יום שישי, 30 במרץ 2012

קריאה לסדר

אביב הגיע, פסח בא!
הימים מתחממים, האלרגיות מציקות, אדי הסנט מוריץ באוויר, ואנחנו מותקפים מכל עבר בפרסומות שמנסות לשכנע אותנו לחדש את הבית בכלים ואביזרים שכבר יש לנו. בתקופה זו של השנה נהוג שהמוני בית ישראל עטים על רשתות השיווק ומעמיסים על עגלותיהם שלל מגדנות ומטעמים לכבוד החג. ההנחה היא שנוציא לפחות כמה מאות שקלים, אם לא אלף ויותר, על אוכל לכבוד החג. 
אבל נסו רגע לעצור ולחשוב. האם זה באמת הכרחי?

חג הפסח הוא חג שבו נפתרים מהחמץ נכון? חמץ הוא לא רק תערובת מותססת של דגן ונוזל.
עבורי לפחות, חמץ הוא כל הדברים שאגרתי לאורך כל השנה שאני לא באמת צריכה:
אולי כבר נעביר את ערימת הבטריות הזאת למחזור? אולי הגיע הזמן לזרוק את הסיכומים לבגרות באזרחות, שכן מזמן כבר סיימתי אוניברסיטה? אולי נעביר סוף סוף את ערימת הבגדים הישנים, שיושבת חודשים במחסן, לצדקה? אולי כבר נבלע את הרוק, נשלם את הקנס ונחזיר את הספרים האלה לספרייה?

כשאני מנקה את הבית לפסח, אני לא מצפה שהבית יהיה נקי באופן מושלם. אין לי ימים שלמים לבלות בניקוי פאנלים (מה זה בכלל?) וסיוד קירות. אבל אני כן שואפת להגיע לפסח קלה יותר - פחות בלגן בבית, פחות מאגרי אוכל אינסופיים במזווה, פחות מועקה על הנשמה.

לכן קניית האוכל המאסיבית הזאת לכבוד החג כל כך צורמת לי. הרי בילינו את החודש האחרון בלאכול פסטה עם פתיתים ופירורי לחם בפיתה כדי לרוקן את הבית מכל החמץ הישן. אז למה אנחנו ישר חוזרים וממלאים אותו שוב בלי אבחנה? לפי כמויות ההעמסה המקובלות סביב החג היה אפשר לחשוב שפסח זה חודש ולא שבוע.

אל תבינו אותי לא נכון. יש בהחלט מקום להשקעה, לכבוד ולהדר של ארוחת החג המסורתית. כולנו בסופו של דבר רוצים לשבת מסביב לשולחן ולראות את משתתפי הסדר שלנו נהנים מארוחה טעימה וחגיגית. אבל, כמו שאני תמיד מזכירה סביב החגים, אוכל טעים ומיוחד לא חייב לעלות מאות שקלים, ולא צריך להעמיס בשבילו עגלה וחצי בסופר. 
אני הצבתי לעצמי אתגר, להרכיב כמה תפריטים לליל הסדר ל-8 משתתפים, כולם בפחות מ-150 ש"ח. 

לפני שיקומו כל החכמולוגים לצעוק עלי, לא, התפריטים לא כוללים יין, מצות, ושאר סממני הסדר שאינם חלק מה"שולחן עורך". אתם יכולים להתפנק ביינות איכות, אתם יכולים להזמין מצות יד שמורות של הבבא בובה, ואתם יכולים לשתות יין פטישים ב-10 ש"ח לבקבוק ולאכול את המצות בשקל מהסופר. בעניינים האלה יש מנעד מחירים כל כך גדול, ולכולם יש רגשות כל כך חזקים בעניין שאני ממש לא רוצה להכניס לשם את הראש. 

אני לא פה כדי לעשות לכם נו נו נו ולהגיד לכם מה לעשות. אם חשוב לכם להשקיע כמות גדולה של כסף ולקנות את הבשרים, הדגים והירקות הכי יקרים, לא אעצור בעדכם ולא אשפוט אתכם. אני רק פה כדי להגיד לכם שזה לא *חייב* להיות ככה. חג הפסח הוא חג החירות, ואתם חופשיים לתכנן את ארוחותיכם כך שתימנעו משבירת התקציב המשפחתי ומגרירת תשלומים עד ראש השנה. היעד הזה הוא בחלט בר ביצוע.

אם כך נתחיל. הרכבתי לנו שלושה תפריטים לדוגמא. הראשון מסורתי-אשכנזי (אני לא אתיימר להציג פה תפריטים מסורתיים מעדות שאני לא מכירה), השני לקצרים בזמן, שרוצים לנפק ארוחת חג מרשימה בלי לבלות שעות על גבי שעות במטבח. השלישי הוא תפריט חלומותי - תפריט אביבי וקליל יותר, מלא במנות השופעות ירקות ופירות אביביים. ממש לא צריך לקחת את הצעותיי כתורה מסיני. נסו להבין את העקרונות מאחוריהם - שימוש בבשרים ועופות זולים יותר, ירקות זולים ובעונה ולא לפוצץ במיליון מנות ותוספות שלאף אחד לא יהיה מקום בשבילם בבטן.

תפריט מסורתי
רוב המנות המסורתיות לפסח דווקא די זולות. מרק עוף עשוי בעיקר מירקות זולים עד זולים מאוד (סלרי, גזר, בצל וכו'). אם מקפידים להשתמש בכנפי עוף, ולא בחלקים יקרים יותר כמו כרעיים, גם מקבלים המון טעם, וגם חוסכים המון כסף (חצי קילו כנפיים יעלה בסביבות החמישה שקלים והוא מספיק בהחלט לסיר גדול של מרק).
גם כבד עוף הוא אחד מהבשרים הזולים, לרוב פחות מ-10 ש"ח לקילו. קוגל תפוחי אדמה, ושאר מאכלים מבוססי תפוחי אדמה הם גם זולים, שכן קילו תפוחי אדמה יעלה לכם פחות מ-5 ש"ח. צימעס גם הוא מאכל חסכוני למדי כל עוד משתמשים בגזר טרי ולא בגזר גמדי קפוא (למרות שגם אז הוא לא כזה יקר).
אז מה נשאר? לוודא שלא משתגעים במנה העיקרית. אם אתם רוצים להכין בשר חפשו מתכונים עם נתחים זולים יותר כמו חזה (מס' 3), צלעות (מס' 2) ושריר הזרוע (מס' 8). אתם יודעים כבר שאני תומכת בשימוש בבשר קפוא לקדירות ותבשילי בשר בבישול איטי, כל עוד מוודאים שהבשר איכותי ולא מכיל כל מיני תוספות של חלבוני סויה, מים ושאר מריעין בישין. ראו פה להרחבה.

מרק עוף עם קניידלך (כ- 15 ש"ח)
כבד קצוץ (מסודר יפה בתוך עלה של חסה כמובן) (כ-15 ש"ח)
צימעס (כ-16 ש"ח)
סלט ירוק (כ-10 ש"ח)
מוס שוקולד (כ-15 ש"ח)


סה"כ: 145 ש"ח

תפריט חסכוני בזמן
המכנה המשותף של רוב המתכונים פה הוא מינימום שלבי הכנה, מערבבים הכל ויאללה לתנור/לסיר. 
אנטיפסטי של ירקות בתנור זו אחלה מנה לאנשים שרוצים להיראות כאילו הם השקיעו, בלי להשקיע באמת. חותכים המון ירקות בגסות, מתבלים בשמן זית ומעט תבלינים אהובים, אופים כמה שצריך, ומקבלים שלל ירקות זהובים ומתוקים. דאגו רק לסדר אותם יפה על מגשים או קערות, כל מין עם מינו ולא בבלאגן. כך יראה שהכנתם כמה מנות שונות, ואף אחד לא צריך לדעת שכולם בעצם נאפו ביחד.
בנוגע לדגים... תראו, יש הבדל באיכות בין קפוא לטרי, אי אפשר להתכחש. אם אתם אוהבים דגים קפואים וקונים ומכינים אותם בדרך כלל, תמשיכו כך, זה טעים והרבה יותר זול. אם אתם אוהבים דגים טריים, ויודעים להכין אותם (חבל לקנות דגים יקרים פי 2 או 3 ואז לייבש אותם), קנו טרי, וקצצו בעלויות במקום אחר - אפשר להכין עוף במקום בשר נגיד. שתי עופות שלמים יספיקו בהחלט לשמונה אנשים.


מרק עוף (אם יש לכם כוח, עם קניידלך) (כ- 15 ש"ח)
דג בתנור עם עגבניות ואורגנו טרי (למשתמשים בדגים קפואים אפשר להכין עם סול או נסיכה קפואים מופשרים ומסוננים) (כ-30 ש"ח לקפוא, 50 לטרי, תלוי מאוד איפה אתם קונים ובסוג הדג כמובן)
אנטיפסטי (השתדלו שרוב הנפח יהיה מירקות זולים יחסית כמו חציל, קישוא, בצל סגול וכד') (כ-15 ש"ח)
סלט ירוק (כ-10 ש"ח)
בראוניז כשר לפסח (צריך לגלול קצת למטה כדי להגיע למתכון) (כ-12 ש"ח)

סה"כ: 147-138 ש"ח

תפריט אביבי
כשאני עוברת על המתכונים המסורתיים שלנו לפסח אני תמיד מרגישה שבכל המנות צריך לבשל את האמ-אמא של המרכיבים - טוחנים את המצה לקמח מצות, משרים אותה במים לריכוך, מייבשים, אופים, מטגנים, משרים, מצפים... זה כל כך... מעובד. סדר חלומותי יכלול מאכלים פשוטים יותר. פחות פשטידות וקוגלים, יותר תבשילים פשוטים שנותנים למרכיבים לככב (חוץ מקניידלך. קניידלך זה הדבר הכי טעים בעולם, לא משנה כמה זה מעובד. אף פעם לא התחייבתי לקונסיסטנטיות).
סדר חלומותי יהיה גם פחות עמוס באוכל. עד שמסיימים עם כל ההקראות והנטילות והתבילות והברכות לאנשים בדרך כלל אין כוח לארוחה רב מנתית, אבל הם אוכלים בכל זאת, כי מארחינו טרחו יומיים על הארוחה הזו, לא נעים. אני הייתי שמחה לשם שינוי, לקום בבוקר שאחרי ליל הסדר בלי להרגיש שאני עדיין מפוצצת מליל אמש.


מרק תרד ומנגולד (בשבילי עם קניידלך, תודה.) (כ-25 ש"ח)
סלטים: סלט עגבניות שרי ב-2 צבעים(אבל הייתי מחליפה את הצנוברים בשקדים או אגוזי מלך, כי הם עולים הון תועפות בשנה-שנתיים האחרונות, יותר מ-15 שקל למאה גרם), סלט כרוב, סלט ירוק, כמה שיש לכם כוח... (15 ש"ח, 5 ש"ח ו-10 ש"ח בהתאמה)
עוף בתנור בעשבי תיבול ושום (כ-45 ש"ח)
תפוחי אדמה אפויים בתנור עם שמן זית רוזמרין (כ-5 ש")
ארטישוקים עם מיונז ביתי (כ-22 ש"ח)
תותים בשוקולד (כ-14 ש"ח)


סה"כ: 141 ש"ח


למי שתהה: את הערכות המחיר ביססתי על על המחירים ברמי לוי, הסופר הקרוב למקום מגורי, כפי שהם מופיעים באתר mysupermarket.co.il. אתר שימושי להזמנת קניות באינטרנט תוך השוואת מחירים ברשתות השונות.


רוצים עוד רעיונות לתפריטים או מנות שיתאימו לשולחן החג שלכם? אני פה בשבילכם בדף הפייסבוק של בישול בזול.
חג שמח!

יום שלישי, 27 במרץ 2012

הבוקר אולה!

יש לי בעיה עם ארוחות בוקר. בעצם כמה. 
קודם כל, הקיבה שלי לא פתוחה לאורחים עד לכמה שעות אחרי שאני קמה - אני לא בנאדם של בוקר, ולוקח קצת זמן עד שכל המערכות הרלוונטיות מתחילות לתפקד. מכיוון שיש לי עבודה ומצפים ממני אשכרה להגיע לשם כל בוקר (החוצפנים!), התוצאה היא שאני כמעט אף פעם לא אוכלת ארוחת בוקר בבית.
עוד בעיה היא שאני לא מתה על אוכל של ארוחת בוקר. הוא קצת... חסר השראה. המנעד שלו הרבה יותר מצומצם מאשר האוכל שמקובל לאכול כארוחת צהרים נגיד. לרוב מדובר בפחמימות ממותקות קלות - דגני בוקר, חטיפי אנרגיה, גרנולה או דייסת קוואקר, מאפינס, קורסונים ... לפעמים הם טעימים (אני חיה על דייסת קוואקר בחורף), אבל בשלב כלשהו הם מתחילים לשעמם. הייתי שמחה מדי פעם לארוחת בוקר עם אוכל "אמיתי", וטעמים ערים יותר. 
(יכול להיות שאני מושפעת מאישי, שבכיף יאכל שניצל עם אורז לארוחת בוקר. כהוכחה ניצחת להשפעתו עלי, בבוקר לאחר חתונתנו חגגנו בארוחת בוקר שחיתותית של פרגיות וסטייקים - שאריות שהאולם ארז לנו ברוב אדיבותו. באמת אין על סטייק לארוחת בוקר.
הממ... יש מצב שאיבדתי עכשיו 80% מקוראי הנשיים. כלומר 72% מקוראי הבלוג. אז תשכחו ממה שאמרתי כאן הרגע. 
בכל מקרה...)
כשהייתי בארה"ב אחרי הצבא גיליתי את נפלאות הברקפסט בוריטו. לוקחים טורטייה וממלאים אותה בכל מיני דברים טובים - ירקות, שעועית, סלסה, גבינה, ביצים וכדומה, ומקבלים ארוחת בוקר טעימה, ומעניינת פי מאה מקערת קורנפלקס. כמובן שהבוריטוס הללו לא באמת צריכים להיות מוגבלים לארוחות בוקר, הם נפלאים בכל ארוחה. אבל אני חושבת שהם מתאימים במיוחד לארוחת בוקר - הם בגודל מושלם, לא גדול מדי, לא קטן מדי, והם מלאים בדברים טובים שנותנים אנרגיה עד הארוחה הבאה.

עכשיו שיש טורטיות בכל סופר (לא צריך לחכות לשבוע אמריקה), וחלקם אפילו במחיר נסבל, אני יכולה להכין לעצמי תבנית שלמה של בוריטוס ממולאים על פי העדפותי, לעטוף ולהקפיא אותם בבודדים. כך, כל פעם שבא לי ארוחת בוקר כיפית, אני לוקחת בוריטו מהפריזר ומחממת במיקרו בעבודה. אוכל אמיתי, טעים ומשביע ב-60 שניות.

בנוגע לשעועית במילוי הבוריטוס, יש לכם כמה אפשרויות. האפשרות החביבה עלי היא להשתמש בפחית של שעועית אדומה בצ'ילי. הבעיה היא שקודם כל, לא תמיד יש את זה (בפעם האחרונה שהייתי ברמי לוי לא היה. כנראה שזו פחית פחות פופולרית. חח. אליטרציה.) , ובנוסף, זה חריף ברמות. 
לכן, אם אתם לא מוצאים שעועית בצ'ילי, או לא אוהבים חריף, אתם יכולים גם להשתמש בפחית של שעועית ברוטב עגבניות. מי שבכל זאת אוהב חריף יכול לתגבר את החריפות עם צ'ילי גרוס כפי שמוסבר במתכון.
וכמובן שאתם יכולים להשתמש גם בשעועית ביתית מבושלת אם יש לכם. 2 כוסות יעשו את העבודה. יותר בריא וזול, אבל מצריך התכוננות מראש.

אז למה אני מעלה את המתכון הזה עכשיו אתם שואלים? קודם כל, ההכנה היא מאוד פשוטה ומהירה. זורקים חצי מהמרכיבים למעבד מזון, מערבבים פנימה את כל היתר, מגלגלים, אופים וזהו. אין הכנות מקדימות, קיצוצים וכדומה, כך שתוכלו לחזור במהירות למלאכת מיגור החמץ. 
בנוסף, המתכון מאוד מודולרי. למעט הכוסברה, משתמשים בכל המרכיבים בשלמותם, כך שלא ישארו לכם כל מיני טורטיות מיותמות, קופסאות שימורים חצי אכולים ושאר מרכיבים שחבל לזרוק ושחייבים לסיים לפני פסח. 
הערה אחרונה לגבי מחירים - שימו לב למחיר הטורטיות. יש טורטיות שעולות 10 ש"ח, יש כאלה שעולות 20 ומשהו. אתם רוצים את הזולות יותר. למקרה שתהיתם, לרוב יש מדף או שניים של טורטיות באיזור של הלחם בסופר. לגבי השימורים (תירס ושעועית), לעתים קרובות יש מבצעים על שימורים (3 ב-10 וכאלה), אז שווה לחכות ולקנות כמה במבצע. 
המתכון הזה לא לא מהזולים בבלוג אבל הוא קל ופשוט, בריא למדי, ומלא טעמים מעניינים ששוברים את שגרת הטעמים שאנחנו רגילים אליה.

בוריטוס פשוטים ומהירים
מאת: בישול בזול
עלות: כ-26 ש"ח
כמות: 8 בוריטוס


מרכיבים
8 טורטיות (1 חבילה)
1 בצל סגול קטנטן (או 1/4 בצל סגול גדול)
כוסברה טרייה לפי טעמכם האישי (אני שמה בערך 10 גבעולים)
1/4 כפית מלח
1/4-1/2 כפית צ'ילי גרוס (רק אם אתם *לא* משתמשים בשעועית בצ'ילי)
2 עגבניות בינוניות
1 פחית שימורים שעועית אדומה בצ'ילי, אם אין, אפשר להשתמש בפחית שעועית ברוטב עגבניות
1 פחית קטנה של תירס (או 2/3 פחית גדולה), מסוננת
1/2 גביע שמנת חמוצה (או גביע "חצי מנה" שמנת חמוצה)
50 גרם גבינה צהובה מגוררת

הוראות הכנה
טוחנים במעבד מזון את הבצל, הכוסברה, הצ'ילי (אם משתמשים) והמלח, עד שהכל קצוץ דק ואחיד. מוסיפים את העגבניות ומעבדים בכמה פולסים עד שהעגבניות מרוסקות בצורה אחידה. אל תטחנו אותן עד לרמת המחית - אנחנו מכינים סלסה, לא גספצ'ו.
מוסיפים למעבד חצי מהשעועית ומעבדים עוד כמה פולסים, עד שהשעועית מעוכה מעט. 
מעבירית את התערובת לקערה ומערבבים פנימה את יתר השעועית (כולל רוטב), התירס, והשמנת החמוצה.
משמנים קלות תבנית מלבנית גדולה ומגלגלים את הטורטיות: מניחים כמה כפות גדושות של מלית במרכז כל טורטיה, מגלגלים ומניחים בתבנית. אני לא עושה גלגולים יפים עם קצוות מקופלים למטה וכאלה. אין לי כוח, והטורטיות ממלאות את התבנית יותר טוב כשמגלגלים ישר. אם נשאר לכם מלית אחרי גלגול הטורטיות, סדרו אותה בתבנית ליד קצוות הטורטיות המגולגלות.
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות, במשך 10 דקות. מוציאים את הטורטיות. מפזרים מעל את הגבינה המגוררת. במשך עוד 10 דקות עד שהמלית של הטוריטיות והגבינה מעל נמסות ומבעבעות.

מתקדמים עם עניין איכות הצילום... פה חטאתי בחטא הצילום בלילה עם פלורוסנטים, אבל למדתי
איך עושים custom white balance אז זה נראה הרבה יותר טוב ממה שזה היה יכול להיראות...
אה, ואני מתנצלת על הבדיחה הדלוחה שבכותרת. כנראה אדי חומרי הניקוי שבאוויר מטשטשים
לי את המוח.


יום רביעי, 21 במרץ 2012

מאק אנד צ'יז אנד בירה

מי שקורא בלוגי/מגזיני/אתרי אוכל למיניהם יודע שה-"מאק אנד צ'יז" חזר לאופנה ובגדול. מאק אנד צ'יז, קיצור של מקרוני אנד צ'יז, הוא בסך הכל מקרוני עם רוטב גבינה, לרוב אפוי כסוג של פשטידה. מדובר במאכל ביתי פשוט שכל ילדי אמריקה גדלו עליו, אם בגרסה המקורית, ואם בגרסת האינסטנט התעשייתית, שכללה חפיסה של אבקת "גבינה" כתומה זוהרת ליצירת הרוטב.
אולי זה חוסר היציבות הכלכלית שגורם להם להתגעגע לימים הטובים, אולי זו תגובת נגד לכל תנועת הדיאטות והאוכל הבריא, אבל האמריקאים רוצים את המאק אנד צ'יז שלהם - קרמי מבפנים, קרנצ'י מבחוץ, חם, מנחם ומשמין.
(שם מעולה ללהקה לא? חם מנחם ומשמין. הממ.)
כיום, המקרוני אנד צ'יז פרץ את גבולות הבית והקפיטריה המוסדית, והוא מככב במדורי המתכונים במגזינים, בבלוגים ברחבי הרשת, ואף בתפריטי מסעדות העילית. אנשים נותנים לו טוויסטים אינסופיים - בייקון, גבינות שונות, תוספות של שלל רקות ועשבי תיבול, שמן כמהין...
אני לא ממש הצטרפתי לחגיגת המאק אנד צ'יז עד כה, כי צריך קודם לבשל את הפסטה, אז להכין את רוטב הגבינה, ואז עוד להרכיב ולאפות... כל הסיפור נשמע לי מסובך מדי ומלכלך יותר מדי כלים. למה צריך את כל השלבים האלה כשאפשר פשוט לאכול פסטה חמה עם קצת גבינה מותכת?
אבל אז מצאתי את המתכון הזה. מאק אנד צ'יז *אנד בירה*. זה כבר נראה יותר מעניין (ולא נראה לי שלשפוך פחית בירה מעל הספגטי עם גבינה שלי תיצור את אותו האפקט). ומה אומר לכם חברה? מי שלא ערבב גבינה לתוך רוטב בשמל ובירה, כשהגבינה התמסרה ונמסה באושר לתוך הרוטב החם והסמיך, לא ראה שמחה קולינרית מימיו. באופן לא מפתיע, התוצר הסופי נהדר - עשיר וגבינתי עם נוכחות מורגשת, אבל לא משתלטת של הבירה. בהחלט כמה רמות מעל קערת פסטה עם גבינה מותכת. וברוח אירלנד וסנט פטריקס דיי החולף, מסתבר שהמאק אנד צ'יז אנד בירה הולך נהדר עם כרוב כבוש. באמת. היה לי פחית של כרוב כבוש במקרר בעבודה (אל תשאלו), והשילוב ביניהם הסתבר כאחלה שיחוק. סוג של אוכל ברים כזה, רק שהבירה בתוך האוכל. 


אם כל המלל דלעיל עוד לא שכנע אותכם שכדאי לכם להכין מאק אנד צ'יז אנד בירה, קחו בחשבון שעוד מעט פסח, והמנה הזו היא מכסחת חמץ משולשת. גם פסטה, גם בירה וגם פירורי לחם. שלושה חמצים במחיר אחד. זה חייב להיות מצווה.
אם כבר מדברים על חמץ, זו ההזדמנות להזכיר - אם יש לכם חמץ שאתם רוצים להיפטר ממנו ולא יודעים איך, גשו לעמוד הפייסבוק של בישול בזול ואשמח לחשוב איתכם על מתכונים. נסו ותראו ישועות!


מאק אנד צ'יז אנד בירה
מבוסס על: המתכון הזה עם שינויים שלי
עלות: כ-18 ש"ח
כמות: כ-8 מנות


מרכיבים
250 גרם פסטה קצרה (מקרוני, פנה וכדומה)
30 גרם חמאה
2 כפות קמח
1 כוס חלב
1 כוס בירה
1/4 כפית פפריקה חריפה (או יותר למי שאוהב חריף)
1/4 כפית אגוז מוסקט
1/4-1/2 כפית מלח
200 גרם גבינה צהובה מגוררת
חצי כוס פירורי לחם


הוראות הכנה
מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן, מסננים ומעבירים לתבנית בינונית.
בזמן שהפסטה מתבשלת, מכינים את רוטב הגבינה והבירה. מחממים בסיר בינוני את החמאה עד שהוא נמס ומתחיל לבעבע. מוסיפים את הקמח, בוחשים ומטגנים כ-2 דקות, עד שהתערובת חומה בהירה. מוסיפים את החלב והבירה (אתם יכולים למדוד אותם לתוך אותה כוס, או להוסיף אחד אחרי השני, לא משנה) בהדרגה, תוך כדי בחישה נמרצת, כדי להימנע מגושים. מוסיפים את הפפריקה, אגוז המוסקט והמלח, מביאים לרתיחה ומבשלים 2 דקות. מורידים מהאש ומערבבים פנימה בהדרגה 150 גרם מהגבינה המגוררת.
שופכים את רוטב הגבינה והבירה מעל הפסטה בתבנית, מפזרים מעל את פירורי הלחם ומעל את יתר 50 גרם הגבינה.
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות במשך כחצי שעה, עד שהמאפה מזהיב.
אוכלים חם, מומלץ עם כרוב כבוש בצד.


תמונות ראשונות עם המצלמה החדשה. ירידה לצורך עלייה.

יום שלישי, 13 במרץ 2012

הוא מתקרב

נו חברים, שרדתם את פורים? אכלתם המון במבה לולו וסוכריות תרנגול אדומות על מקל? נהניתם?
יופי! 
כי... 
עוד מעט פסח! 
מואהאהאהאהא!!
סליחה. לא התכוונתי לאמר זאת בצורה כל כך בוטה.
אבל ידוע שאחת מתופעות הלוואי החמורות של סיום חג הפורים היא ההתקרבות חסרת הרסן של חג הפסח. 

אם אתם מהאנשים שהולכים באמת להעלים את כל החמץ מהבית עד פסח, כדאי שתתחילו לתכנן כבר עכשיו. במיוחד אם אתם מתחזקים מזווה מפואר מלא במגוון סוגי חמץ, כמוני. הכי באסה זה להגיע לשבוע לפני פסח ולגלות מלאי פיתות ועוגות בפריזר, ופירורי לחם ועוגיות ודגנים ופסטה וקרקרים בארון, ולדעת שבחיים לא תוכלו לסיים הכל תוך שבוע. 

איך עושים את זה?
מתחילים בלעשות ספירת מלאי של כל החמץ בבית. יש כאלה שלא סומכים על מכירת החמץ בפסח בכלל, יש כאלה שמוכרים קמח ודגנים אבל לא חמץ גמור, יש כאלה שמוכרים רק אריזות סגורות, כל אחד לפי המנהג שלו. אז קחו לכם 20 דקות הערב ועברו על תכולת המקרר, המקפיא והמזווה, כדי לגלות מה אתם רוצים לסיים עד פסח. בתור בונוס אתם עשויים לגלות כל מיני מוצרי מזון שחשבתם שאין לכם ("הנה הקקאו!!" true story), או לחלופין, דברים שהיו פעם מוצרי מזון וכעת הם מקור הריח המוזר הזה במקרר שלא הבנתם מאיפה הוא מגיע.

ברגע שאתם יודעים את מי אתם צריכים לסיים, זה כבר יותר קל.
מתחילים בלצמצם קניות חמץ באופן כללי - אל תקנו עוד קילו של חיטה השבוע אם אתם צריכים רק חצי כוס לחמין. אל תקנו אריזת חסכון של שקדי מרק שלא תספיקו לאכול יותר מחצי ממנה עד פסח. אם אתם מתעתדים לזרוק חצי מהחבילה בעוד חודש, זה לא בדיוק חסכון.
עכשיו שאתם יודעים שכמות החמץ הנכנסת לבית היא מינימלית, צריך להגביר את צריכת החמץ שכבר נמצא שם. 
אם רשימת המוצרים שאתם צריכים לסיים תהיה אצלכם בראש, אתם כבר תצליחו לחשוב איך אתם מסיימים הכל תוך חודש. כי חודש זה המון זמן.
גיליתם 2 קילו שיבולת שועל שהתחבאו באחורי המזווה? אולי כדאי להכין עוגיות קוואקר במקום עוגיות השוקולד צ'יפס הרגילות לשבת? גיליתם 3 אריזות ספגטי שנקנו במבצע לפני חצי שנה? כנראה הגיע הזמן לנסות את כל מתכוני הפסטה האלה בספר המתכונים החדש. 
לנו יש קילו גריסי פנינה במזווה, ואני מתכוונת לזרוק חופן גריסים לתוך כל המרקים שאכין בשבועות הקרובים. בסוף זה יגמר, ובדרך נהנה ממרקים סמיכים ומשביעים יותר.

אם כך, כשירות לציבור, אשתדל בשבועות עד פסח לספק לכם מתכונים מחסלי חמץ טעימים, פשוטים ופרקטיים, שלא מצריכים אתכם לקנות עוד מלא מוצרי חמץ כדי להכין אותם.
נותרה לכם חצי חבילת מקרוני, קילו פירורי לחם וחבילת גליליות שאתם צריכים לסיים ולא יודעים איך? גשו לעמוד הפייסבוק של בישול בזול וננסה לחשוב על פתרונות יצירתיים לחיסול חמץ.

נתחיל במתכון פסטה קליל במיוחד. הבישול היחיד שמתבצע פה הוא בישול הפסטה, כל יתר המרכיבים נקצצים ומתווספים לפסטה החמה כמו שהם. כך יש לכם פה עוד מתכון לארוחה ב-15 דקות, ואף פחות, אם אתם מצליחים לסיים את הקיצוצים בזמן שהפסטה מתבשלת.
השתדלו להשתמש בזיתים מתובלים טעימים ולא בסתם זיתים מגולענים מפחית שימורים, המנה נהיית הרבה יותר מעניינת ככה. הזיתים שלי נקנו במשקל ברמי לוי (בפחות מ-4 שקלים למאה גרם) והגיעו עם לימון כבוש ופלפלים חריפים. יאמי :)


פסטה עם עגבניות, זיתים ובזיליקום
מאת: בישול בזול
עלות: כ-14 ש"ח
כמות: כ-4 מנות


מרכיבים

250 גרם (חצי חבילה) פסטה
1-2 כפות שמן זית
1 עגבניה גדולה או 2 בינוניות
70 גרם זיתים מתובלים, מגולענים או לפחות מבוקעים (כי אז יותר קל לגלען אותם)
1/2 כוס עלי בזיליקום (עלים מ 5-6 גבעולים)
1/8-1/4 כפית מלח
כמה סיבובים ממגרסת הפלפל
100 גרם גבינה מלוחה (פטה, בולגרית, משהו בסגנון)


הוראות הכנה
מכינים את הפסטה לפי הוראות היצרן.
בזמן שהפסטה מתבשלת קוצצים את העגבניות, מגלענים את הזיתים אם צריך וקוצצים, ושוטפים וקוצצים את עלי הבזיליקום.
מיד לאחר סינון הפסטה מערבבים לתוכה את שמן הזית, ולאחר מכן את העגבניות, הזיתים, הבזיליקום, המלח והפלפל.
מפוררים מעל כל מנה רבע מהגבינה המלוחה ומגישים חם.


אני השתמשתי בספגטי מחיטה מלאה כי זה מה שהיה פתוח במזווה.
אתם מוזמנים להשתמש בכל פסטה בה חשקה נפשכם.

יום ראשון, 4 במרץ 2012

העוגה שהתחפשה, מדריך מצולם


עוד מעט פורים! יאי! אתם יודעים כבר למה אתם מתחפשים? אני עוד לא סגורה, אבל הקאפקייקס שלי כבר יודעים למה הם מתחפשים. 
מה זה? מה לחשתם לי שם? קאפקייקס לא מתחפשים לפורים?! בטח שהם מתחפשים! 
היום אנחנו מכינים בורגרקאפקייקס - קאפקייקס בתחפושת המבורגר, הקאפקייק המושלם לפורים.
אני חשה שאתם מתחילים להילחץ.
אולי אתם חושדים שקאפקייקס זה רק לאשפי אפייה עם קורדינציה של נמר וחשבון פתוח בחנות אפייה? 
ובכן אל דאגה. המתכון הזה איננו מהמתכונים ש"כל אחד יכול להכין" כש"כל אחד" מוגדר כ-"כל אחד שעשה קורס קונדיטוריה ויש לו כוח לכתת רגליו לחנות מתמחה כדי לקנות שלל אביזרים וחומרי גלם יקרים שהוא לא ישתמש בהם יותר בחיים".
את המתכון הזה באמת כל אחד יכול להכין. 
אתם תידרשו לאפות קאפקייקס בתבנית שקעים, להמיס שוקולד לבן, לצבוע אותו בצבעי מאכל (האלה הפושטים מהסופר הם סבבה), ולטפטף אותו על הקאפקייקס עם שקית סנדוויץ מחוררת או כפית. זהו. בלי הזלפות מסובכות, בלי קרמים רגישים, בלי מיקסר אפילו. 
חממו תנורים, אנחנו מתחילים!


בורגרקאפקייקס  - קאפקייקס בצורת המבורגר
מאת: בישול בזול
עלות: כ-22 ש"ח 
כמות: כ-20 בורגרקאפקייקס 

מרכיבים
לקאפקייקס
2 ביצים
1 כוס שמן
1 כוס מים
1 גביע שמנת חמוצה
1 כפית תמצית וניל
2.5 כוסות סוכר
3.5 כוסות קמח
3.5 כפיות אבקת אפייה
1 כפית מלח
2 כפות קקאו

לציפוי 
200 גרם שוקולד לבן
צבעי מאכל

הוראות הכנה
מכינים את הקאפקייקס:
טורפים את הביצים, השמן, המים, השמנת החמוצה, הוניל והסוכר עד שהתערובת אחידה. 
בקערה נפרדת מערבבים את הקמח, אבקת האפייה והמלח.
מוסיפים את תערובת הקמח לתוך קערת הנוזלים ומערבבים רק עד שהבלילה אחידה.
מרפדים תבנית שקעים במנז'טים (אפשר גם בלי מנז'טים אם יש לכם תבנית סיליקון ואתם בטוחים שתוכלו לחלץ ממנה את הקאפקייקס בשלמות).
משתמשים רק ב-2/3 מהבלילה וממלאים כל שקע בתערובת עד לכ – 2/3 מגובהו. אמורים לצאת לכם 20 קאפקייקס לבנים.
כעת מערבבים לתוך הבלילה הנותרת את הקקאו לקבלת בלילת שוקולד חומה.
ממלאים את יתר השקעים, שוב עד ל-2/3 גובה, אמורים לצאת לכם 10 קאפקייקס חומים.
אופים את הקאפקייקס בחום בינוני, 180 מעלות במשך 20-25 דקות, עד שהקאפקייקס תפוחים, ריחניים וקיסם הננעץ במרכזם יוצא יבש.

מקשטים את הקאפקייקס:
נותנים לקאפקייקס להתקרר לטמפרטורת החדר, מחלצים אותם מהתבנית ו/או המנז'טים ומסדרים על משטח העבודה. אם הקאפקייקס השוקולד שלכם יצאו תפוחים ומחודדים מדי, הורידו להם את החלק השפיצי העליון. הם צריכים לשבת מסונדווצ'ים בין 2 חצאי קאפקייקס לבנים, וקשה לעשות את זה אם הם לא שטוחים למדי.
קפד ראשו
חוצים את כל הקאפקייקס לחצי, גם הלבנים וגם החומים.

מצוותים לכל 2 חצאי קאפקייק לבן, חצי קאפקייק אחד חום, ומניחים את החצי החום בין 2 החצאים הלבנים. 
נכון שהם כבר די נראה כמו המבורגרים?
ממיסים את השוקולד הלבן במיקרוגל, בפולסים של 30 שניות ומערבבים בין כל פולס לפולס. כשהשוקולד מומס, מעבירים קצת יותר מחצי ממנו לקערה נפרדת, ומערבבים לתוכה 2-3 טיפות צבע מאכל ירוק בשביל ה"חסה".

מעבירים את השוקולד הלבן הצבוע לתוך פינה של שקית סנדוויץ', וחותכים את השקית ממש ממש בקצה. הנה תראו, יש לכם שקית זילוף!
השתמשו בטריק הזה רק עם שקיות סנדוויץ' עמידים יחסית. הזולים ו/או המתכלים נוטים להתפוצץ אם מזליפים חזק מדי.
 פותחים את סנדוויצ'י ההמבורגר שיצרנו, ומזליפים מהשוקולד הירוק בקצה ה"המבורגר"
חסה לתפארת
זה לא צריך לצאת הכי יפה בעולם. אתם במילא רק תראו את הקצוות מבצבצים מתחת ל"לחמניה".
מכוער? לא משנה, בסוף הרוב יוסתר על ידי החצי הלבן העליון.
אם אין לכם שקית סנדוויץ' עמידה מספיק או שאין לכם כוח להתנסות בהזלפות אפשר גם להשתמש פשוט בכפית ולטפטף/למרוח את השוקולד על הקאפקייקס
המבורגר במצב כפית
מכסים מיד את הקאפקייקס המוזלף בחצי הלבן העליון שלו כדי שהשוקולד יתמצק וידביק את הלחמנייה להמבורגר.
אחרי שהזלפתם את החסה, אתם יכולים להחליט אם אתם טיפוסים של קטשופ, חרדל, מיונז, או גם וגם וגם, ולצבוע את יתר השוקולד המומס בהתאם (יכול להיות שהוא יצטרך עוד כמה שניות במיקרו לריכוך, אם הוא התמצק בזמן שהזלפתם). 
אני החלטתי הפעם להסתפק בקטשופ בלבד, וצבעתי את יתר השוקולד באדום כהה.
מתחילים בלטפטף כמה טיפות שוקולד על החלק העליון של הלחמנייה התחתונה ולהדביק אותה להמבורגר מלמטה, כדי לסגור את ההמבורגר שלא יתפרק.
אז מטפטפים כמה טיפות של "קטשופ" על כל המבורגר. יותר קל לעבוד כשההמבורגר שוכב על הצד.
ודאו שאתם לא מטביעים את החסה בקטשופ. שישאר הרבה ירוק מבצבץ.
אתם מוזמנים להזליף גם "חרדל" (צבעו את השוקולד בצהוב) או "מיונז" (השאירו אותו לבן), ואפשר להזליף גם בחלק התחתון של ההמבורגר (כשהכנתי הפעם לא היה לי כוח והזלפתי רק בחלק העליון). אפשר גם לפזר שומשום מעל ה"לחמניות". מה שבא לכם. 

נו, מה אתם חושבים על התחפושת?


מוקדש לגיסיי ד'+י' האהובים שביקשו הקדשה :)


חג פורים שמח אנשים!

יום שני, 27 בפברואר 2012

משלוח מנות, הטיפים האולטימטיביים


בואו נדבר על משלוחי מנות, אחד האובססיות שלי הנושאים האהובים עלי.
אני אוהבת לתכנן באילו מתכונים חדשים ומיוחדים אתנסה, אני אוהבת לפנטז על עטיפות וכלי הגשה צבעוניים, אני אוהבת את שעות האפייה והבישול, וכמובן, את שלב ההרכבה, שבסופה מסודרים משלוחי המנות, כמו חיילים במדי צלופן, על השולחן של המטבח.
אני אוהבת להסתובב אצל כל החברים עם תיק ענק מלא במשלוחי מנות, לראות למה כולם התחפשו, לברך אותם בחג שמח לתת ולקבל משלוחים ולהתפעל מהיצירתיות אחד של השני... אין על פורים.


הבעיה היא שזה יכול להיות עסק קצת יקר.
הבה נסתכל על משלוח המנות הישראלי המצוי:
סלסלת קש בינונית - 3 ש"ח
חבילת ביסלי קטנה - 2 ש"ח
טבלת שוקולד 100 גרם- 5 ש"ח
מיני מקופלת ומיני פסק זמן - 2 ש"ח
אוזן המן + כמה סוכריות גומי או מסטיקים - 1 ש"ח 
קיבלנו עלות של כ-13 ש"ח למשלוח די סטנדרטי, לא מפוצץ, מהודר או מקורי במיוחד. 
אם אתם מתכוונים לתת רק משלוח אחד או שניים, זה עוד בגדר הסביר, אבל עם עשרה משלוחי מנות כאלה הוצאתם 130 ש"ח. 
חבל לא?


בואו נפרק את משלוח המנות המשעמם והקצת יקר הזה, וננסה לראות איך אנחנו מרכיבים משלוחים יפים ומקוריים, בפחות כסף.


צמצמו את גודל האריזה
אתם מכירים את הטריק של הדיאטות - לאכול מצלחת קטנה יותר? הוא תקף גם למשלוחי מנות. אם אתם קונים סלסלות גדולות למשלוחי מנות, תצטרכו למלא אותם בהרבה יותר ג'אנק כדי להימנע ממראה ריק ועלוב. אתם עשויים אפילו למצוא את עצמכם בעולם הבמבה וביסלי בתפזורת, או יותר גרוע, תצטרכו לקנות נייר גרוס כדי למלא את החללים.  
פשוט אמרו לא. אותו כמות משלוח שתיראה פטטית במגש רחב ידים, תיראה נדיבה ומפנקת ארוזה בקפידה בכלי קטן יותר.


תחשבו מחוץ לסלסלה 
אתם יודעים שאף אחד לא באמת משתמש בכל הסלסלות האלה שמקבלים בפורים, יפות ככל שתהיינה. סלסלה ממוצעת תשמש להעברת משלוחי מנות ממוחזרים כמה פעמים לאורך החג, עד שלבסוף תאוכסן מעל למקרר, תעלה אבק עד פסח ותישרף עם החמץ. 
חבל לקנות משהו כל כך חסר פואנטה לא? 
אתם יכולים לקנות צלחת או קערה חד פעמית יפה בפחות מחצי שקל במגוון עצום של צורות, צבעים ודוגמאות. סורו לכם לחנות למוצרים חד פעמיים, היווכחו במבחר, ורכשו לכם סט של עשרות צלחות חד פעמיות יפות ומכובדות ב-10-20 ש"ח. 
מודאגים מזיהום הסביבה? זכרו שחד פעמי לא אומר פלסטיק בהכרח. יש גם צלחות שעשויות מחומרים מתכלים כמו קנה סוכר. 
כמובן שהאופציה הכי סביבתית היא לנצל קופסאות וצנצנות שיש ממילא בבית למשלוח מנות. שנה אחת ארזנו את המשלוחים בתוך סלסלאות הפלסטיק הכחולות של הפטריות והעגבניות שרי ששמרנו במשך כמה חודשים.


אוזן המן ארטיזאן? הלוואי.
וותרו על אוזני ההמן הקנויות 
אף. אחד. לא. אוהב. אותן.
אם אתם מכינים אותם לבד בבית, סבבה.
אם אתם קונים אותם במאפיית גורמה קטנה, סבבה.
אם אתם קונים אותם באריזה בסופר, או במשקל במאפיית זיל הזול בשוק, חבל על הכסף. אתם אוכלים את כל אוזני ההמן הקנויות שנותנים לכם? כמו שאמרו חז"ל, מה ששנוא עליך אל תשים לחברך במשלוח מנות.


קנו ממתקים ושוקולדים בשוק או בחנויות לסיטונאים 
אם אתם מכינים מספר מצומצם של משלוחי מנות ואין לכם כוח לעבור בעוד חנויות נוותר לכם. אבל אם אתם מתכוונים להפציץ בממתקים קנויים, חפשו את החנויות שיתנו לכם דילים. חפיסת שוקולד שווה יכולה לעלות בסופר 6 ש"ח ויותר בכיף. בחנויות סיטונאות יש המון מבצעים של 2 ו-3 בעשר שיחסכו לכם עשרות שקלים במצטבר. שלא לדבר על אריזות הגומי הקטנות והיקרות בטירוף בסופר לעומת שקיות הקילו שאפשר לקנות בשוק ב-20 ש"ח. חפשו בגוגל "ממתקים בסיטונאות" יחד עם שם העיר שבה אתם גרים ותוכלו למצוא בקלות חנות קרובה אליכם.


צמצמו את כמות הפריטים הקנויים במשלוח 
אם אין לכם כוח להכין כלום בבית, ואתם רוצים רק לעבור בסופר, לארוז ולצאת ידי חובה, אני לא אנסה לשכנע אותכם לאפות 20 סוגי עוגיות ביתיות.
אבל תחשבו שנייה על העלויות.
חפיסת שוקולד חביבה של 100 גרם עולה כאמר 5-6 ש"ח. שלושה פאדג' בראוניז  מעוטרים בשוקולד לבן, מפנקים וקלים להכנה (מתכון בהמשך), תופסים יותר מקום במשלוח, הם טעימים ומושקעים יותר, והם עולים שקל וחצי. אם אתם מחפשים לחסוך באמת, העיפו את המוצרים הקנויים היקרים, והחליפו אותם במאפים ומרקחות מעשה ידיכם, שקל להכין בכמויות גדולות.


תפתחו את הראש 
מי אמר שמשלוח מנות חייב להיות מורכבת מג'אנק? יש עולם שלם של מאכלים ומשקאות איתם אפשר לפנק את חבריכם, שלא כוללים במבה וטורטית. אולי הם יעריכו דווקא משלוח של חומוס ביתי, כמה פיתות טריות וסלט? אולי טאפרוור עם מרק טעים, שקיק קרוטונים וכמה כפות חד פעמיות? כשפורים בירושלים יוצא ביום שישי, הרבה מכינים חלות טריות למשלוח מנות, ולפעמים גם פשטידה או קוגל לשבת.
רוצים לצאת הכי מגניבים? רכשו כמה לחמניות טריות, כמה מאות גרמים של פסטרמה (ברוב הסופרים יש מבצע קבוע - קונים 400 גרם ומשלמים על 300), עגבנייה ופחית חמוצים, והרכיבו לכל החברים שלכם סנדוויצים לתפארת. אם אתם באמת עפים עליהם צרפו גם בקבוק בירה.
אחרי יום שלם של ממתקים וסוכר הרוב ישמחו לקצת אוכל אמיתי. את הבמבה והטורטית מישהו אחר כבר יספק להם.


תפסיקו לנסות להרשים את כולם 
אתם עומדים מול מדף השוקולדים/חטיפים/מפיות/יין פטישים ותוהים לעצמכם אם לקנות את היקר יותר או את הזול יותר? קחו את הזול יותר. אף אחד לא יזכור אם נתתם סוכריות גומי של עלית או של כרמית, ולאף אחד לא באמת אכפת. משלוחי מנות נועדו להרבות שמחה בינינו, לא תחרות ועצבים.


רוצים עוד רעיונות וטיפים?
הריני להודיע על הקו החם לענייני משלוחי מנות בפייסבוק של בישול בזול. רוצים רעיונות לגבי:
איך להכין משלוח מרשים בתקציב נתון?
איך להתאים את משלוחי המנות לתחפושת המשפחתית? 
איך להרכיב משלוח למשפחה של אבא עם צליאק, אמא בדיאטה וילדים אלרגיים לחלב?
כתבו לי בעמוד הפייסבוק של בישול בזול ואני מבטיחה לנסות לעזור ולחשוב איתכם.


קבלו עוד טיפ לשדרוג משלוחי המנות: שקיות צלופן.
7-8 ש"ח ל-30 שקיות, נותנים למאפים ביתיים לוק מהוקצע ומרשים.


עכשיו לבראוניז. הם פאדג'יים ושוקולדיים וקלים להכנה, מה עוד צריך? טעם השוקולד מגיע מקקאו, במקום ממאות גרמים של שוקולד, כך שמדובר במתכון זול משמעותית ממתכוני בראוניז אחרים שתראו. לא רק שזה המתכון האהוב עלינו במשפחה, רובנו כבר זוכרים אותו בעל פה.


פאדג' בראוניז
מבוסס על: מתכון מתוך הספר Favorite Recipes of America Desserts, של Marry Anne Richards
עלות: כ-9 ש"ח
כמות: כ-20 בראוניז


מרכיבים
110 גרם חמאה
7 כפות קקאו
2 ביצים
1 כוס סוכר
1 כפית תמצית וניל
3/4 כוס קמח
1/2 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית מלח


לקישוט אופציונאלי: כ-16 גרם שוקולד לבן (4 קוביות)


הוראות הכנה
ממיסים במיקרוגל את החמאה והקקאו ומערבבים עד שהתערובת אחידה.
טורפים את הביצים והסוכר ומערבבים פנימה את תערובת הקקאו ואת הוניל.
מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה והמלח ומערבבים רק עד שהתערובת אחידה.
אופים בתבנית קטנה-בינונית בחום בינוני, 180 מעלות, במשך 25-30 דקות.


לקישוט השוקולד הלבן:
נותנים לבראוניז להתקרר. אם אתם רוצים ציפוי שלא יסדק בזמן חיתוך הבראוניז, חתכו את הבראוניז לפני הציפוי, וסדרו את הפרוסות על מגש או תבנית עם מרווח קטן בין כל פרוסה לפרוסה. 
ממיסים את השוקולד הלבן במיקרו בפולסים של 30 שניות. מערבבים בין פולס לפולס עד שהשוקולד נמס.
מעבירים בזהירות את השוקולד המומס לפינה של שקית סנדוויץ', חותכים חור קטנטן בקצה עם מספריים, ומזליפים את השוקולד מעל הבראוניז.


הערות
אוהבי הבראוניז הפאדג'יים על גבול הלא אפוי - תתחילו לשקול להוציא את הבראוניז כבר אחרי 20 דקות.
גודל התבנית ישפיע על עובי הבראוניז מן הסתם. אם אתם אוהבים אותם עבים, השתמשו בקטנה יותר. אם אתם אוהבים אותם דקים, השתמשו בתבנית בינונית. שימו לב שזמן האפייה מתקצר ככל שהבראוניז שלכם דקים יותר.


גיוונים
- הוסיפו לתערובת כפית תמצית מנטה יחד עם תמצית הוניל לבראוניז מנטה. טעים ברמות.
- אפשר להוסיף לבראוניז שוקולד צ'יפס או שוקולד קצוץ מכל סוג שתרצו, אגוזים, חמוציות, סוכריות עדשים, שברי עוגיות, מה שבראש שלכם.
- אפשר לקשט עם קצפת, שוקולד מומס, או כל ציפוי אהוב עליכם.
- המתכון הזה מעולה בתור בסיס לעוגות יותר מורכבות - אופים בתבנית קפיצית עגולה, מצפים בשכבות של מוס וגנאש, ויש עוגת רושם שלא מהעולם הזה.
- המתכון מתפרוות בהצלחה על ידי החלפת החמאה במרגרינה. אם אתם מעדיפים להתשמש בשמן יש לי מתכון אחר לבראוניז עם שמן פה.


יום שישי, 24 בפברואר 2012

חרם צרכנים, מדריך למשתמש


אז קראתם בזעם את הכתבה על הפסק זמן, נשבעתם שלעולם לא תקנו יותר מוצר של עלית או שטראוס וגם שיתפתם לכל החברים בפייסבוק. מה עכשיו? 


אתם נכנסים לסופר יום למחרת, זועמים אבל אופטימיים, סמוכים ובטוחים ששום מוצר של עלית או שטראוס לא יעבור את מפתן העגלה שלכם. ואז אתם מסתכלים על רשימת הקניות: מילקי וניל ומוקצ'ינו, שמיניית אקטימל, רביעיית גמדים תות, חומוס אחלה 500 גרם, שוקו יטבתה, 2 גבינת סקי 5%, סימפוניה שום שמיר, שוקולד פרה, תפוצ'יפס ודוריטוס לטיול השנתי של הילד... הממ... 
פרי אקזוטי ומתנשא שפוגע בערכי הלכידות
של החברה הישראלית (התמונה מפה)
ולהזכירכם עוד שבועיים פורים. אתם הולכים להמשיך להחרים גם אז ולתת משלוחי מנות חפים מממתקי עלית, מכיף כיף עד מיני מקופלת? או שאתם הולכים להגיד שזה רק חד פעמי, שאין לכם באמת אפשרות אחרת ולהעמיס ערימת חפיסות שוקולד פרה כשאף אחד לא מסתכל?


על כל שיתוף שאני רואה בפייסבוק על החרם האחרון, אני רואה סטטוס של "הצרכן הישראלי טיפש ופראייר, והוא בחיים לא יצליח לעשות חרם".
אני לא חושבת שהצרכן הישראלי הוא טיפש ופראייר. אני פשוט חושבת שהוא לא מתורגל בלהחרים חברות ענק בעלות שליטה כל כך רחבה בשוק האוכל. 
לו היינו מחליטים מחר להחרים פסיפלורות (כי הם פרי אקזוטי ומתנשא שפוגע בערכי הלכידות של החברה הישראלית! או משהו), נראה לי שהצרכן הישראלי היה עומד בכך בכבוד. להחרים מוצר אחד זה קל. 
לעומת זאת, להחרים חברת ענק שמייצרת המוני מוצרים שכולנו צורכים באופן יומיומי, זה סיפור אחר לגמרי. זה לא בלתי אפשרי, אבל זה דורש הרבה יותר מהצרכן, שצריך לתכנן מראש, להתגמש ולוותר על מוצרים שהוא רגיל אליהם. 
אם אתם צרכנים שמסתפקים בקצת זעם בפייסבוק ושיחות סלון מיואשות, אתם מוזמנים להמשיך בשלכם, לקנות מדי פעם סניקרז במקום פסק זמן ולסמן וי. 
אבל אם אתם באמת רוצים להחרים חברת ענק, בין אם מדובר בשטראוס, בתנובה, באסם או בכל חברה אחרת, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לשרוד את המחאה בלי שהמשפחה שלכם תחרים אתכם:


1. תעשו שיעורי בית 
בדיקה בתמונה שקיבלתם בפייסבוק כדי לגלות מאיזה מוצרים צריך להימנע זו התחלה טובה. אבל אם אתם באמת מחויבים לחרם טוטאלי, לכו לאתר האינטרנט של החברה, שם תוכלו למצוא רשימה של כל המותגים המשותפים וחברות הבת של החברה, כולל תמונות. יהיה קצת מגוכח אם תחליטו שאתם מחרימים מילקי ותקנו דני במקום.


2. תכנון מקדים זה שם המשחק 
עברו על רשימת הקניות שלכם לפני שאתם מגיעים לסופר, ואתרו את כל המוצרים ברשימה ששייכים לחברה שאתם מחרימים. אם  30% מרשימת הקניות שלכם נמצא כעת בחרם, אתם לא באמת תזכרו מה לעזאזל מותר לכם לקנות כשאתם בלחץ של הסופר, עם אנשים נדחפים מכל כיוון וילד בוכה בעגלה על למה אתם לא קונים את היוגורט שהוא אוהב.


3. חפשו את התחליפים 
זכרו שאין כמעט מוצרים ללא מתחרים בשוק. יש המון חברות קטנות יותר שהמוצרים שלהם נמצאים בכל סופר, שיעזרו לכם לשרוד את החרם בלי לוותר על האוכל שאתם אוהבים.
הנה כמה דוגמאות:
טרה - מייצרת חלב, משקאות חלב, מעדנים ומעדני קצפת, יוגורטים, גבינות ועוד.
כרמית - מייצרת שוקולדים, וופלים ועוגיות, שלל סוכריות ועוד.
מעדני מיקי - מייצרים חומוס, טחינה ומגוון סלטים אחרים, ומוצרי דגים מעושנים, כבושים וקפואים.
יש גם את המותגים הפרטיים של הסופרמרקטים כמו "מגה", "שופרסל" ו-"המותג" של רמי לוי.
לרוב תמצאו את המוצרים הדומים באותו איזור בסופר. אם אתם יודעים שאתם לא רוצים לקנות פסטה של אסם לדוגמא, פשוט חפשו קצת במדפים מסביב. סביר שתמצאו לפחות עוד חברה אחת שגם מייצרת את הפסטה שאתם מחפשים.


4. שתפו את המשפחה והכינו אותם נפשית 
אנשים נקשרים למותגים ולטעמים שהם רגילים אליהם, ילדים במיוחד. אתם לא יכולים לצפות שהם לא ישימו לב אם פתאום תתחילו לקנות חטיף ביסלי של חברה אחרת. מתכוונים להפסיק לילד את אספקת הגמדים ללא התראה מראש ועד להודעה חדשה? גם עופרה שטראוס תשמע את הצרחות. 
אם אתם רציניים לגבי החרמת החברה ומתכוונים להתמיד בכך, דברו עם המשפחה. ספרו להם שזה חשוב לכם, ובקשו מהם עזרה במציאת תחליפים שיספקו את כולם עד יעבור זעם. מי יודע, אולי תמצאו את עצמכם קונים פחות מוצרים מעובדים באופן כללי.


5. זה לא הכל או כלום 
ניסיתם תחליפים וזה פשוט לא אותו הטעם? יש מוצר שאתם באמת לא מצליחים להסתדר בלעדיו? זה לא סוף העולם. תמשיכו להימנע ממה שאתם יכולים, ואל תזרקו את כל הרעיון לפח רק בגלל שאתם לא מצליחים לעמוד בו במאה אחוז. אם אתם מצמצמים את קניית המוצרים מהחברה, אפילו אם אתם לא מצליחים להימנע מכך לגמרי, יש לזה ערך.


חרם שמח!

יום שלישי, 21 בפברואר 2012

בייגעלשניצל

יקר לחיות כאן. בכל מקום מדברים סביבי על כמה מוציאים על קניות לחודש ומה גובה חשבון החשמל וכמה עלה מחיר הדלק. ביום שישי קיבלתי עוד תזכורת להיקף עליות המחירים האחרונות. הלכתי לעשות השלמת ציוד בסופר בדמות 2 סוכר לבן, 2 אורז לבן ואחד סוכר חום. בקטנה לא? שילמתי יותר מ-30 ש"ח וקצת נכנסתי לשוק. אני תמיד עם עין על החשבון כשאני עושה קניות, ולרוב מה שמנפח לי את החשבון זה המוצרים היקרים יותר - מוצרי חלב, עוף, בשר. פתאום הובהר לי עד כמה מוצרי יסוד כמו אורז וסוכר כבר לא ניחנים במחירים יסודיים.
זה קצת מפחיד אותי לפעמים. אני פוחדת בשביל האנשים שעומדים לפני בתור לקצב ומזמינים 3 קילו פרגיות ו-2 קילו סינטה ואני מתפללת שהם יוכלו לעמוד במחיר. אני פוחדת בשביל עצמי - עד כמה המחירים עוד ימשיכו לעלות, כשהשכר נשאר באותו מקום כמובן? 


יש לי בראש מחשבה כזאת של "כשנהיה גדולים ומבוססים יותר, אז יהיה לנו בית משל עצמנו, ויהיה לנו אוטו, ונצטרך להתקמצן קצת פחות בסופר..." אני בטוחה שזה הלך רוח נפוץ אצל זוגות צעירים במצבנו.
אבל כשאני מדברת עם חברים כמה שנים מעלי ואני רואה שמצב נהיה קשה יותר לפני שהוא נהיה קל יותר. כשיש ילדים להאכיל ולחתל ומעונות ובתי ספר וחוגים ורופאים התקציב לא בדיוק נושם לרווחה.


מה המטרה של הקיטור דלעיל? לא יודעת. אני סתם עצבנית. גם כאן בבישול בזול מתעצבנים מעליות מחירים. עם כל הטריקים והעצות שלי - תאכלו קטניות, פירות בעונה, בלי בשרים יקרים ומוצרי נוחות וכולי וכולי, אני לא יודעת איך לעשות סטייק מחומוס יבש ואני לא יודעת לעשות טריקולד ממלפפונים ואבקת פודינג וניל. גם לי קשה מדי פעם, עד שבא לי להגיד לקצב "יודע מה? תן לי גם 2 קילו סינטה ולעזאזל עם התקציב".


גם אתם מרגישים ככה מדי פעם?


<שינוי נושא בעזרת וואחד שיר שמבטא שילוב מושלם של עצבים על הממסד שדופק את האדם הפשוט, וחוסר אונים אל מול כמויות גדולות של בייגלה. גם הקליפ חמוד>



בשבועים החולפים עבר עלי שגעון של בייגלה. טבלתי מקלות בייגלה בשוקולד. הכנתי ורסיה משלי לפאי צ'אבי האבי המפורסם של Morcake, עם קלתית מתוקה-מלוחה של בייגלה גרוס (מומלץ בחום!). אבל עדיין נשאר לי יותר מחצי חבילת בייגלה. מה עושים? 
נזכרתי שראיתי את המתכון הזה לחזה עוף אפוי עם חרדל ובייגלה, ושהרעיון היה נראה לי מעניין ביותר. 
אני בחיפוש מתמיד אחר מתכונים חדשים עם חזה עוף. מחיר של 20 שקל לקילו תמורת עוף כמעט נטו, גם דל שומן ובריא למדי, הופך את חזה העוף לאחד המוצרים המשתלמים בקצבייה. 
משום מה צץ לי לראש הרעיון שהעוף עם בייגלה הזה ילך מעולה עם משהו מתוק. חיפשתי ומצאתי בבלוג ביסטייל מתכון נפלא לריבת בצל שהכנתי ברוב חוכמתי באמצע סופה, כך שהבית שלנו הריח מבצל במשך יומיים וחצי עד שיכלנו לפתוח חלונות. 
בקיצור, יצא שילוב מעולה. טעם המליחות האופייני של הבייגלה ורמז הפיקנטיות של החרדל מקבלים באהבה את ריבת הבצל. כל עוד אתם לא אופים יותר מדי את חזות העוף ומייבשים אותם, אין איך לפספס. 
שימו לב שאני פורסת את החזות, ולא רק מסיבות אסטטיות.
קודם כל, זה עוזר לאנשים לקחת אוכל בכמות שהם באמת רוצים. חבל לקחת חתיכת עוף ענקית, להשאיר חצי על הצלחת ולזרוק (זה קורה הרבה עם ילדים, אבל לא רק). 
אבל הסיבה האמיתית לחיתוך היא הפרנויה שלי בנוגע לזמן האפייה. אני יודעת שצריך לאפות 25 דקות, עשיתי את זה מלא פעמים וזה תמיד היה אפוי גם מבפנים, אבל... הבדיקה תמיד מרגיעה אותי. אני יודעת שבמקרה והעוף לא אפוי לגמרי אני אגלה די מהר ואוכל להחזיר רק את החלקים הרלוונטים לתנור לעוד כמה דקות.



חזה עוף אפוי בפירורי בייגלה 
מאת: בישול בזול
עלות: כ-44 ש"ח
כמות: 8-10 מנות


מרכיבים
1.5 כוסות פירורי בייגלה (כ-90 גרם בייגלה גרוסים במעבד מזון)
2 ביצים גדולות
1 כף חרדל
3 חזות עוף (פרפרים) חצויים ומנוקים


הוראות הכנה
מניחים את פירורי הבייגלה בקערה. בקערה שנייה מערבבים את הביצים והחרדל.
טובלים כל חצי חזה עוף בתערובת הביצים, ואז מגלגלים בפירורי הבייגלה, ומניחים בתבנית גדולה מספיק כדי להכיל את כל חצאי החזה בשכבה אחת, עם מעט רווח ביניהם.
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות, במשך 25 דקות. 
פורסים את החזות לפרוסות. 
מגישים חם, עם ריבת בצל בצד (אפשר גם עם צ'ילי מתוק, פסטו, או כל רוטב אחר שאתם מעדיפים).


ריבת בצל
מבוסס על: מתכון מהבלוג ביסטייל
עלות: כ-6 ש"ח
כמות: צנצנת גדולה של ריבה


מרכיבים
4 בצלים פרוסים
1 כף שמן זית
2 כפות חומץ בן יין
1.5 כוסות סוכר חום
כוכב אניס או כפית ג'ינג'ר טרי מגורר (אופציונלי, אני לא שמתי, אבל אני בטוחה שזה טעים)


הוראות הכנה
מחממים את השמן בסיר בינוני, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא שקוף.
מוסיפים את הסוכר ובוחשים מעט.
מערבבים פנימה את החומץ בן יין ואת התבלינים, אם אתם משתמשים.
מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית נמוכה עד לקבלת צבע קרמל אחיד. ממשיכים לבשל על אש קטנה כשעה נוספת עד שמתקבל צבע חום-שחור עמוק ויפה.



כולם ביחד - האאאאאאאר של בייגלאך!


ריבת בצל קרמלית ושחומה ונפלאה


יום שלישי, 14 בפברואר 2012

I'd rather fall in chocolate


מתוך האנציקלופדיה היופיטרית החינוכית לחייזר הצעיר, בני אנוש, פרק 14 - חגים ומועדים:
"... אחד המועדים החשובים ביותר לבני האנוש הינו חג ה"ולנטיינז", המכונה גם חג האהבה. בחג זה, בני האנוש מבטאים את אהבתם לרשתות השיווק (מבין האלים הרבים הנמצאים בפנתאון הדת הקפיטליסטית, כפי שתיארנו בפרק 11). בני האנוש מבטאים את אהבתם על ידי רכישה של דברי מתיקה, הלבשה תחתונה ושאר אובייקטים (שמטרתם איננה ברורה לחוקרים עד היום), במחירים הגבוהים בהרבה משוויים בפועל. המוצרים הנקנים מעוטרים לרוב בדוגמאות גאומטריות, המורכבות מהצורה הקדושה לאנושות ה-"לב", והם צבועים בצבעי אדום ורוד ולבן. 
לאחר הרכישה, בני האנוש נוהגים להעניק זה לזה את האובייקטים שרכשו בטקסיות רבה, ככל הנראה כדי להוכיח בפומבי את נאמנותם לרשתות השיווק. בני אנוש אשר לא בצעו רכישה לכבוד החג, או שבצעו רכישה שאיננה מספקת, מחוייבים לבצע רכישות יקרות אף יותר כדי לכפר על הזלזול שהביעו כלפי קדושת האלים, ולעיתים אף מוקעים מהחברה אם אינם עושים זאת בצורה משביעת רצון...."

הייתי מעתיקה מפה את כל העבודות שלי לביה"ס היסודי.
משום מה תמיד אמרו לי שאני נורא מקורית.
אז מה? חג האהבה אה?
מלבד החיבה העזה שיש לי לצבע אדום ולנצנצים, אין לי יותר מדי חיבור לחג הזה. אז למה בכל זאת אני מעלה מתכון לתותים בשוקולד בערב ה-14 לפברואר? 
יש לכך שתי סיבות.
ראשית, לכל אלו שכן חוגגים את חג האהבה, אני מנסה להציל את הארנק שלכם. אם כבר החלטתם לפנק את בן/בת זוגכם ברוח החג, עדיף שתעשו זאת בצורה חסכונית, בלי להוציא 100 ש"ח על בונבוניירה שכוללת 87 גרם שוקולד, או סלסלת קש עם 2 סבונים בצורת לב והמון נייר גרוס.
תותים בשוקולד מהווים אלטרנטיבה ביתית פשוטה, מפתה ומפנקת בהחלט, אך זולה בהמון. אני לא יודעת מה איתכם, אבל אני מעדיפה לקבל מתנה שאני יודעת שהשקיעו בה, על פני איזהשהו אובייקט פרוותי נוצץ מייצור המוני שנקנה בהפנינג ברגע האחרון (כי חייבים לקנות משהו!). 
שנית, וזו סיבה הרבה יותר טובה, עכשיו שט"ו בשבט עבר, פורים מתקרב! ווהו!
עכשיו כבר לגיטימי לתכנן תחפושות ומשלוחי מנות, בלי שיאשימו אותי באובססיביות. מזל, כי אני באמת אובססיבית לגבי משלוח מנות. אתם עוד תיווכחו בכך ככל שנתקרב לפורים.
כבר שנים שאצלנו בבית התותים בשוקולד מככבים במשלוחי המנות. ברור למה - הם קלים להכנה, מרשימים, כולם אוהבים אותם, ולרוב הם בשיא העונה בסביבות פורים. 


אז אם אתם רוצים לפנק מישהו לכבוד חג האהבה, להרכיב משלוח מנות עם סטייל, או שאתם סתם מחפשים קינוח קליל אך מרשים לסוף החורף הגעתם למקום הנכון. 
יש לכם פה הוראות מפורטות עד מאוד. ההכנה היא ממש לא מסובכת כמובן - ממיסים שוקולד, טובלים תותים, ונותנים להם להתמצק על נייר אפייה, זהו. ניסיתי רק לפרט כמה שיותר כדי להנגיש את המתכון הזה למתחילים. גם אם אתם לא יודעים לטגן חביתה, תאמינו לי, תותים בשוקולד אתם דווקא יכולים להכין.


תותים (ואחרים) בשוקולד
מבוסס על: קשה להצביע על אדם ספציפי שעלה על הרעיון הזה...
עלות: כ-14 ש"ח כרגע, בתקווה שמחיר התותים ירד עוד
כמות: חצי קילו תותים בשוקולד


מרכיבים
1/2 ק"ג תותים
100 גרם שוקולד (מריר זה קלאסי, אבל אפשר להשתמש בכל שוקולד שאתם אוהבים)


הוראות הכנה
שוטפים את התותים ונותנים להם להתייבש בשכבה אחת על מגבת או מגבות נייר (אפשר גם לייבש אותם בעדינות עם מגבת מלמעלה ולהאיץ קצת את הייבוש) . וודאו שאתם משאירים את העלים והעוקצים מחוברים לתות, אתם תאחזו בהם כשתטבילו את התותים.
מרפדים תבנית גדולה, או כמה קטנות, בנייר אפייה.
שוברים את השוקולד לקוביות ומעבירים לקערה קטנה המתאימה לשימוש במיקרוגל. מחממים את השוקולד במיקרו בפולסים של 30 שניות, ומערבבים בין פולס לפולס, רק עד שהשוקולד נמס ברובו. מערבבים בעדינות עד שהשוקולד נמס לגמרי.
ועכשיו לטבילה!
אוחזים כל תות בעוקץ שלו ותובלים בקערת השוקולד. אפשר ורצוי להשתמש בכפית כדי לדחוף את השוקולד שיצפה את כל התות, וכדי להוריד עודפי שוקולד- אנחנו לא רוצים שתיווצר לנו שלולית שוקולד מסביב לתות. 
מסדרים את התותים הטבולים על נייר האפייה ונותנים להם להתקשות בטמפרטורת החדר. ניתן להעביר אותם למקרר לצינון מהיר, אבל אל תאכסנו אותם שם יותר מדי זמן. כששוקולד מקורר ואז מוחזר לטמפ' החדר הוא "מזיע" - נוצרות עליו טיפות מים קטנות וכל העסק נהייה קצת מושי.
אוכלים תוך 24 שעות. אחרי זה התותים כבר מתחילים להגיר נוזלים ונהיים פחות אסטטיים.


תותים מתמצקים להם על נייר האפייה
כמאמר הביטוי המוכר:
Forget love, I'd rather fall in chocolate


גיוונים:
וואו, יש אינסוף. אפשר לטבול בשוקולד פלחי תפוז או קלמנטינה, פרוסות בננה, דובדבנים, בבודדים או בצרור (קישוט מעולה לעוגת רושם). אפשר לטבול פירות מיובשים כמו משמש או אננס, ואפשר לטבול גם דברים אחרים - מקלות בייגלה, עוגיות, מרשמלו... 
את כולם אפשר גם לקשט - אפשר לטבול בשוקולד מריר ולהזליף מעל מעט שוקולד לבן לקישוט, אפשר לטבול בשוקולד לבן ואז לטבול שוב בחצי גובה בשוקולד מריר או חלב כדי לקבל שתי שכבות, ואפשר לפזר מעל סוכריות צבעוניות לקישות, השמים הם הגבול, באמת.
הנה מה שעשיתי עם שאריות השוקולד בקערה שלא היו עמוקים מספיק כדי להטביל בהם תותים:



מלוח, מתוק וממכר