים ואת שמן הצ'ילי אם משתמשים, וממשיכים להקפיץ עד שהבשר מבושל כולו.
וזאת התמונה הלא מוארת טוב האחרונה שתצטרכו לראות פה! לפחות בשבועות הקרובים...



3 תגובות:

  1. רעיון נהדר, ברוקולי וחמאת בוטנים. לא חשבתי על זה, וחושב שאנסה בקרוב.
    הערה לגבי חמאת בוטנים: יש חמאות בוטנים מאוד מתוקות. הן טעימות מאוד בכריך, אבל לטעמי הרבה פחות בתבשיל מהסוג הזה. ממליץ לבדוק את התווית לפני הקניה, ולהשתדל לקנות חמאת בוטנים שאינה ממותקת. כך ניתן לשלוט על כמות המתיקות של הרוטב.

    השבמחק
  2. ואם בישול בזול עסקינן, קילו חמאת בוטנים טבעית לגמרי ולא ממותקת בד"כ עולה פחות מכמות מקבילה של חמאת בוטנים תעשייתית רגילה :) בכריך פשוט ממתיקים עם ריבה/דבש והיא נהדרת בבישול!

    השבמחק
  3. זה יעבוד עם שעועית ירוקה?

    השבמחק