יום רביעי, 1 ביוני 2011

הבטחתם עוגה

לאחר ההצלחה המסחררת של הפוסט הקודם על הכנת גבינת שמנת ביתית, שבעקבותיה לבטח חסכתם עשרות שקלים, הגיע הזמן להכין עוגת גבינה. באמתחתי שתי מתכונים שבהם אני רוצה לשתף אתכם - אחת ביתית ומעודנת, בטעם של פעם, ואחת עוגת רושם מפוצצת, מטורפת וחסרת מעצורים.
נתחיל במטורפת.
רק לפני שנתחיל, כמה הבהרות.
ראשית יש לציין, לפני שתתחילו להתרגש, שהעוגה מכילה חמאת בוטנים. אם אתם לא מחובבי הז'אנר, חבל שסתם תקראו את כל הילולי, רק כדי לגלות את כוס חמאת הבוטנים המככבת ברשימת המרכיבים. אם אתם לא בקטע של חמאת בוטנים, חפשו מתכון אחר.
שנית, כפי שאפשר להבין מההבהרה הראשונה, לא בדיוק מדובר במתכון דיאטטי. או כמו שאבא שלי אומר "בטח שזה דיאטטי. זה גורם לכולם לפצוח בדיאטה מיד לאחר האכילה". אז אם אתם מחפשים עוגה שאפשר באיזושהי צורה להגדיר אותה כבריאה, חפשו מתכון אחר.
לבסוף, העוגה מורכבת. היא דורשת זמן הכנה לא קצר ומיומנות אפייה בסיסית לפחות . יש בה 25 מרכיבים, ולפחות ארבעה שלבי הכנה מובחנים (במתכון המקורי יש שישה, אבל אפילו לי יש גבולות). אם אתם מחפשים מתכון מהיר וקל לחג השבועות, חפשו מתכון אחר.

עכשיו שהברחתי את כל הקוראים הלא רציניים, נותרנו קבוצת עילית משובחת, בעלת יותר מדי זמן פנוי ונכונות גבוהה לעלייה במשקל.
כעת, אפשר להתחיל באמת.
ובכן גבירותי ורבותי, מדובר בעוגת סופר-נום שאין כדוגמתה. לאחרונה הכנתי אותה לחברה שלי לכבוד יום הולדתה, שהסכימה, ברוחב לב ראוי להערצה, לחלוק אותו עם אורחיה. לא כל אחת זוכה לעוגה כזו לכבוד יום הולדתה, אבל הבחורה הזו מיוחדת. היא מהאלה שעוד כמה שנים יהיו לאנשים סופר מוצלחים, מגניבים ומיוחדים, ואז כולם ידעו כמה שווה להיות חברה שלה. אז אני מנסה להתחנף אליה עכשיו, לפני שהתחרות נהיית קשה מדי.

במה מדובר? ובכן, מתחילים עם בסיס גראהם קראקר ביתי - בצק פריך עם סוכר חום וקצת קינמון. ממשיכים עם שכבה נאה של גנאש שוקולד שגם מונע מהבצק לספוג נוזלים ולאבד פריכות.
אז מגיעים למנה העיקרית - מוס חמאת בוטנים וגבינת שמנת עם שברי שוקולד ובוטנים ממותקים ומתובלים.
לבסוף מצפים ברוטב קרמל, בוטנים קצוצים ושוקולד מגורר.

אני מריירת רק מלחשוב על זה שוב.


לצערי (ולמזלם של העורקים שלי) המתכון הזה לא ממש נכנס תחת קטגוריית בישול בזול. אמנם הוא לא יקר כמו כמה מתכונים אחרים לעוגות גבינה שראיתי, אבל עדיין, 40 ש"ח לעוגה זה יקר. לשם כך ייסדתי את קטגוריית ה"יקר אבל שווה את זה". מתכונים שעל אף מחירם, הם פשוט טעימים מכדי לא להעלות לבלוג. 
אני מבטיחה שעוגת הגבינה הבאה שאעלה תהיה יותר נוחה לכיס, טוב? והיי, לפחות השתמשנו בגבינת שמנת ביתית. גם חסכון של 7 ש"ח זה משהו.


במתכון העוגה המקורית יש גם שכבת גנאש שוקולד מעל העוגה, ופרחי קצפת מסביב, אבל כפי שאמרתי, בשלב הזה כבר נמאס לי להשקיע כל כך הרבה זמן בעוגה אחת. אבל שלא תגידו שלא אמרתי לכם. אתם יותר ממוזמנים להכין את הגרסא המלאה אם אתם מעוניינים בכך, ובכל מקרה, שווה לעיין בפוסט המקורי. יש שם הסברים מפורטים ותמונות יפות, כולל תמונות משלבי ההכנה.
המתכון מתוך בלוג בשם Mike's Table שאני מאוד מחבבת. יש שם מתכונים מיוחדים ומעניינים שכיף לעיין בהם ולחפש השראה. לא תמיד יש לי כוח, זמן או כסף להכין את המתכונים שלו, אבל אלה שכן שניסיתי עד כה יצאו מעולים.



עוגת מוס גבינה וחמאת בוטנים


מבוסס על: מתכון מתוך הבלוג Mike's Table עם שינויים קלים שלי
עלות: כ-40 ש"ח
כמות: תבנית קפיצית, קוטר 24 ס"מ לפחות, כ-14 פרוסות


מרכיבים:

לקלתית
1 כוס קמח לבן
1/4 כוס קמח מלא
1/2 כפית מלח
1/4 כפית קינמון 

110 גרם חמאה רכה
2 כפות סוכר חום
2 כפות סוכר לבן
2 כפות סילאן

לגנאש
1/4 כוס שמנת מתוקה
120 גרם שוקולד מריר

למוס 
חמאת בוטנים וגבינה
1/2 כוס בוטנים קלויים
50 גרם שוקולד מריר
1/8 כפית קינמון
1/8 כפית אגוז מוסקט
2 כפות סילאן
1+1/3 כוסות שמנת מתוקה
3 כפות אבקת סוכר
גבינת שמנת ביתית עשוייה מ-2 גביעי שמנת חמוצה (או 1 חבילת גבינת נפוליאון)
2/3 כוסות אבקת סוכר
1 כוס חמאת בוטנים עם או בלי שברי בוטנים (אני אוהבת עם)
1.5 כפות חלב

לרוטב הקרמל1/2 כוס סוכר
40 גרם חמאה
1/4 כוס שמנת מתוקה

לציפוי

(בחרו תת קבוצה כלשהי של האפשרויות הבאות. אני בחרתי בבוטנים קצוצים ושוקולד מגורר.)
בוטנים קצוצים
שוקולד מגורר
קצפת (שמנת מתוקה מוקצפת עם מעט סוכר ווניל)
גנאש (אפשר להכין לפי הכמויות של הגנאש לעיל)

הוראות הכנה:

מכינים את הקלתית:
מערבבים בקערה את הקמחים, המלח והקינמון.
בקערת מיקסר עם וו גיטרה מקציפים את החמאה.

מוסיפים את 2 סוגי הסוכר ומקציפים עד שהתערובת אחידה.
מוסיפים את הסילאן ומקציפים עד שהתערובת אחידה.
מערבבים פנימה מחצית מתערובת הקמח, ואז את המחצית השניה, מערבבים רק עד שהתערובת אחידה.
מעבירים את הבצק למקרר להתמצקות למשך שעה לפחות.
כשהבצק מוכן, מרדדים אותו לעלה מעט יותר גדול מגודל התבנית, מעבירים אותו בזהירות לתבנית, מהדקים את הבצק לתחתית ולדפנות ומיישרים עודפי בצק.
דוקרים את הקלתית כמה דקירות עם מזלג (שלא יתפח וישבר באפייה) ואופים אפייה עיוורת (=אפייה של הקלתית בלבד, ללא מילוי) ב-160 מעלות במשך כ-18 דקות.


תוך כדי שהקלתית מתקררת מכינים את הגנאש:
ממיסים בסיר כפול או במיקרוגל (בפולסים של 30 שניות) את השמנת והשוקולד. מערבבים עד לקבלת תערובת חלקה. שופכים את הגנאש על הקלתית, מורחים ומיישרים לקבלת שכבה אחידה. את דפנות הקלתית משאירים ללא גנאש. מעבירים את הקלתית המצופה למקרר (או למקפיא אם אתם ממהרים והולכים להכין את המוס מייד), להתייצבות הגנאש.

מכינים את מוס הגבינה וחמאת הבוטנים:
קוצצים בגסות את הבוטנים והשוקולד. מעבירים לקערה ומערבבים פנימה את הקינמון, אגוז המוסקט והסילאן. שומרים בצד.
בקערת מיקסר נקייה, מקציפים את השמנת עד לקבלת קצפת רכה. מוסיפים את 3 כפות אבקת הסוכר ומקציפים עד לקבלת קצפת יציבה אבל לא נוקשה. מעבירים את הקצפת לקערה ושומרים במקרר.
כעת, עם וו גיטרה, מקציפים בקערת המיקסר את גבינת השמנת ואת 2/3 כוסות אבקת הסוכר עד שהתערובת אחידה וחלקה.
מוסיפים את חמאת הבוטנים והחלב ומקציפים עד שהתערובת אחידה.
מקפלים את הקצפת (זו שהכנו מקודם ושמרנו במקרר) לתוך תערובת הגבינה וחמאת הבוטנים בכמה נאגלות, ואז מקפלים פנימה את תערובת  השוקולד והבוטנים.
מעבירים את המוס לקלתית ומצננים במקרר כמה שעות עד להתייצבות המוס.

מכינים את רוטב הקרמל (אפשר להכין אותו גם מראש):
מחממים על חום בינוני את הסוכר (רק את הסוכר, בלי כלום) בסיר בינוני, לא צריך לערבב תוך כדי, אפשר לנער קצת את הסיר מדי פעם. כשהסוכר 
נמס כמעט לגמרי ובצבע קרמלי, מורידים את החום לנמוך, ומוסיפים את החמאה בזהירות - התערובת תבעבע בעצבנות. כשהבעבוע נרגע קצת מערבבים את החמאה לתוך הסוכר המקורמל עד שהתערובת אחידה (באמת אבל. להישאר עם שכבת חמאה שלא נבלעה בקרמל זה גם איכסה וגם מעלה את הסיכוי לגושים). מורידים מהאש ומערבבים פנימה באיטיות את השמנת לקבלת רוטב חלק. אם נותרתם עם גושי קרמל שלא התערבבו לתוך הרוטב, אפשר להחזיר את הסיר לאש ולחמם תוך כדי ערבוב עד שהם מתמוססים.

מקשטים את העוגה:
מזליפים רוטב קרמל על פני העוגה המקוררת, ומקשטים בשוקולד מגורר ובוטנים קצוצים(ו/או עם גנאש ופרחי קצפת אם בחרתם להכין אותם).






וככה זה נראה אחרי טיפול הגון בקרמל, בוטנים גרוסים, ושוקולד מגורר

ומקרוב... (סליחה על האיכות. צולם בתנאי שדה)


9 תגובות:

  1. ווואווו נראה מעולה... לגזור ולשמור

    השבמחק
  2. שלי! שלי!!

    הוי, עוגת היומולדת הנהדרת שלי.. והשפית המתוקה שהכינה אותה.. זכרון נעים מנשוא, זה.


    אם היה לי איזשהו כשרון אפייה, הייתי משחזרת את ההצלחה הבוטנימית השחיתותית המהממת הזו...

    אבל בהצלחה לכל מי שכן מסוגל לקפל משהו עם מרית בלי לשלוח אותו בקול צליפה בכיוון התקרה.. לא תתחרטו.


    נשיקות.

    השבמחק
  3. you had me at חמאת בוטנים... ואז איבדת אותי בגבינה ;-)
    אבל אם אני מתעלמת מהמרכיב הבעייתי הזה, נראה טוב!

    השבמחק
  4. מור- אני מפצירה בך לראות מעבר לגבינה! אין לזה טעם גבינתי - זו גבינת שמנת עדינה למדי, אפילו לא גבינה לבנה או יוגורט. זה פשוט מוסיף קרימיות שמאזנת את הסוכר וחמאת הבוטנים.

    וואו. זו הייתה קריאה נרגשת. נראה שחמאת בוטנים מעוררת בכולנו רגשות עזים.

    בכל מקרה, אם לשפוט ממושאי הפוסטים שלך, כדאי לך לעיין בMike's Table אם עוד לא עשית זאת. נראה לי שהוא יהיה לטעמך.

    השבמחק
  5. וואוו, גרמת לי לרייר קשות. אני לא אאפה את זה כי אני לא מכין מתכונים בעלי יותר משני שלבים. אבל זה נראה טוב ואשמח לטעום בפעם הבאה שתכיני.

    השבמחק
  6. יקח עוד הרבה זמן עד שיהיה לי כוח להכין את זה שוב... :)

    השבמחק
  7. יש מצב למתכון ללא חמאה או מרגרינה?

    השבמחק
    תשובות
    1. יש המון בבלוג. ראה http://bishulbezol.blogspot.co.il/search/label/%D7%90%D7%A4%D7%99%D7%99%D7%94%20%D7%A2%D7%9D%20%D7%A9%D7%9E%D7%9F

      מחק